Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуственият интелект и висшето бразование

Постепенно изкуствения интелект става неотменима част от ежедневието ни. Всъщност той винаги е бил около нас, но днес присъствието му е все по-осезаемо. Изкуственият интелект навлиза все по-устойчиво и в образованието. Преподавателите във Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ го използват с години в учебния процес. С негова помощ те събират, обработват и представят информация. Студентите - за да подготвят курсовите си работи, както и да създават съдържание. Но до колко използването на изкуствен интелект във висшето образование не замества основните знания?

Професор Йордан Сивков, ръководител на катедра "Електроника" във Висшето военноморско училище е категоричен, че преподавателите насърчават студентите да използват изкуствен интелект, но не и чрез него да заместват знанията си.

"Ние не ги учим да използват ИИ да заменят образованието си, а да го използват като техен асистент."

Изкуственият интелект със сигурност помага на студентите при решаването на техните учебни казуси и тестове. Всъщност навсякъде, където има изпитване.

"И определено това се случва. Не можем да го отречем. Но наша е отговорността ние да ги научим, че този начин на заобикаляне на правилата не е продуктивен за тях. Защото дори и да ги заобиколите и да си направите теста в момента, утре, когато отидете на работа, ще попаднете в конкурентна среда, където няма да реши вашия проблем. Вие няма да покажете пред работодателя си по-добро лице. По-добре ад се научите ад използвате този инструмент, а не да го използвате като хак, с който да прецакате системата."

Но и това се случва, коментира професор Йордан Сивков от Висшето военноморско училище.

"Попаднахме няколко пъти и това породи дискусия сред академичната общност на ниво катедра, факултет. Това е нов феномен, с който трябва да се справим. И имаше от едната крайност, до другата крайност мнения. Но надделя консенсуса, че е наша отговорността ние да обясним на студентите защо това не е правилно."

Втора година Елица Дочевска изучава "Киберсигурност". Използва възможностите на изкуствения интелект, за да попълни знанията си.

"Може би беше миналата година, когато ми се наложи да си доизясня някои неща в процеса на подготовка за определен изпит. Имала съм много малко време за подготовка. Съответно не съм могла да потърся помощ от преподавател. И за да мога да попълня тези пропуски, които съм забелязала, че имам, съм потърсила така помощ."

За четвъртокурсникът от специалност "Киберсигурност", Димитър Димитров ролята на тези инструменти може да е както положителна, така и отрицателна.

"Когато имаш опит с работата с хора, с информация, трябва да знаеш, че първото, което прочетеш, не винаги е вярно. Трябва да бъдеш по-скептичен, трябва да имаш по-рационално мислене, за да откриеш дали това е вярно или не."

Димитър Димитров е наясно, че не трябва да се има пълно доверие в данните, които събира с помощта на изкуствения интелект.

"Изкуственият интелект е метод за ускоряване на процеса на изготвяне на курсови проекти, на домашни, но не и заместване на тяхното писане от страна на студента.

Елица Дочевска е наясно, че използването на подобни методи може да е напълно безполезно, ако не се познава материята.

"Ако един студент въобще не разбира материята и зададе въпрос на ИИ, той ще получи отговор, но се съмнявам, че първо ще го разбере, както трябва да бъде разбран и въобще ще осъзнае какво трябва да научи."

"И съответно ИИ са супер, въпросът е, че те се обучават повечето пъти основно на статистическия принцип. И ако имаме повече, хора, които имат мнение примерно - "Земята е плоска", според ИИ земята ще бъде плоска."

Критичното мислене е много важно. За това преподавателите се опитват да убедят студентите, че по-бързо, не винаги означава по-добро, коментира професор Йордан Сивков от Висшето военноморско училище.

"Хубаво е да бързаме, но да бързаме умно. Студентите, които хванахме, че са използвали ИИ, за да заместят знанията си, създадоха съдържанието си отново, без използването на ИИ."


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български хотелиери с призив към олинклузив туристите: Изяжте всичко, което вземете

Призив за намаляване на изхвърлянето на храна в хотели и ресторанти от така наречения олинклузив отправиха хотелиери у нас. Кампанията "Вземете всичко, което може да изядете, но изяжте всичко, което вземете" е подкрепена от редица хотелиери по Българското Черноморие, които са поставили надписи в ресторантите си, с които отправят апел към..

публикувано на 15.07.24 в 10:10

Президентът се среща днес с ПП-ДБ преди връчването на втория мандат

Президентът Румен Радев ще проведе среща с представители на парламентарната група на ПП-ДБ, предаде БНР. Тя е по инициатива на парламентарната група и ще се проведе днес в 16 часа на "Дондуков"2. Костадин Костадинов: ПП-ДБ да върнат мандата веднага след получаването му По-рано лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов призова ПП-ДБ да..

публикувано на 15.07.24 в 10:06

Възстановиха движението на АМ "Хемус" край Слънчево

Възстановено е движението на автомагистрала „Хемус“ в участъка пътен възел „Слънчево“ – пътен възел „Летище“, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Припомняме, че вчера, 14 юли, участък от пътя беше затворен заради пожар край село Слънчево. Движението по АМ "Хемус" се пренасочва през Комитово ханче заради пожар до Слънчево..

публикувано на 15.07.24 в 08:45

Очаква се тази седмица президентът да връчи втория мандат

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание, съобщава БНР. Ще го получат "Продължаваме промяната – Демократична България". Със своите 39 депутати те се оказаха втора по численост парламентарна група след разделението в ДПС заради конфликта между Ахмед Доган и..

публикувано на 15.07.24 в 08:25

Обстановката във Варна се нормализира, двама задържани за пожара във "Владиславово"

Обстановката във Варна и региона се нормализира. Все още магистралата в района на село Слънчево, община Аксаково, остава затворена заради големия пожар, който бушуваше там от вчера следобед. Във Варна локалните пожари са потушени. Решение дали магистралата ще бъде отворена ще бъде взето към 8-8.30 часа, съобщи дежурният в Областната..

публикувано на 15.07.24 в 08:00

Движението на камиони над 20 тона ще бъде ограничено в някои области

Движението на камиони над 20 тона по пътни участъци на територията на областите Русе, Шумен, Велико Търново, Търговище, Разград и Силистра ще бъде ограничено от 13:00 до 21:00 ч. днес поради очакваните високи температури над 35 градуса. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). В област Русе ще бъде..

публикувано на 15.07.24 в 06:57

Без ток на 15 юли

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия във Варна и областта, ще бъде прекъснато електрозахранването на няколко места.  От 09:00 ч. до 16:30 ч. токът спира във Варна - ул. Антон Неделчев, ул. Доспат, ул. Ивайло, ул. Кап. Георги Мамарчев, ул. Кап. Райчо Николов, ул. Патриарх Евтимий, ул. Средна гора, ул. Стара планина,..

публикувано на 15.07.24 в 06:12