Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АПИ: 6,3 млн. електронни винетки са продадени през 2023 г.

Снимка: БГНЕС

През 2023 г. са продадени близо 6,3 млн. е-винетки. Традиционно най-предпочитани от шофьорите са годишните и седмичните, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/.

От всички продадени годишните са 2 371 481 бр., а седмичните - 2 431 262 бр., следват месечните – 751 590 бр., уикенд винетките – 612 237 бр., и тримесечните – 95 374 бр. Още над 225 000 собственици на пътни превозни средства са получили безплатна е-винетки, предоставена чрез Агенцията за социално подпомагане.

За втора поредна година цените на е-винетките за леки автомобили са непроменени. Годишната е 87 лв., тримесечната – 48 лв., месечната – 27 лв., а седмичната - 13 лв. Без промяна е и цената на уикенд винетката – 9 лв. Най-изгодна за шофьорите е годишната винетка. На ден за ползване на цялата републиканска инфраструктура пътната такса е около 24 стотинки на ден. Към момента приходите от е-винетки през 2023 г. са близо 268 млн. лв. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пуснаха под гаранция 27-годишния шофьор, убил пешеходец на тротоара до бившия дом "Младост"

Пуснаха под парична гаранция в размер на 6 000 лева 27-годишния шофьор, убил на тротоара до бившия дом "Младост" 72-годишен мъж, съобщават от Окръжен съд - Варна. Съдебното му минало е чисто, няма други нарушения на пътя, като отскоро е и правоспособен водач, посочват от съда. Тежката катастрофа стана на 19 май тази година. Правейки ляв завой на..

публикувано на 22.05.24 в 19:31

Токът скача средно с 2% от 1 юли

Средно с 2 процента ще поскъпне токът за страната от 1 юли, съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов на брифинг в сградата на регулатора, предаде БНР. Промяната в цената ще е различна за трите дружества, които оперират на територията на страната. Изчисленията се изготвят в момента, но окончателното решение на КЕВР ще зависи от попълването на дефицита..

публикувано на 22.05.24 в 18:43

Верижна катастрофа между четири коли и бетоновоз на пътя Варна - Добрич взе жертва (ОБНОВЕНА)

Четири леки автомобила и бетоновоз са се сблъскали на пътя Варна-Добрич в района на село Изворско, община Аксаково. От полицията съобщиха, че пътят е затворен, ползва се обходен маршрут.  24-годишен мъж от село Любен Каравелово е загинал при верижната катастрофа. Той е шофирал колата, която е навлязла в насрещното и се е блъснала в..

публикувано на 22.05.24 в 17:22

Намаляват кандидатите за морски специалности в българските университети

Все по-малко млади хора желаят да се обучават в морски специалности.  Една от причините е демографската криза и намаляващият брой на кандидат-студентите. Друга причина е, че работата на море е тежка, макар да осигурява сравнително добри доходи. Това каза за Радио Варна ректорът на Техническия университет във Варна професор Драгомир Пламенов...

публикувано на 22.05.24 в 16:00
Снимката е илюстративна

По-ниски цени на абонаментните карти от Варна до съседни села

Абонаментните карти за пътуване с обществения транспорт от Варна до съседните села да поевтинеят. Това гласува на днешното си заседание комисията по финанси и бюджет след дълги дебати. Съветниците решиха цената на картите, които досега се различаваха в зависимост от отдалечеността на населеното място, да бъде уеднаквена. Пътуващите до петте села в..

публикувано на 22.05.24 в 15:33

Експерт: Колата на НСО се е движила със 160 км/ч, преасфалтираният участък пречи да се проучи спирачният път

Загиналият шофьор при тежката катастрофа с кола на НСО на входа на Аксаково е нямал добра видимост заради пътни знаци и растителност, а специализираният автомобил се е движел с много над позволената скорост - 150-160 км/ч. Това са очевидните факти, за които красноречиво говорят и снимките с деформираните коли, коментира пътният експерт от Европейския..

публикувано на 22.05.24 в 14:30

По Ваш сигнал: Жители на блок със 113 апартамента се оплакват от некачествено саниране

От некачествено саниране на блок 152 в район "Младост" във Варна се оплакват живеещи там. Проблемите възникват още преди около шест години, при началото за програмата за безплатна изолация в кооперацията. "Вкъщи започнахме да се наводняваме, около прозорците започна да тече вода. Тогава не ни смениха дограмата - казаха, че не ни се полага, въпреки че е..

публикувано на 22.05.24 в 14:00