Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Савов за заслугите на граф Игнатиев и паметника му във Варна

Името на граф Игнатиев е неразривно свързано с историята на България. Личността му е оказала голямо влияние върху историята на България и на Варна и именно заради това паметникът е изграден на едно от най-хубавите места в морския град. Това подчерта в предаването "Паметниците на Варна" краеведът Николай Савов. 

Паметникът на граф Игнатиев се намира в Градската градина между театър “Стоян Бъчваров” и филиала на театъра. Негов автор е скулпторът Жеко Спиридонов, който спечелил първа премия в обявения от общината конкурс. Паметникът представлява гранитен постамент с надписи върху четирите му страни и бронзов бюст на граф Игнатиев. 

На лицевата страна на постамента в основата на бюста е поставен фамилният герб на Игнатиеви.

През август 1906 г. паметникът бил монтиран в Градската градина на Варна.

Монументът е изграден в чест и в памет на голямата любов на граф Игнатиев към българите, проявена особено категорично на два пъти – веднъж след април 1878 г. и втори път, когато подготвил и подписал Сан Стефанския мирен договор. След Априлското въстание, докато светът потресен мълчал, граф Игнатиев, който по онова време бил извънреден и пълномощен посланик на Русия в Турция, подготвил доклад и го прочел пред посланиците на Великите сили в Цариград, настоявайки за официална среща на високо равнище. Личните му срещи с представители на европейските правителства ограничили в голяма степен пируетната многозначност на западната дипломация и успели да осигурят на 19 март 1877 г. присъствието на Великите сили във Форин офис в Лондон. Това важно постижение на граф Игнатиев било последвано от още по-важния Лондонски протокол, който развързал ръцете на Русия по отношение на Турция, която пък, разчитайки на противоречията между Великите сили, не приела условията на протокола. В резултат на всички тези сложни и заредени с барут събития на 12 април 1877 г. император Александър ІІ подписал в Кишинев манифест и обявил война на Турция.

За тази война има много описания от участници, историци и писатели, в училищата на България тя се изучава повече от останалите руско-турски войни и българите я познават най-добре. Войната започнала три месеца след подписването на Лондонския протокол, продължила близо година и в края на краищата завършила с освобождаването на българските земи, влизайки в историята под името Освободителна. Тогава именно император Александър ІІ изпратил граф Игнатиев да очертае една доста сполучлива нова България в границите от Варна до Охрид и от Дунав до Бяло море и да я отнесе в Сан Стефано – предградие на Цариград. Там граф Игнатиев приложил своя проект към мирния договор и дал съгласие преговорите да започнат. В късния следобед на 3 март 1878 г. те приключили и граф Игнатиев съобщил на главнокомандващия княз Николай: “Имам чест да поздравя Ваше височество с подписването на мира.” Съобщавайки вестта за края на Освободителната война, граф Игнатиев станал част от най-красивата страница на българската история. 



Няколко месеца по-късно той чул доста горчиви слова и произнесъл доста такива, но отказал на княз Горчаков да участва в Берлинския конгрес, където земите на любимите му българи били нарязани на части и раздадени на други народи. Отказал се и от дипломатическа кариера. Останал член на Държавния съвет, повъртял се за кратко из Министерството на вътрешните работи и се пенсионирал.

На два пъти след Освобождението граф Игнатиев посещава Варна – веднъж през 1902-ра и година по-късно на път за Шипченските празненства.

На 22 юни 1908 г. сутринта от балконите на всички учреждения в града и на много домове били спуснати черни знамена, черен плат обвил и паметника на граф Игнатиев. 

Вестниците съкрушено съобщават: “Почина граф Игнатиев, символа на панбългарския идеал, черна скръб покруси истинските български сърца”.

Цялото предаване "Паметниците на Варна" чуйте в звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бутан - страната с министерство на щастието

Бутан, малкото кралство в Хималаите, е страна, в която щастието е основно право, което е гарантирано от конституцията. Грижа за това всички да бъдат щастливи задача има Министерството на щастието. Това припомни пътешественикът Пламен Узунов. Щастието се крепи на четири основни стълба. Водещо е житейското правило да живееш природосъобразно, да опазваш..

публикувано на 10.07.24 в 15:57

През април 2024 г. вносът на стоки на България от ЕС се увеличава с 11.9%

През периода януари - април 2024 г. износът на стоки от България за ЕС намалява с 6.4% спрямо същия период на 2023 г. и е на стойност 17 680.1 млн. лева, съобщиха от НСИ. Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Франция, които формират 62.0% от износа за държавите - членки на ЕС .При износа, разпределен според..

публикувано на 10.07.24 в 13:38

Колаген и биотин, строителните материали на красотата

В днешния свят, където външният вид играе важна роля, много жени търсят начини да подобрят здравето и красотата на косата, ноктите и кожата си. Колагенът и биотинът са две ключови съставки, които могат да ви помогнат да постигнете тази цел. Тези хранителни добавки предлагат множество ползи, които ще разгледаме в тази статия. Какво е Колаген?..

публикувано на 09.07.24 в 13:56

ВСУ "Черноризец Храбър" е домакин на обучение, организирано от Българския олимпийски комитет и Червения кръст

Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ ще бъде домакин на обучение по проект „Спортен треньор+“, организирано от Българския олимпийски комитет и Българския червен кръст. Очаква се в него да се включат треньори по над 10 вида спорт от Варна и региона, които работят с бежанци и/или с деца и младежи в риск. Събитието ще бъде открито на 10..

публикувано на 09.07.24 в 11:37

Турция и България с най-ниски нетни доходи в Европа

Турция и България отчитат най-ниските средни годишни нетни доходи в Европа, съответно 8 968 евро за Турция и 9 355 евро за България, съобшава БГНЕС. Според Евростат, официалната статистическа служба на ЕС, Швейцария оглавява списъка с впечатляващата средна годишна нетна заплата от 85 582 евро, която е значително по-висока от всяка друга..

публикувано на 09.07.24 в 07:23
Черна чайка

Черната чайка долетяла във Варна от остров Свети Иван?

Възможно е черната чайка, която през почивните дни стана хит в социалните мрежи, да е долетяла във Варна от остров Свети Иван. Това коментира за Радио Варна Ивайло Иванов от Българското дружество за защита на птиците. Той обясни, че преди три години на острова е била заснета друга черна чайка. Иванов припомни, че на остров Свети Иван се..

публикувано на 08.07.24 в 14:01

Лесна работа: Пътуване с влак

Когато лятото обгърне с гореща ласка всяко място, далеч от брега, жадуваме за дълъг уикенд край морето. И ето ме, трийсет години след последното си пътуване с железниците, решавам да се метна във влака. В нощния, разбира се, за да получа колкото може повече море. Вече съм на гарата. На електронното табло се мъдри половинчата..

публикувано на 08.07.24 в 12:00