Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесна работа: Хюга по нашенски

Снимка: Виктория Топалска

И ето! Измина юнашкият период от Никулден до Ивановден. Когато сме много по-разтоварени в работно отношение и много по-натоварени в трапезно и финансово.

Сега хайде обратно в дълбокото на всекидневието! Казвам това не, за да ви напрягам излишно в началото на деловата седмица, а напротив – да ви потупам окуражително по рамото и да ви отправя разбираща усмивка в стил: „Да не ви пука. Всичко минава: празниците, понеделниците, месеците, годините, работата. Абсолютно всичко“. Така че не се напрягайте!

В случай, че бюрото ви прелива от неподредени документи и недовършени задачи. Усмихнете се и се зарадвайте, че ви е предоставена тази възможност: да работите, да сте полезни. Документ по документ ще ги довършите, ще ги подредите, ще продължите и ще питате за още. Нима не е така? Просто е необходимо малко време, за да влезем в добра форма.

В случай, че отворите портфейла си и той студено се пули насреща ви с празен поглед /празен в буквалния смисъл на думата/ не се сърдете! Спомнете си, че през януари винаги е така. Спомнете си и защо. Защото през декември е доста различно. Нима не изкупихте всички възможни подаръци по моловете? А синьото сирене, хайвера, салатите, пържолите и литрите вино, юнашки разставени по новогодишната трапеза? А всички празнични обяди, кафета, тарталети, питиета на сладка приказка с приятели? Подир всяка сладка приказка идваше и сметката. Е, да обясним празния поглед на портфейла с нещо съвсем естествено - с баланса между декември и януари. Баланс между Никулденско-Ивановденското разпускане и необходимото затягане преди да дойде ред на следващото разпускане.

Така че дръжте се естествено, чувствайте се спокойни и в хармония със себе си и света. Всичко минава. Нормално е скоро да отминат и празнотата в порфейла ви, и безредието на работното място, и главоболието след усърдно празнично препиване, и стомашното неразположение след стабилно празнично преяждане. Вероятно януарският свят изглежда по-пуст и притихнал, защото заедно с пържолите, сме натъпкали в себе си и голяма част от него. Сега навън царят лекота и хюга, а вътре – тежест и... не чак толкова хюга. Последното /хюга/ е откритие на датчаните за щастлив живот. По моя интерпретация терминът означава търсене на щастие в малките всекидневни неща.

Оставям датчаните и се насочвам към нашата собствена хюга. Каква е тя! Много приятна и апетитна. Хюга по нашенски.

Всички я преживявахме между Никулден и Ивановден. Любима компания, с която да създаваме домашен уют, обсъждайки нередностите в държавата и всички обществени проблеми, които, ако зависеше от нас, щяхме да разрешим само с един замах на вълшебната пръчица. Обаче, ето на, вместо от нас, зависи от някакви други – тотално неадекватни хора.

„Наздраве! Чакай да добавя още туршийка! Тази година се получи много добра. И ракията я бива. Домашна е. А пък тази политическа сила... А другата?

Уф... Разсипаха я тая държава! Наздраве! О! Зелевите сарми са готови. Да хапнем“

Хюга по нашенски. Приятна, апетитна, аналитична, осъдителна към всички дразнители, които правят живота ни непоносим и много приветлива към „нашите“ хора, от които нищо не зависи, обаче, ако зависеше... Ехей! Щяхме да се изстреляме ту дъ топ. Хюга. Хапване, пийване, правилна компания, тема на разговор – държавните дела, които, ох, само да ни паднат, на секундата ще ги поправим.

И ето ни днес – обратно в дълбокото на всекидневието!

Обобщавам: да преминем от празнична хюга към делнична!

С две думи: да поработим, за да ни е сладко на следващите празници.




По публикацията работи: Даниела Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученици управляваха община Вълчи дол за 1 ден

18-годишната Цветелина Николова стана кмет на Вълчи дол. Това се случи в Деня на отворени врати в местната администрация, посветен на днешния празник на българските общини. Макар и за 1 ден във властта 12-класничката от СУ „Васил Левски“ във Вълчи дол успя да се запознае с огромен куп документи и с помощта на кмета Калоян Цветков да ги..

публикувано на 12.10.24 в 16:20

Берг Ревзиев от Кубрат е първенец на 14-я випуск Дентална медицина в МУ-Варна

Берг Ревзиев от Кубрат е първенец на 14-я випуск Дентална медицина в Медицинския университет, 111 са абсолвентите, 14 са отличниците. 35 са чужденците от випуска. Даниела Стойнова разговаря с първенеца на випуска за трудностите и късмета, който е имал по време на следването си:

публикувано на 12.10.24 в 13:00

България е осмата най-добра страна за инвестиране в недвижими имоти в Европа

България е осмото най-добро място за инвестиране в недвижими имоти в Европа, като..

публикувано на 12.10.24 в 09:52

Без Кирил Маричков

При инцидент днес почина Кирил Маричков - българският певец, музикант и композитор Кирил Маричков, един от създателите на "Щурците". Иформацията е на bTV. Трагедията се е случила във врачанското село Селановци. Маричков е трябвало да участва в концерт на „Фондацията“. По време на пробите преди изявата, при качване на сцената се е спънал и паднал...

публикувано на 11.10.24 в 20:13
Северно сияние, с. Кичево, общ. Аксаково, Емил Иванов

Северното сияние над Кичево

Тази нощ северното сияние завладя небето и над Източна България. Астрономът и астрофотограф Емил Иванов го „улови“ над аксаковското село Кичево. Радио Варна напомня, че нетипичното небесно явление се свързва с мощното слънчево изригване през последните дни. Разноцветните багри можеха да се видят през изминалата нощ много по- на юг от..

публикувано на 11.10.24 в 10:03

Мощна магнитна буря приближава Земята

Днес ще има много силни геомагнитни бури от степен G4. За това предупреждава Центърът за прогнозиране на космическото време към Националната агенция за океански и атмосферни изследвания (NOAA). Мощно слънчево изригване вечерта на 8 октомври е причината за очакваните геомагнитни бури, като заредените частици от това бързо изхвърляне на плазма..

публикувано на 11.10.24 в 09:00
Светлана Горанова

Светлана Горанова, която влюбва децата в математиката

Обичате ли математиката? Повтаряли ли са ви като дете, че "всичко е математика"? Някога забавлявали ли сте се да построявате триъгълници и други геометрични фигури с... тялото си? Светлана Горанова може да ви научи на всичко това. Младата жена е от семейство на математици и педагози и винаги е обичала математиката. Споделя, че времето за решаване на..

публикувано на 10.10.24 в 10:30