Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Петров - бъдещ лекар и талантлив певец - с дебютна песен в ефира на Радио Варна

Александър Петров е студент по медицина, трети курс, в Медицински университет – Варна. Той е финалист в сезон 9 на „Гласът на България“, завършил на почетното трето място, млад изпълнител и поет. През 2021 година е Лауреат на Фондация „Димитър Бербатов“ в област „Изкуство“ във връзка с постиженията си в направление поп пеене и поезия през 2020 година. Още на 14-годишна възраст издава своята дебютна поетична книга „Следобедна усмивка“. Младият изпълнител дебютира на музикалната сцена с песента си „Рисувах те“. Музиката и аранжиментът са написани от Димитър Атанасов, а текстът е дело на Александър, който освен че се занимава с поп пеене, пише поезия. Режисьор на видеоклипа е Павлин Иванов – Bashmotion. „Рисувах те“ стана седмичен хит на Радио Варна.

Песента е специална, защото болката, която прозира между редовете на текста, е лично преживяна от изпълнителя и той се стреми да очертае кръговрата на любовта между двама влюбени, неуспели да вплетат душите си в точния момент. Много пъти страдаме от несподелена любов или от това, че влагаме повече усилия за укрепването на една връзка от своите партньори, неосъзнавайки, че съдбата има изключително чувство за хумор. След време ролите в човешките отношения се променят драматично и хората, приемали любовта на другия за даденост, се нуждаят неистово от нея, но вече е късно.

Получил почетната награда "Йордан Парушев" на Община Добрич на името на първия директор на Езикова гимназия "Гео Милев" за цялостен принос през годините на обучението си в гимназията.

Удостоен с наградата на Община Добрич „Млад творец“ в областта на културата и науката за 2020 г. и 2017 г. на Годишните награди „Добрич“ по повод 1-ви ноември – Ден на народните будители. Наградата е присъдена за творчески постижения и създаване на позитивна среда сред младите. Наградата е една, връчва се на млади творци или учени до 35 години за постижения през текущата година За 15-те години, през които се присъжда това отличие, Александър единствен е удостоен два пъти с него /през 2020 г. и 2017 г./.

Участва в много благотворителни концерти и кампании.

Бъдещият медик казва, че музиката ще остане неразривна част от неговия живот. Професионално съм се насочил към медицината, но всяко постижение в музиката е добре дошло, твърди Александър. Той си поставя за цел да стане добър лекар и да помага на хората. Насочил се е към кардиология и оториноларингология. Според студента-певец медицината и изкуството имат много общо, харесва му популярната мисъл: "Медицината е изкуството на живота". По отношение на музикалната си кариера казва, че ще продължи да се самопродуцира и да пише сам текстовете си.

Винаги усмихнат и отворен към околните. Аз съм човек, който много обича около него да има позитивна енергия, споделя Александър.

Александър Петров беше гост в предаването за култура "Гравитация нула" с водещ Светлана Вълкова:

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Историкът Борислав Дряновски: На първо място в живота си съм следвал любовта към родния край и семейството

На светлата дата на Освобождението на България от турско робство Държавният архив във Варна отбелязва и 80 години от рождението на Борислав Дряновски . В чест на дългогодишния директор на Архива, работил там повече от 40 години, историк и автор на редица предавания в Радио Варна, е подредена документална изложба. Тя   ще бъде открита от 16 часа..

публикувано на 01.03.24 в 08:05

Премиера на "Българи от старо време" на 1 и 2 март във Варна

На 1 и 2 март ще бъде премиерата на спектакъла "Българи от старо време" във Варна. Мястото е Държавната опера, а часът - 19.  Режисурата на оперетата от Асен Карастоянов е поверена на Николай Априлов. В ролята на Дядо Либен ще видим Иво Танев, а в Хаджи Генчо ще се превъплъти Владислав Карамфилов - Въргала.  "Българи от старо време" е четвъртата..

публикувано на 29.02.24 в 08:05

В очакване на 20-ото издание на Европейския музикален фестивал във Варна

Предстои 20-ото издание на Европейския музикален фестивал във Варна, утвърдил се като устойчиво културно събитие в града.  За изминалите две десетилетия на сцената на фестивала са представени над 120 концертни проекта в богат стилов и жанров диапазон. Изявявали са се индивидуални изпълнители и формации от над 20 страни от Европа и света. През..

публикувано на 28.02.24 в 08:35

Случаите на кибертормоз над деца в България са намалели през последната година

С малко над 7% са намалели случаите на тормоз над деца в киберпространството през миналата година. Така за първи път по този показател, България е под средния процент за страните членки в Евопейския съюз , показва съвместно проучване на Държавна агенция „Закрила на детето“ и Българската академия за сигурност. Нейният председател..

публикувано на 27.02.24 в 08:58

Туроператори: Изискването на ЕС авансовото плащане за почивките да не е повече от 25% ще ни доведе до фалит

Нова европейска директива предвижда ограничаване до 25 % на авансовите плащания на пакетните пътувания за почивки и екскурзии.  Тази промяна не се прие добре от страна на туристическия бранш, който излезе със становище, адресирано и до министъра на туризма.  Много моменти в директивата не отговарят на изискванията на туроператорите, коментира за Радио..

публикувано на 27.02.24 в 08:30

Хидробиолог: ВЕИ в морето не е възможно на по-малко от 2-3 километра от брега

Предстои да бъдат определени защитени територии в морето и крайбрежните зони, които да влязат в "Натура 2000". Засега те все още нямат статут на защитена територия, тип резерват, където има някакъв регламент. В другите европейски морета вече има такива, за нашето е в процес на изготвяне. Очаква се този регламент също да повлияе при допускането на..

публикувано на 26.02.24 в 08:15

Axel Rudi Pell (AXEL RUDI PELL, екс-STEELER): Когато си лидер на група, си виновен за всичко

Интервю с Axel Rudi Pell (AXEL RUDI PELL, екс-STEELER) Докато чакаме нова музика от Axel Rudi Pell, неговата супергрупа запълни времето между двата диска с оригинална продукция, със сборен албум от балади. В шестото подобно творение освен оригинален материал и инструментали, присъстват и няколко кавъра – на Paul Anka, Tony Carey, Screamin' Jay..

публикувано на 26.02.24 в 08:00