Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Портних: Инвестициите на бизнес субекти в местните избори съвсем скоро ще започнат да търсят възвръщаемост чрез властта

Иван Портних
Снимка: Веселина Киричева

Според бившия кмет и настоящ общински съветник от ГЕРБ Иван Портних инвестициите на бизнес субекти в местните избори съвсем скоро ще започнат да търсят възвръщаемост чрез властта. По думите му сигналите за това не са малко, а на въпрос за повече конкретика, той посочи удължаването на извънредното положение във Варна по време на последната буря в морската столица:

Самият факт, че Община Варна бедстваше близо две седмици, а бедстващото положение беше тайно удължено, дори медиите не знаеха за това. После то беше отменено благодарение на натиска на медиите. Когато има бедствено положение за справяне с него се изписват средства безконтролно, т.е. без да минават през обществени поръчки. Дали това не е един от механизмите на връщане на средства към тези които са помагали по изборите. И до сега няма обяснение кое наложи да бъдат обявени две седмици бедствено положение, докато в съседни общини, които наистина бяха затрупани със сняг, не беше обявено такова или беше обявено в рамките на ден.

Пак според Иван Портних платеният вот е повлиял до голяма степен по време на последните местни избори. С най- голяма тежест обаче по неговите думи е бил саботажа на фирмите,  извършващи ремонтите във Варна, които умишлено са забавили или неизпълнили крайните срокове.

Иван Портних повтори, че стотици хиляди хора са били подложени на тормоз и безводие от строителните фирми, които са разкопали централни улици на Варна във връзка с ВиК ремонта. „Улици като „Васил Друмев“, „Христо Смирненски“ и „Прилеп“ и живеещите в техните райони са били подложени на воден режим, липса на редовен транспорт, кал и прахоляк цяло лято“- каза общинският съветник. По думите му така се е генерирало недоволство срещу него, в качеството му на кмет, а за други това е бил удобен случай за кандидат кметска предизборна кампания.

Портних раздели фирмите които са саботирали на „пътищари“ и „презастроители“. Вторите, според него, които сега са част от новия общински съвет, са същите които са се възползвали от „схемата Бузев“: „Заобикаляйки някои норми, да постигат по високи параметри на застрояване. Всъщност именно заради това отстраних арх. Виктор Бузев. Но накрая видяхме как се получи- същите тези фирми, свързани с този модел, вече са част от общинския съвет“- допълни Портних. Той допълни, че откакто партия „Продължаваме промяната“ са дошли на власт, се е променила и нагласата на предишния главен архитект, а сред прегрешенията бяха посочени „незаконно подписани документи за постройките на ресторант „Хоризонт“, барове тераси и т.н“

Коментирайки отново състава на новия общински съвет, Иван Портних заяви иронично, че 10 хиляди души са гласували за БЗНС във Варна, „защото морската столица е земеделска“.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Здравка Евтимова: Моето щастие, моето нещастие и моята болка говорят само на български

Писателката Здравка Евтимова представи най-новата си книга "Луничави разкази"  миналата седмица във Варна.  Изданието съдържа 20 истории, писани през последните три години. Едни от тях разсмиват, а други натъжават.  Писателският занаят е занаятът на щастието, каза в интервю за Радио Варна Евтимова. Тя коментира темата за доброто и злото у хората и..

публикувано на 22.02.24 в 10:00
Николай Василев

Сливането на НАП и Агенция "Митници" няма да се случи

Сливането на НАП и Агенция „Митници“ никога няма да се случи. Това е мнението на икономиста и политик Николай Василев. Според него целият процес за обединение на двете агенции е за да бъде назначен техен човек начело на "Единната приходна агенция". Пред Радио Варна бившият министър в няколко правителства коментира: "Теоретично има..

публикувано на 21.02.24 в 16:45

70 години, споделени с Радио Варна, на верния слушател Петко Александров

Петко Александров е от редовните слушатели на Радио Варна около 70 години. Така навръх своя 79-и рожден ден и в навечерието на 90-годишнината на Радио Варна, той застана пред микрофона, за да сподели за своята голяма любов – радиото и привързаността вече близо 70 г.  Петко Александров от 10-годишен слуша Радио Варна. Ляга си вечер със звука от..

публикувано на 21.02.24 в 07:16
Богдан Милчев

Богдан Милчев: АМ "Хемус" е символ на некомпетентност, безхаберие и корупция

В началото на февруари екип от Института по пътна безопасност в България извърши обследване на започнати, но недовършени участъци от лотове 1 и 2 на автомагистрала "Хемус". Констатациите си те направиха по повод 50-годишнината от откриването на магистралата. "Тя  е символ на некомпетентност, безхаберие и корупция. В последните три години в България се..

публикувано на 20.02.24 в 14:40
Мария Георгиева

Мария Георгиева - 30 години от живота на един училищен директор

„Всеки, който мисли, че директорският стол е привлекателен, първо трябва да погледне страната на отговорностите и след това да погледне страната на облагите, ако въобще има такива.“ Това каза в интервю за Радио Варна Мария Георгиева, която е 30 години директор на Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай..

публикувано на 20.02.24 в 07:25

Валентина Тодорова: Нужна е цялостна здравна реформа

За цялостна реформа в здравната ни система се обявиха граждани, подкрепили протеста на Фондация "Даная" във Варна #НИТОЕДНОДЕТЕПОВЕЧЕ.  Валентина Тодорова е една от тези активни варненки, които винаги подкрепят каузи и подобни протести с огромно обществено значение. Според нея най-големият проблем в нашето здравеопазване е Националната..

публикувано на 19.02.24 в 14:17

Изкуствен интелект и поезия в изложбата "Светоглед" във Варна

Визуалният артист Цветомил Семков представя своята изложба „Светоглед“ днес от 18:30 часа в Арт салона на Радио Варна.  Изложбата се състои от дигитални произведения, направени с помощта на изкуствен интелект, като всяко едно е предизвикано от избрани от него творби. Използваната технология представлява чат, в който авторът въвежда чрез свои..

публикувано на 19.02.24 в 10:28