Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесна работа: Втора порция хюга

Снимка: Pixabay

Преди седмица ви припомних как се преживява хюга по нашенски. После си казахме: „Добре. Януари. Време е да преминем от празнична хюга към делнична!“

С две думи: да поработим, за да ни е сладко, когато на следващите празници натрупаме трапезата с туршия, ракия, пържоли, сьомга, аспержи и други традиционни вкусотии. Накратко: хюга е изкуството да откриваме щастие във всекидневието. Хюгата по нашенски също е ясна: всичко изброено по-горе, без сьомга и аспержи. Плюс добра компания на любимо място.

Датчаните биха добавили и „изкуството да създаваш атмосфера на интимност“, да ти е спокойно на душата, да игнорираш дразнителите, да споделяш момента, да присъстваш в него – точно тук и сега, да пиеш горещ шоколад на светлината на ароматни свещи...

Майк Викинг - изпълнителен директор на Института за изследване на щастието в Копенхаген знае повече от нас за причините датчаните да се радват толкова сърдечно на живота и е описал някои от тях в „Малък наръчник по хюга“. Към въпросния институт има и музей на щастието, чиято мисия е посетителите да си тръгват по-мъдри, по-щастливи и по-мотивирани да превърнат света в по-добро място. Аз много харесвам и тяхното Защо, което започва така: „Всички ние изглежда търсим щастието, но може би го търсим на грешни места...“

В този малък музей за големите неща в живота човек добива яснота как нещо толкова субективно като щастието може да бъде измерено, научава откъде идва чувството за радост, как разбирането ни за щастие еволюира през последните 2000 години, как се променя с възрастта и какво е предполагаемото му бъдеще.

Сред факторите, които определят защо дадени хора и държави са по-щастливи от други са генетиката, взаимоотношенията, здравето, доходите, работата, усещането за цел и свобода. Можете спокойно да си направите разбор, изяснявайки за себе си кое точно ни пречи да оглавим класацията на най-големите щастливци и защо Дания ни бие по точки. Надяваме се, не за дълго. Стига само да доизгладим социалната политика, да намалим стреса, тревогите и несигурността на хората и готово! Гордо ще размятаме златния медал. Почти не остана до това положение на победител. Само още един-два напъна и сме тип-топ.

Тогава от нас ще се иска едно-единствено нещо – да надграждаме. Да се наслаждаваме до насита на прекрасните хюга моменти. Ще се сгушим на дивана, ще слушаме хубава музика в компанията на любим човек, ще отпиваме горещ шоколад на малки, блажени глътки и ще местим замечтан поглед от запалените ароматни свещи през огъня в камината до приказния залез зад прозореца. И нищо, и никой не ще бъде в състояние да помрачи щастието ни.

Великолепна комбинация от любими хора, неща, места, настроения, акцентирана от силата, вкуса и аромата на предпочитана напитка и обгърната в светлини: залезът, пламъчето на свещите, огънят в камината, погледът на любим човек...

Прекрасно.

Дадохме добър януарски старт. Миналия понеделник се фокусирахме върху приятното трапезно, апетитно, незабравимо явление, наречено хюга по нашенски - с туршия и ракия, в правилна компания, на сладка и не толкова сладка приказка, посветена предимно на важни държавни дела. Днес очертахме бъдещето на нашата хюга... Светло, достойно, сигурно, спокойно, смислено, качествено, перфектно.

Да постигнеш хюга е лесна работа. Достатъчно е да са спазени първоначалните няколко общи условия.

Нататък всеки може смело, щастливо и вдъхновено да надгражда. С размах и настроение. И да се наслаждава. Удоволствието от живота. От качествения живот.




По публикацията работи: Даниела Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първите щъркели поеха на юг

Щъркелите вече започнаха да отлитат на юг. За традиционната им по това време на годината миграция съобщават от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Оттам припомнят, че организацията на огромните ята бели птици обикновено става през август.  Птиците изминават хиляди километри с добре отработена техника на летене. Те спазват точно..

публикувано на 06.08.24 в 15:33

ВСУ "Черноризец Храбър" стартира проект „Изкуственият интелект в образованието“

ВСУ "Черноризец Храбър" стартира през октомври тази година проекта „Изкуственият интелект в образованието“, по който ще бъдат обучени 120 педагогически специалисти от училищата във Варна, преподаватели и студенти. Обученията ще води Симеон Нгуен, директор на “Cyber360 Academy” и penetration tester (етичен хакер, оторизиран да симулира кибератака върху..

публикувано на 06.08.24 в 11:22

Проектът "Градско земеделие" във Варна навърши пет години

Трябва да си мотивиран да се учиш и полагаш труд, да имаш траен интерес към отглеждането на собствени зеленчуци и плодове, да искаш да комуникираш с хора, които споделят твоите интереси и така да станеш част от общност, с която в продължение на две години посрещате заедно предизвикателствата на градското земеделие. Така накратко може да се синтезира..

публикувано на 06.08.24 в 09:45

Днес е Преображение Господне

Празникът Преображение Господне се свързва с едно от най-важните събития от земния път на Иисус Христос, а именно разкриването на божествения образ на спасителя пред учениците му. Всяка година, празникът се пада на 6 август. Това е денят, в който църквата го отбелязва по нов стил, а по стар стил се празнува на 19 август. На Преображение се..

публикувано на 06.08.24 в 07:23

Лесна работа: Август

Бях ви разказвала как помолих едно дете да ми опише август. Каза, че август е много красив, със сини очи - сини като морето сутрин. Понякога носи слънчеви очила. Леко ги прихваща с една ръка и поглежда над тях весело, когато става дума за юли или за септември... Защото знае, че ги бие по точки във ваканционно отношение. И юли, и септември...

публикувано на 05.08.24 в 15:37

Аеросмит обявиха края на концертната си дейност

„Аеросмит“ обявиха, че се оттеглят от концертна дейност, след като отмениха прощалното си турне "Peace Out". Турнето започна още миналата година, но нараняване на ларинкса на фронтмена Стивън Тейлър принуди бандата да изнесе само 3 концерта и да пренасочи останалите. „Беше 1970 г., когато една искра на вдъхновението се превърна в „Аеросмит“...

публикувано на 05.08.24 в 14:49

Ретрограден Меркурий от 5 август проваля сделки, ваканции и връзки

От пети август започва Ретрограден Меркурий . Всички говорят за него и му приписват всякакви житейски неудачи - от счупен мобилен телефон до разпад на любовта. Малцина обаче знаят какво наистина представлява Ретроградният Меркурий. Това е астрономическо явление , при което възниква илюзията за движение на планетата Меркурий в обратна посока. Това..

публикувано на 04.08.24 в 09:41