Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обмислят част от велоалеите във Варна да се ползват и от пешеходци

Снимка: Архив

Част от велоалеите във Варна да се ползват и от пешеходците, гласува на днешното си заседание ПК “Обществен ред, сигурност и безопасност на движението“ към местния парламент. Предложението е на велоклуб „Спартак“ и включва велоалеи около автобусни спирки, където има конфликтни точки между колоездачи и водачи на електрически тротинетки, от една страна, и пешеходци, от друга. Заради зачестили инциденти между отделните участници в движението се предлага тези места да бъдат обозначени като участъци със смесено предназначение, в които пешеходците да с предимство.

Конфликтни точки са велоалеите на бул. „Вл. Варненчик“ – зад сп. „Тракия“ в посока кварталите, както и зад сп. „Борсата 2“. На бул. „Сливница“ също има поне два такива участъка – зад сп. „Тих Труд“ и зад сп. „Георги Петлешев 2“. Велоалеята на бул. „Осми Приморски полк“ зад сп. „Чаталджа“ също създава предпоставки за инциденти. В рамките на заседанието стана ясно, че конфликтните участъци са повече, но списъкът поетапно ще бъде допълван.

Широка дискусия предизвика предложението на велоклуб „Спартак“ за изграждане на пешеходни пътеки по едни от най-натоварените булеварди във Варна. Тяхното желание е едната пътека да бъде поставена на бул. „Вл. Варненчик“ – при пресичането му с бул. “Васил Левски” (кръгово движение под Автогарата), по направленията север-юг и юг-север. Второто предложено място е на кръговото кръстовище на бул. „Левски“ с бул. „Сливница“, а третото – на бул. „Левски“ с бул. „Цар Освободител“. В рамките на дебатите стана ясно, че полагането на пътеки на тези кръстовища би било опасно за пешеходците. Решението е изграждане на надлези или подлези, но не и на маркировка на нивото на автомобилния поток, бе изтъкнато по време на заседанието.

Във фокуса на разговорите беше и предложение на групата на „Възраждане“ за изграждане на т. нар. „изнесени тротоари“ в улици с паркоместа в едната или двете ленти. Съветниците дадоха съгласието си при бъдещи пътни ремонти да се правят такива тротоари, за да може да се осигури безопасното преминаване на пешеходците.

Одобрено бе и друго предложение на групата – да се проведе информационна кампания за водачите на индивидуални електрически превозни средства и електрически скутери. В рамките на два месеца те ще бъдат информирани какви са техните права и задължения, без да им бъдат налагани глоби при евентуални нарушения. След изтичане на този срок ще последват контрол и санкции за нарушителите.

Членовете на комисията гласуваха също изграждането на шикани в двата края на железния мост, който се намира на бул. „Васил Левски“ с ул. „Капитан Райчо Николов“, за да се избегне внезапното излизане на колоездачи и пешеходци на пътното платно. Дадена бе зелена светлина и за поставянето на пътно огледало на кръстовището на улиците „Велико Христов“ и „Парижка комуна“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево, следобед ще превали

Сутринта ще е предимно слънчево, но около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали краткотраен дъжд, възможни са гръмотевици, ще има условия и за градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от север, следобед от североизток. Максимални температури между 30° и 35°, по Черноморието от 28° до 31°, за Варна..

публикувано на 27.08.24 в 05:47

Адресите без ток

В периода 27.08.2024 - 28.08.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - м-ст Свети Никола, м-ст Бриз, м-ст Бриз Юг, ул. Василаки Пападиполу, ул. Д-р Борис Окс, ул. Д-р Иван Теодоров, ул. Д-р Кирил..

публикувано на 27.08.24 в 05:00

Пожарът в гората край Каменар е овладян

Пожарът в гористите местности под село Каменар е овладян, съобщава кметът на Варна Благомир Коцев във Facebook. Тлеещият огън е ограничен в определен периметър. Изкопана е бразда за спиране на разпространението и пламъците са почти погасени, допълва той. Няма опасност да бъдат засегнати къщи или имущество. През нощта ще останат да бдят пожарни екипи,..

публикувано на 26.08.24 в 23:17

Платиха над 4 млн. лв. на хотелиери, държавни и общински бази, осигурили подслон на бежанците от Украйна

Над 4 млн. лева са средствата преведени на хотелиери, държавни и общински бази, предоставяли подслон и изхранване по Програмата за хуманитарно подпомагане на хора от Украйна с предоставена временна закрила в България.  В одобрения на 14 август с Решение на Министерския съвет Списък № 23 са включени дължими суми към хотелиери, държавни, общински и..

публикувано на 26.08.24 в 19:53

Започва спешно почистване на шахтите и отстраняване на сухи дървета и клони

Започват спешни действия по почистване на шахтите и за отстраняване на сухи дървета и клони във връзка с краткосрочните прогнози за гръмотевични бури. Предстои ново възлагане за почистването на шахтите в града. Фирмата-изпълнител е заявила готовност да изпълни необходимите мерки заради листопадния период и преди обилните дъждове през есента, съобщават..

публикувано на 26.08.24 в 19:15

Гори гората край Каменар

Пожар е възникнал в покрайнините на село Каменар и е достигнал до гората. Първоначално два екипа на пожарната са изпратени на мястото на инцидента, но по-късно се включват още екипи, съобщиха от пресцентъра на полицията във Варна.  Тепърва ще се изясняват причините, довели до огнената стихия. Няма данни огънят да е стигнал до къщи в населеното място...

обновено на 26.08.24 в 18:44

Агенцията по безопасност на храните във Варна откри Ешерихия коли в миди, предлагани на пазара

Агенцията по безопасност на храните във Варна откри Ешерихия коли в миди, предлагани на пазара. Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Варна затвори пречиствателен и експедиционен център за миди след констатираните нарушения, съобщават от БАБХ. Взетите проби от черноморски миди, предлагани на пазара, показват повишени нива на..

публикувано на 26.08.24 в 18:12