Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цончо Ганев: За предстоящите евроизбори е ясно единствено, че аз и лидера ни Костадин Костадинов няма да сме в листите

Депутатът от "Възраждане" Цончо Ганев по време на обсъждането на Плана за възстановяване и устойчивост в Народното събрание - 26 октомври 2022
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От тази седмица партия „Възраждане“ е с трима депутати по малко в парламента. „Възраждане“ изключи депутатите Иво Русчев, Александър Арангелов и Николай Дренчев от парламентарната си група, съобщи лидерът на партията Костадин Костадинов в петък. Причината е, че те са предложили общинските съветници от "Възраждане", които ден по-рано се отцепиха и подкрепиха избрания за председател на Столичния общински съвет (СОС) Цветомир Петров (ПП-ДБ-СС). 

Това според народния представител Цончо Ганев обаче не е минус, а плюс. Позитива, според него, се състои в това, че „Възраждане“ демонстрира как се носи персонална отговорност, а морала и ценностите са на първо място. В обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ Ганев заяви, че тримата напуснали парламентарната група са били сред учредителите на партията в София и не са случайни хора.

Милост за предателите няма, без значение кой какво име е. Ние не сме някой който е влязъл в парламента за пост или общински съветник, за да е просто общински съветник. Имаме задължение към собствените си избиратели.

На въпрос каква ще е кадровата политика с наближаването на изборите за европейски парламент и не се ли опасяват от подобен сценарий, Ганев заяви, че предстоят номинации, ще се обсъждат хора с най- подходящо образование и познания по проблемите на които ще се търси решение в Брюксел. По думите му, за сега е ясно, кои няма да бъдат кандидатите за предстоящите евроизбори:

Нито аз, нито лидера Костадин Костадинов ще участваме в листите на предстоящите евроизбори. Така или иначе във "Възраждане" и в обществото като цяло има изключително много кадърни честни българи.

Според Цончо Ганев, дори конституционни съдии, с публични изяви, които през годините са демонстрирали малко по различно говорене по отношение на това какви процеси протичат в България и васалното и положение, също се съгласяват с международния натиск оказван върху страната ни. На въпрос, дали визира конституционния съдия Атанас Семов, Ганев отговори утвърдително. „Човек с публична риторика в определена посока, когато въпроса опира да това да се направи нещо с реални действия, той отхвърля правото на 640 хиляди човека да отидат на референдум

От партия „Възраждане“ обещаха с протести да изразяват мнението си по отношение на решението на Конституционния съд:

Това за което ще се борим от тук нататък за решаването на това безумие което се случва е чрез следващия европейски парламент. За това евроизборите са изключително важни, именно защото подобни казуси, ще решаваме с нашите партньори от Европейското семейство на идентичност и демокрация, част от които е и партия „Възраждане“

„Идентичност и демокрация“ ще се бори за първо или второ място в следващия европарламент, за мнозинство, така че различните европейски ръководни органи като съвета на министрите например, да взимат съвсем различни решения от досегашните. Смятаме да поставим в европейския парламент казуса с референдума за еврото. Това ще стане с нарочна петиция още на първото заседание на Европейския парламент, подкрепена от нашите съратници като „Алтернатива за Германия“, австрийската „Партията на свободата“, италианската партия “Лига” на Матео Салвини и други.

По отношение на ротацията, „Възраждане“ не са изненадани. Според Цончо Ганев става дума за едни и същи схеми и лъжи. По думите му, отново се доказва, че някои хора са в парламента, за да „цитирам“ кешират“ и да вземат постове. Ганев каза, че именно това различава партията му от тези които са в сглобката. „Ако искаме да сме в управлението, щяхме да станем част от тази порочна формула. Но ние имаме задължение към нашите избирате. А нашите избиратели са ни казали, че с тези резултати от парламентарните избори трябва да сме опозиция“ - допълни депутатът от 2 МИР- Бургас

(Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл)



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Италианският актьор Рикардо Мария Манера: Обичам да играя - всичко останало е последствие

Италианският филмов фестивал "Кастели Романи" гостува за втори път на варненския "Любовта е лудост". Това е мост, чрез който по един филм от всяка страна се показва в другата, подчерта директорът на форума Антонио Фламини.  В момента се уточнява кое българско заглавие ще гостува на италианския фестивал, който ще се проведе в началото на месец октомври..

публикувано на 30.08.24 в 08:25
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев: Филмите по някакъв по-лек начин трябва да продават силните и важни теми

Има един много важен фактор - колкото и да е драматичен филмът, колкото и да е силно значението му, колкото и да е интелектуален, филмът трябва да достигне по-широка публика. Филмът трябва да има занимателен елемент. Не можем да правим филми, които само да тровят хората и да ги отчайват. Това каза режисьорът Момчил Карамитев, който е председател на..

публикувано на 29.08.24 в 08:00

"Състояния" - изложба с философия, която витае отвъд, отгоре, отдолу, иззад самите творби...

В изложбата „Състояния“, която е подредена в Арт салона на Радио Варна до 5 септември, няма политика, екология и социален привкус. Всичко, което виждате или не виждате, се е случило дълбоко в интимния свят на съответния му автор, свят отвъд основните определителни маркери на съвременното „социално животно“. Не представя и красиви пейзажи или букети..

публикувано на 28.08.24 в 08:30

Matt Harvey (EXHUMED, LEFT TO DIE, GRUESOME): Предизвикателство е нещо да звучи грозно и в същото време да чуваш всичко

Интервю с Matt Harvey (EXHUMED, LEFT TO DIE, GRUESOME) LEFT TO DIE e супергрупа – трибют на DEATH. Бандата изпълнява песни от първите два албума на класиците – „Scream Bloody Gore” и „Leprosy”. В състава на LEFT TO DIE влизат Gus Ríos, свирил с кого ли не и с кого ли да, Rick Rozz, участвал и в първата реинкарнация на DEATH - MANTAS, настоящият..

публикувано на 28.08.24 в 07:25

Юри Георгиев - за хвърчилата, чудесата и фестивала по света и у нас

Един бивш военен пилот от Варна продължава да лети, но по много различен начин. Той пуска хвърчила и им се радва истински. Това негово хоби успя да зарази цяла Варна през последните години, а вече и цялото Българско Черноморие.  Юри Георгиев е човекът, който провежда Фестивала на хвърчилата. Такъв имаше във Варна, тази събота и неделя, на плажа в..

публикувано на 27.08.24 в 08:25

Екстремно високи температури в новия албум на Polina

"475°C е максималната температура, измерена на Венера. Планета, богиня, закрилник, воин, многолика, многопластова, начало и край. "475°C" се казва албумът, който със силна увереност и романтични чувства създавахме през последните две години." Така Полина и Фенги описват новия албум на Polina , който излезе на 23 август. Изданието съдържа 9..

публикувано на 26.08.24 в 08:00

Иван Плачков: Усетихме се българи едва в свободна Украйна

Никога не съм учил специално български език, говорехме го само вкъщи. Дори, когато започвахме училище по времето на СССР, първата година в Чушмелий (Криничкое) беше нулева и учихме само руски език. Съветският съюз правеше всичко възможно да не се чувстваме българи. Това разказва украинският политик от български произход Иван Плачков, с когото..

публикувано на 24.08.24 в 08:45