Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управителят на МБАЛ - Балчик: Изпратихме успешна година, но ни трябват кадри

Нова медицинска техника за над 300 хиляди лева и още 200 хиляди в ремонти и подобрения. Декември месец беше за нас като Дядо Коледа, доволен е от равносметката д-р Пламен Димитров - управител на Многопрофилната болница за активно лечение - Балчик в края на изминалата 2023-а. Годината ръководителят определя като нормална и успешна в сравнение с това, което е било в предходните. МБАЛ - Балчик е финансово стабилна и без закъснения на заплатите. 

Обособено е ново отделение за работа при кризисни ситуации, подменена е техниката в лабораторията, купена е нова линейка. Въвежда се нова болнична система с интегрирана информация за пациента.
Д-р Димитров е благодарен на Община и общественост за подкрепата. "Няма фирма, която да е отказала на наша молба. Това за мен означава много" - признателен е медикът.

Д-р Димитров, 2023-а за болницата е първата година без знака на коронавируса, но пък с инвестиции в ново ковид отделение.Като цяло годината тръгна относително добре. Този ремонт беше по програма към Министерство на здравеопазването, по която кандидатствахме и спечелихме, вследствие на което западното крило на третия етаж беше основно ремонтирано - това е бившето инфекциозно отделение. Така имаме десет стаи, които отговарят на европейски стандарти - с подменена дограма, ВиК и ел.инсталация, санитарен възел и пр. Все още има дребни неща за довършване, не функционира, но е готово, в случай че се наложи нещо извънредно, за каквото беше и финансирането. Не че не се справихме и през ковид кризата, когато благодарение на БКС за по-малко от една седмица отделение, което десет години не работи, беше приведено в приличен вид, така че пациентите да бъдат приети в що-годе комфортни условия.
Обновената база ще бъде използвана, ще решим точно как, защото няма как да стои така. Една сграда като не се обитава, тя започва да се руши.
По-точно инвестицията се осъществи по оперативна програма "Региони в растеж" по процедура за укрепване капацитета на болничната мрежа за реакции при кризи. Спечелихме 162 хиляди лева за ремонта. Оборудването с техника е по втората част на програмата. Въведохме в експлоатация ехограф, който струва 111 хиляди лева. Имаме още мобилен рентгенов апарат за 220 хиляди лева. Получихме 12-канален ЕКГ апарат, въведен е в експлоатация във Вътрешно отделение. Разполагаме и с апарат за обезвреждане на особено опасни биологични отпадъци.

Какви други нововъведения бяха направени?
Направихме доста. На първо място лабораторията изцяло е сменена. Всички апарати са нови и в гаранционен срок, като част от апаратурата беше закупена със средства на самата болница и доста солидна част - с помощта на Общината. Закупи се линейка - нещо, което отдавна трябваше да стане. Ние на практика нямахме специализиран автомобил, с който да транспортираме пациент от едно здравно заведение в друго. Колата е петгодишна, високопроходима, частично обзаведена, постепенно ние я надграждаме със собствени сили.
В момента работим по въвеждане на нова болнична система. Ние имаме програмен продукт, но обстоятелствата налагат да се прехвърлим към друг за интегриране на всичко - приемане, наблюдение и изписване на пациент. Защото по-голямата част от болниците в страната работят с него. За тази цел инвестирахме наши средства в смяна на компютрите, закупихме и ново сървърно устройство с помощта на Общината.
По отношение на обновленията изпълняваме предписание на Регионалната здравна инспекция. Назначен е човек за поддръжка, който прави поетапно ремонт на стаите във Вътрешно отделение.
Благодарение на БКС се оформи един прекрасен паркинг до болницата.

Какво трябва да се подобри във финансирането и стига ли общинската субсидия?
Нямаме задължения, освен текущите, които всяка една работеща фирма има. Политиката ни относно заплащането - на първо място са заплатите за персонала, на второ - лекарства и консумативи, на трето - доставчици. Средната заплата в болницата за декември е 1616 лева. Тя не е достатъчна. 2024 година започваме с нови заплати. Досега сме изпълнявали разпорежданията за минимална заплата плюс допълнителни възнаграждения, които вървят всеки месец спрямо финансовите резултати. Трябва да се отчете, че ние работим с лимити от страна на Здравната каса. За нас е 184 хиляди лева на месец, оттам нататък при добро желание могат да ни доплатят нещо, но не веднага. 800 хиляди лева ни е субсидията от Общината. Нашите хора заслужават повече, минимално трябва да е два пъти повече работната заплата.

