Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Правосъдие за всеки": Тридневен срок между четенията за промени в Конституцията ще бъде откровена гавра с обществото

| обновено на 07.12.23 в 15:47

Промените в Конституцията влизат в дневния ред на Парламента на 8 декември, като има надежди до тази дата да бъдат изчистени голяма част от въпросите. Това съобщи съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов. Решението е било взето на консултативна среща с председателя на НС Росен Желязков. Следващо четене е предвидено да се между 12 и 14 декември. Ако срокът за дискусии и обществен дебат, между първо и второ четене, е само три дни, след 8-ми декември, петък, това е несериозно и ще засили съмненията, че всичко е предварително решено. Това вижда в текущите процеси председателят на гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“ Велислав Величков.

Конституцията е най-важният закон и тук тридневен срок ще бъде откровена гавра с обществото и ние ще се противопоставим изключително рязко и шумно, ако този срок бъде сведен на три дни
Велислав Величков
Това, което ни прави впечатление е, че много се бърза с проекта. Съобщават се някакви срокове 12, 13, 14-ти декември, не само от г-н Пеевски, но вече и от Христо Иванов, което силно ме смущава, тъй като в момента депутатите вносители на проекта не са предложили нито един конкретен текст, който да бъде променен между първо и второ четене, освен общото съгласие, че нямало да има повторни мандати на тримата големи - главният прокурор и председателите на върховни съдилища. Но пък се върви към запазване на сегашните седем годишни, прекомерно дълги мандати, особено за главния прокурор. Това означава, че и тук промяна няма да има. Това коментира в предаването "Новият ден" на Радио Варна Велислав Величков. 
А истинското и отговорно отношение, да видим текстовете на народните представители-идеолози на съдебната реформа, за да видим какво те предлагат, за да има реформа, а не да се симулира за пореден път такава, в прокуратурата най-вече. Затова нещо е нужно, срокът между първо и второ гласуване, след като първото е обявено за 8-ми декември вече, да бъде поне две седмици, а не три дни. И в тези две седмици да се състои реалния експертен, но и обществен дебат, дали това са нужните и подкрепяни и от правните експерти, но и от обществото променени. А не един мъгляв консенсус между институциите, които са обект на реформите и чието мнение е, общо взето е "дайте нищо да не променяме", коментира още юристът.
поставянето на срокове за приемането на промените в конституцията е политически обусловено, според Величков. Има някакви договорки, неясни за обществото, между лидерите на (не)коалицията, че до Коледа промените трябва да бъдат приети.  Дали се рапортува някъде с този срок, дали има някакви други причини, аз не знам. Но, Конституцията не е обикновен закон, тя е основният закон в държавата, тя е общественият договор, не се отваря често за промени, последно това се случи точно преди осем години и не трябва да се експериментира с качеството, за сметка на бързината в никакъв случай, предупреди председателят на "Правосъдие за всеки". Нищо фатално няма, ако се даде двуседмичен, дори триседмичен срок за предложения между първо и второ четене и второ и трето гласуване се състоят през януари, каза още Величков и припомни, че по много по-маловажни проекти срокът е бил удължаван на две седмици. А конституцията е най-важният закон и тук тридневен срок ще бъде откровена гавра с обществото и ние ще се противопоставим изключително рязко и шумно, ако този срок бъде сведен на три дни. Забележете 8-ми декември е петък, ако срокът е три дни, два от тях са събота и неделя. Това е несериозно и би било безотговорно спрямо държавата, ако се направи и би усилило всички съмнения, че промените, които ще се случат, са предварително договорени от трима-четирима човека в държавата, политически лидери на три от партиите и коалициите в Парламента и всичко, което се играе в момента е камуфлажно представление с тези т.нар. дискусии в конституционната комисия. Дано не сме прави, допълни правният експерт. 

Цялото интервю може да чуете в аудиофайла:


По публикацията работи: Мариела Димитрова
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николай Василев

Сливането на НАП и Агенция "Митници" няма да се случи

Сливането на НАП и Агенция „Митници“ никога няма да се случи. Това е мнението на икономиста и политик Николай Василев. Според него целият процес за обединение на двете агенции е за да бъде назначен техен човек начело на "Единната приходна агенция". Пред Радио Варна бившият министър в няколко правителства коментира: "Теоретично има..

публикувано на 21.02.24 в 16:45

70 години, споделени с Радио Варна, на верния слушател Петко Александров

Петко Александров е от редовните слушатели на Радио Варна около 70 години. Така навръх своя 79-и рожден ден и в навечерието на 90-годишнината на Радио Варна, той застана пред микрофона, за да сподели за своята голяма любов – радиото и привързаността вече близо 70 г.  Петко Александров от 10-годишен слуша Радио Варна. Ляга си вечер със звука от..

публикувано на 21.02.24 в 07:16
Богдан Милчев

Богдан Милчев: АМ "Хемус" е символ на некомпетентност, безхаберие и корупция

В началото на февруари екип от Института по пътна безопасност в България извърши обследване на започнати, но недовършени участъци от лотове 1 и 2 на автомагистрала "Хемус". Констатациите си те направиха по повод 50-годишнината от откриването на магистралата. "Тя  е символ на некомпетентност, безхаберие и корупция. В последните три години в България се..

публикувано на 20.02.24 в 14:40
Мария Георгиева

Мария Георгиева - 30 години от живота на един училищен директор

„Всеки, който мисли, че директорският стол е привлекателен, първо трябва да погледне страната на отговорностите и след това да погледне страната на облагите, ако въобще има такива.“ Това каза в интервю за Радио Варна Мария Георгиева, която е 30 години директор на Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай..

публикувано на 20.02.24 в 07:25

Валентина Тодорова: Нужна е цялостна здравна реформа

За цялостна реформа в здравната ни система се обявиха граждани, подкрепили протеста на Фондация "Даная" във Варна #НИТОЕДНОДЕТЕПОВЕЧЕ.  Валентина Тодорова е една от тези активни варненки, които винаги подкрепят каузи и подобни протести с огромно обществено значение. Според нея най-големият проблем в нашето здравеопазване е Националната..

публикувано на 19.02.24 в 14:17

Изкуствен интелект и поезия в изложбата "Светоглед" във Варна

Визуалният артист Цветомил Семков представя своята изложба „Светоглед“ днес от 18:30 часа в Арт салона на Радио Варна.  Изложбата се състои от дигитални произведения, направени с помощта на изкуствен интелект, като всяко едно е предизвикано от избрани от него творби. Използваната технология представлява чат, в който авторът въвежда чрез свои..

публикувано на 19.02.24 в 10:28

"Дестинация щастие"

Какво е щастието? То постига ли се? Или е съставено от малки по размер и форма моменти, които обединени, наричаме щастие? Най-хубавото е, че всеки сам може да даде дефиниция за щастие. Т.е. всеки има своя представа какво представлява то. А дали щастието е посока, път, преживяване? За едни е така, за други не е.  За Даниела Георгиева щастието е..

публикувано на 16.02.24 в 15:05