Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управителят на МБАЛ - Балчик: Изпратихме успешна година, но ни трябват кадри

Нова медицинска техника за над 300 хиляди лева и още 200 хиляди в ремонти и подобрения. Декември месец беше за нас като Дядо Коледа, доволен е от равносметката д-р Пламен Димитров - управител на Многопрофилната болница за активно лечение - Балчик в края на изминалата 2023-а. Годината ръководителят определя като нормална и успешна в сравнение с това, което е било в предходните. МБАЛ - Балчик е финансово стабилна и без закъснения на заплатите. 

Обособено е ново отделение за работа при кризисни ситуации, подменена е техниката в лабораторията, купена е нова линейка. Въвежда се нова болнична система с интегрирана информация за пациента.
Д-р Димитров е благодарен на Община и общественост за подкрепата. "Няма фирма, която да е отказала на наша молба. Това за мен означава много" - признателен е медикът.

Д-р Димитров, 2023-а за болницата е първата година без знака на коронавируса, но пък с инвестиции в ново ковид отделение.Като цяло годината тръгна относително добре. Този ремонт беше по програма към Министерство на здравеопазването, по която кандидатствахме и спечелихме, вследствие на което западното крило на третия етаж беше основно ремонтирано - това е бившето инфекциозно отделение. Така имаме десет стаи, които отговарят на европейски стандарти - с подменена дограма, ВиК и ел.инсталация, санитарен възел и пр. Все още има дребни неща за довършване, не функционира, но е готово, в случай че се наложи нещо извънредно, за каквото беше и финансирането. Не че не се справихме и през ковид кризата, когато благодарение на БКС за по-малко от една седмица отделение, което десет години не работи, беше приведено в приличен вид, така че пациентите да бъдат приети в що-годе комфортни условия.
Обновената база ще бъде използвана, ще решим точно как, защото няма как да стои така. Една сграда като не се обитава, тя започва да се руши.
По-точно инвестицията се осъществи по оперативна програма "Региони в растеж" по процедура за укрепване капацитета на болничната мрежа за реакции при кризи. Спечелихме 162 хиляди лева за ремонта. Оборудването с техника е по втората част на програмата. Въведохме в експлоатация ехограф, който струва 111 хиляди лева. Имаме още мобилен рентгенов апарат за 220 хиляди лева. Получихме 12-канален ЕКГ апарат, въведен е в експлоатация във Вътрешно отделение. Разполагаме и с апарат за обезвреждане на особено опасни биологични отпадъци.

Какви други нововъведения бяха направени?
Направихме доста. На първо място лабораторията изцяло е сменена. Всички апарати са нови и в гаранционен срок, като част от апаратурата беше закупена със средства на самата болница и доста солидна част - с помощта на Общината. Закупи се линейка - нещо, което отдавна трябваше да стане. Ние на практика нямахме специализиран автомобил, с който да транспортираме пациент от едно здравно заведение в друго. Колата е петгодишна, високопроходима, частично обзаведена, постепенно ние я надграждаме със собствени сили.
В момента работим по въвеждане на нова болнична система. Ние имаме програмен продукт, но обстоятелствата налагат да се прехвърлим към друг за интегриране на всичко - приемане, наблюдение и изписване на пациент. Защото по-голямата част от болниците в страната работят с него. За тази цел инвестирахме наши средства в смяна на компютрите, закупихме и ново сървърно устройство с помощта на Общината.
По отношение на обновленията изпълняваме предписание на Регионалната здравна инспекция. Назначен е човек за поддръжка, който прави поетапно ремонт на стаите във Вътрешно отделение.
Благодарение на БКС се оформи един прекрасен паркинг до болницата.

Какво трябва да се подобри във финансирането и стига ли общинската субсидия?
Нямаме задължения, освен текущите, които всяка една работеща фирма има. Политиката ни относно заплащането - на първо място са заплатите за персонала, на второ - лекарства и консумативи, на трето - доставчици. Средната заплата в болницата за декември е 1616 лева. Тя не е достатъчна. 2024 година започваме с нови заплати. Досега сме изпълнявали разпорежданията за минимална заплата плюс допълнителни възнаграждения, които вървят всеки месец спрямо финансовите резултати. Трябва да се отчете, че ние работим с лимити от страна на Здравната каса. За нас е 184 хиляди лева на месец, оттам нататък при добро желание могат да ни доплатят нещо, но не веднага. 800 хиляди лева ни е субсидията от Общината. Нашите хора заслужават повече, минимално трябва да е два пъти повече работната заплата.

Има ли дефицит на кадри и как се изпълнява договорът със Здравната каса?
Има дефицит на всякакъв персонал - лекари, медицински сестри, но повече сестри. За момента обезпечаваме, но сме на ръба. Един човек да липсва и става трудно. Няма желаещи. Привличането на кадри става с пари.
През 2023 година имахме обстойна проверка от медицински надзор за цялостната дейност и документация и всичко излезе без проблеми. Преди това проверка от НАП във финансовата част пет години назад също завърши без никакви забележки, което според мен е много добре. През октомври сключихме новия договор със Здравната каса, който трябваше да е в началото на 2023 година. Не е с толкова пътеки, колкото беше, но те са тези, по които реално се работи и които носят парите на болницата. Основният проблем - липсата на кадри, което става проблем вече не само за малките, но и за големите болници. Навремето бяхме с разпределение три години, сега това го няма, но няма и как да го има, след като всеки си плаща обучението.

Какво е пожеланието ви за 2024-а година, на кого благодарите?
Пожелавам здраве, защото всичко друго се намества бързо или бавно, но няма ли здраве, няма нищо.
Това да разчиташ на хората около тебе е нещо голямо! Полиция, БКС, Община, всички … Няма фирма, която да е отказала на наша молба. Това за мен означава много!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00