Има ли дефицит на кадри и как се изпълнява договорът със Здравната каса?
Има дефицит на всякакъв персонал - лекари, медицински сестри, но повече сестри. За момента обезпечаваме, но сме на ръба. Един човек да липсва и става трудно. Няма желаещи. Привличането на кадри става с пари.
През 2023 година имахме обстойна проверка от медицински надзор за цялостната дейност и документация и всичко излезе без проблеми. Преди това проверка от НАП във финансовата част пет години назад също завърши без никакви забележки, което според мен е много добре. През октомври сключихме новия договор със Здравната каса, който трябваше да е в началото на 2023 година. Не е с толкова пътеки, колкото беше, но те са тези, по които реално се работи и които носят парите на болницата. Основният проблем - липсата на кадри, което става проблем вече не само за малките, но и за големите болници. Навремето бяхме с разпределение три години, сега това го няма, но няма и как да го има, след като всеки си плаща обучението.

Какво е пожеланието ви за 2024-а година, на кого благодарите?
Пожелавам здраве, защото всичко друго се намества бързо или бавно, но няма ли здраве, няма нищо.
Това да разчиташ на хората около тебе е нещо голямо! Полиция, БКС, Община, всички … Няма фирма, която да е отказала на наша молба. Това за мен означава много!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Художникът Анатолий Станкулов: Там, някъде зад всички проблеми, ни чака морето

„ Там някъде зад къщите е морето“ – така се нарича изложба живопис , с която художникът Анатолий Станкулов гостува в  Художествената галерия на Балчик. Тя ще продължи до 3 юли. Тя съдържа картини от два негови цикъла „Бряг“ и „Там, някъде зад къщите, е морето“. Общо 36 живописни платна на автора, който е със завидна биография – над 600 участия в..

публикувано на 25.06.24 в 08:15

Искра Радева: Морето ми липсва страшно много!

"Живея в полите на планината, но морето ми липсва страшно много!". Това каза за Радио Варна актрисата Искра Радева, която е във Варна и участва в дискусията „Социалните иновации“ на Академията в рамките на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Актрисата призна, че много обича морето и особено й е приятно да гостува във Варна,..

публикувано на 24.06.24 в 06:30

Пианистът Саркис Балтаян - за пътя му в музиката, годините в САЩ и как все още се чувства най-вече българин

С концерт на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна от 20:30 часа днес ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Събитието включва произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж Гершуин и..

публикувано на 22.06.24 в 06:30

Николай Тодоров-Ник: Паелята е фестивално ястие, което събира и обединява хората

Паелята е едно от най-популярните, вкусни, но и трудни за приготвяне ястия в света, което може да затрудни дори някои от най-добрите майстор-готвачи. Родена във Валенсия, днес тя е неизменна част от испанската кулинарна култура. Нещо повече – от дълги години има и световен шампионат по приготвяне на паеля, в който се включват..

публикувано на 21.06.24 в 10:26

Авторът на "Живот в едно пътешествие": Светът е малък, а хората толкова си приличат

Валентин Станков представи книгата си  „Живот в едно пътешествие“ в Двореца - Балчик, в Учебен център по изкуствата, в Двореца, където авторът разказа а живота, пътуването… и всичко останало. Валентин Станков е актьор по образование. През 2007 г. завършва Актьорско майсторство в класа на проф. Елена Баева. Играл е в театър „Възраждане“,..

публикувано на 21.06.24 в 08:30

Шеф Марианна Александрова: Подготвям гастрономически хъб в Колежа по туризъм с достъп за външни посетители

Мениджмънт на туризма и развлекателния бизнес и Мениджмънт на хотели и ресторанти са двете специалности, които конкурентно поддържа и развива Колежът по туризъм към ИУ-Варна. Новост в обучението са кулинарните мастър класове, които провежда със студентите победителят в последното издание на кулинарния телевизионен формат Мастър шеф Марианна..

публикувано на 20.06.24 в 07:15

Картини без четка в Балчик отправят послания да сме в хармония с природата

За втора поредна година художничката Теодора Николова от Исперих гостува на Балчик. До 6 юли нейните творби ще бъдат експонирани в Художествената галерия под надслов "В хармония с природата". Откриването е от 17.00 часа във вторник. Тя представя една от най-древните и интересни живописни техники - енкаустика (восъчна живопис). Основен пластификатор..

публикувано на 19.06.24 в 08:20