Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цончо Ганев: За предстоящите евроизбори е ясно единствено, че аз и лидера ни Костадин Костадинов няма да сме в листите

Депутатът от "Възраждане" Цончо Ганев по време на обсъждането на Плана за възстановяване и устойчивост в Народното събрание - 26 октомври 2022
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От тази седмица партия „Възраждане“ е с трима депутати по малко в парламента. „Възраждане“ изключи депутатите Иво Русчев, Александър Арангелов и Николай Дренчев от парламентарната си група, съобщи лидерът на партията Костадин Костадинов в петък. Причината е, че те са предложили общинските съветници от "Възраждане", които ден по-рано се отцепиха и подкрепиха избрания за председател на Столичния общински съвет (СОС) Цветомир Петров (ПП-ДБ-СС). 

Това според народния представител Цончо Ганев обаче не е минус, а плюс. Позитива, според него, се състои в това, че „Възраждане“ демонстрира как се носи персонална отговорност, а морала и ценностите са на първо място. В обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ Ганев заяви, че тримата напуснали парламентарната група са били сред учредителите на партията в София и не са случайни хора.

Милост за предателите няма, без значение кой какво име е. Ние не сме някой който е влязъл в парламента за пост или общински съветник, за да е просто общински съветник. Имаме задължение към собствените си избиратели.

На въпрос каква ще е кадровата политика с наближаването на изборите за европейски парламент и не се ли опасяват от подобен сценарий, Ганев заяви, че предстоят номинации, ще се обсъждат хора с най- подходящо образование и познания по проблемите на които ще се търси решение в Брюксел. По думите му, за сега е ясно, кои няма да бъдат кандидатите за предстоящите евроизбори:

Нито аз, нито лидера Костадин Костадинов ще участваме в листите на предстоящите евроизбори. Така или иначе във "Възраждане" и в обществото като цяло има изключително много кадърни честни българи.

Според Цончо Ганев, дори конституционни съдии, с публични изяви, които през годините са демонстрирали малко по различно говорене по отношение на това какви процеси протичат в България и васалното и положение, също се съгласяват с международния натиск оказван върху страната ни. На въпрос, дали визира конституционния съдия Атанас Семов, Ганев отговори утвърдително. „Човек с публична риторика в определена посока, когато въпроса опира да това да се направи нещо с реални действия, той отхвърля правото на 640 хиляди човека да отидат на референдум

От партия „Възраждане“ обещаха с протести да изразяват мнението си по отношение на решението на Конституционния съд:

Това за което ще се борим от тук нататък за решаването на това безумие което се случва е чрез следващия европейски парламент. За това евроизборите са изключително важни, именно защото подобни казуси, ще решаваме с нашите партньори от Европейското семейство на идентичност и демокрация, част от които е и партия „Възраждане“

„Идентичност и демокрация“ ще се бори за първо или второ място в следващия европарламент, за мнозинство, така че различните европейски ръководни органи като съвета на министрите например, да взимат съвсем различни решения от досегашните. Смятаме да поставим в европейския парламент казуса с референдума за еврото. Това ще стане с нарочна петиция още на първото заседание на Европейския парламент, подкрепена от нашите съратници като „Алтернатива за Германия“, австрийската „Партията на свободата“, италианската партия “Лига” на Матео Салвини и други.

По отношение на ротацията, „Възраждане“ не са изненадани. Според Цончо Ганев става дума за едни и същи схеми и лъжи. По думите му, отново се доказва, че някои хора са в парламента, за да „цитирам“ кешират“ и да вземат постове. Ганев каза, че именно това различава партията му от тези които са в сглобката. „Ако искаме да сме в управлението, щяхме да станем част от тази порочна формула. Но ние имаме задължение към нашите избирате. А нашите избиратели са ни казали, че с тези резултати от парламентарните избори трябва да сме опозиция“ - допълни депутатът от 2 МИР- Бургас

(Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл)

ВИЖТЕ ОЩЕ

Общинските съветници от ПП/ДБ очакват бюджетът на Варна да бъде приет седмица след Трети март и да бъде подкрепен от всички

Варненските общински съветници от ПП/ДБ са оптимисти, че бюджетът на Варна ще бъде приет следващият месец. Припомням, че през седмицата те излязоха с декларация, в която се осъждат опитите на опонентите за цитирам: "бламиране на бюджета" в последното заседание на общински съвет . В обзорното предаване на Радио Варна общинският съветник..

публикувано на 24.02.24 в 14:43
Радостин Василев представя пред журналисти част от записите от обсъждане в ПП

Независимия депутат Радостин Василев: Не може да се очаква самоочистване на съдебната система, защото е срасната с престъпността и политиците

Според независимия депутат Радостин Василев прокуратурата ни в голяма степен е завладяна от мафията. Изводите му са на база информацията, която излиза на бял свят след смъртта на Мартин Божанов – Нотариуса. В обзорното предаване на РВ „Позиция“ той каза, че няма съмнение, че политически лица на най- високо ниво носят вина за това..

публикувано на 24.02.24 в 14:02

Axel Rudi Pell (AXEL RUDI PELL, екс-STEELER): Когато си лидер на група, си виновен за всичко

Интервю с Axel Rudi Pell (AXEL RUDI PELL, екс-STEELER) Докато чакаме нова музика от Axel Rudi Pell, неговата супергрупа запълни времето между двата диска с оригинална продукция, със сборен албум от балади. В шестото подобно творение освен оригинален материал и инструментали, присъстват и няколко кавъра – на Paul Anka, Tony Carey, Screamin' Jay..

публикувано на 24.02.24 в 13:35

Десета "Конференция по демокрация" във Варна през почивните дни

Повече от 15 лектори - граждански активисти и експерти - ще участват в юбилейното издание на „Конференция по демокрация 2024“.  Гражданският форум ще се проведе през почивните дни във Фестивалния и конгресен център във Варна.  "Конференция по демокрация 2024“ се организира за десета поредна година от Обществения център за околна среда и..

публикувано на 24.02.24 в 06:45

"Кавал парк" - един филм, който прегръща България

След специалната прожекция в рамките на фестивала Master of Art  "Кавал парк" тръгва по българските екрани от днес, 23 февруари . Документално-художественият филм на режисьора Богдан Дарев е посветен на виртуозния музикант Александър Еплер .  Американец от руски произход, живял в Сиатъл, Александър Еплер попада в България през 70-те години...

публикувано на 23.02.24 в 12:02

Комунистическите монументи като туристически продукт

Отдавна се чуват гласове, че комунистическото наследство на Република България може да се превърне в много добър туристически продукт. И да привлича туристи, които имат желание да разгледат сгради и монументи от периода 1944 - 1989 година. Разбира се и в момента граждани на чужди държави посещават милата ни родна страна с основна цел и идея да..

публикувано на 23.02.24 в 09:05

Здравка Евтимова: Моето щастие, моето нещастие и моята болка говорят само на български

Писателката Здравка Евтимова представи най-новата си книга "Луничави разкази"  миналата седмица във Варна.  Изданието съдържа 20 истории, писани през последните три години. Едни от тях разсмиват, а други натъжават.  Писателският занаят е занаятът на щастието, каза в интервю за Радио Варна Евтимова. Тя коментира темата за доброто и злото у хората и..

публикувано на 22.02.24 в 10:00