Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Петров - бъдещ лекар и талантлив певец - с дебютна песен в ефира на Радио Варна

Александър Петров е студент по медицина, трети курс, в Медицински университет – Варна. Той е финалист в сезон 9 на „Гласът на България“, завършил на почетното трето място, млад изпълнител и поет. През 2021 година е Лауреат на Фондация „Димитър Бербатов“ в област „Изкуство“ във връзка с постиженията си в направление поп пеене и поезия през 2020 година. Още на 14-годишна възраст издава своята дебютна поетична книга „Следобедна усмивка“. Младият изпълнител дебютира на музикалната сцена с песента си „Рисувах те“. Музиката и аранжиментът са написани от Димитър Атанасов, а текстът е дело на Александър, който освен че се занимава с поп пеене, пише поезия. Режисьор на видеоклипа е Павлин Иванов – Bashmotion. „Рисувах те“ стана седмичен хит на Радио Варна.

Песента е специална, защото болката, която прозира между редовете на текста, е лично преживяна от изпълнителя и той се стреми да очертае кръговрата на любовта между двама влюбени, неуспели да вплетат душите си в точния момент. Много пъти страдаме от несподелена любов или от това, че влагаме повече усилия за укрепването на една връзка от своите партньори, неосъзнавайки, че съдбата има изключително чувство за хумор. След време ролите в човешките отношения се променят драматично и хората, приемали любовта на другия за даденост, се нуждаят неистово от нея, но вече е късно.

Получил почетната награда "Йордан Парушев" на Община Добрич на името на първия директор на Езикова гимназия "Гео Милев" за цялостен принос през годините на обучението си в гимназията.

Удостоен с наградата на Община Добрич „Млад творец“ в областта на културата и науката за 2020 г. и 2017 г. на Годишните награди „Добрич“ по повод 1-ви ноември – Ден на народните будители. Наградата е присъдена за творчески постижения и създаване на позитивна среда сред младите. Наградата е една, връчва се на млади творци или учени до 35 години за постижения през текущата година За 15-те години, през които се присъжда това отличие, Александър единствен е удостоен два пъти с него /през 2020 г. и 2017 г./.

Участва в много благотворителни концерти и кампании.

Бъдещият медик казва, че музиката ще остане неразривна част от неговия живот. Професионално съм се насочил към медицината, но всяко постижение в музиката е добре дошло, твърди Александър. Той си поставя за цел да стане добър лекар и да помага на хората. Насочил се е към кардиология и оториноларингология. Според студента-певец медицината и изкуството имат много общо, харесва му популярната мисъл: "Медицината е изкуството на живота". По отношение на музикалната си кариера казва, че ще продължи да се самопродуцира и да пише сам текстовете си.

Винаги усмихнат и отворен към околните. Аз съм човек, който много обича около него да има позитивна енергия, споделя Александър.

Александър Петров беше гост в предаването за култура "Гравитация нула" с водещ Светлана Вълкова:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30