Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две нови зали за сценични изкуства са заложени в Плана за интегрирано развитие на Варна

Въртящият се кръг за сцена „Филиал“ на Варненския драматичен театър вече е пристигнал от Китай и предстои да бъде монтирана. Това каза за Радио Варна Даниела Димова – директор на Театрално-музикален продуцентски център-Варна. Тя се надява, че до лятото дълго проточилият се ремонт на сградата ще приключи. Каква е неговата хронология от 2018 година досега?  И още – кои са първите за годината премиери в Драматичния театър "Стоян Бъчваров" и в Държавна опера Варна:


Мащабната реконструкция на Филиала се извършва съгласно одобрен от Министерството на културата проект, изработен през 2015 г. От проекта, който се финансира по програма „Региони в растеж“, е изключено входното пространство. Причината за това са сключени 10-годишни арендни и наемни договори с няколко заведения, които функционираха на територията на входното пространство. За входа има изработен нов проект на стойност 1,5 млн. лева без ДДС. Средствата включват преустройство и обзавеждане. Общинските съветници от финансовата комисия решиха то да не бъде за сметка на общинския бюджет. Парите ще дойдат след актуализация на списъка от обекти, които ще бъдат финансирани от ресорното министерство. 

Две зали за сценични изкуства и реконструкция на Летния театър са заложени в Плана за интегрирано развитие на Община Варна 2021 - 2027 година. Идеята е да се изгради мултифункционална концертна зала, както и зала за сценични изкуства, които да удовлетворят нуждите от културна инфраструктура на морския град. Обсъждат се различни възможни локации - бившия Понеделничен пазар, "Дупката", Морска гара. Важно е общинските съветници от различните групи да припознаят като приоритет спешната необходимост от подобни сгради за фестивален град като Варна, смята директорката на ТМПЦ-Варна. За това призоваха и емблематични български музиканти - Марио Хосен, директор на ММФ "Варненско лято", цигуларят Минчо Минчев, диригентът Емил Табаков.

Още за идеите и възможностите за тяхното осъществяване чуйте от разговора на Светлана Вълкова с Даниела Димова: 
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Писателката Здравка Евтимова гостува на балчиклии с последната си книга "Луничави разкази"

Библиотеката при Народно читалище "Паисий Хилендарски -1870" организира среща-разговор с писателката Здравка Евтимова, която на 22 април от 14.30 часа ще представи най-новата си книга "Луничави разкази" в Балчик. Авторката ще сподели прозрения за своя творчески процес и вдъхновение, а вие ще имате възможност да получите автограф лично от нея...

публикувано на 15.04.24 в 11:28

Задава се 32-рият международен театрален фестивал "Варненско лято"

Международният театрален фестивал „Варненско лято“, който тази година ще се проведе между 1 и 15 юни, отново е приготвил за публиката богата и интересна програма, наситена с  театрални събития от България и чужбина, улични спектакли и концерти. Официалното откриване на фестивала ще бъде на 1 юни на сцената на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна,..

публикувано на 12.04.24 в 14:54

"България пее" в Мелницата на Балчик тази събота

Балчик се включва в инициативата „България пее” с концерт на Детската вокална студия и Дамска камерна формация “Music & Joy”. За осма поредна година в рамките на месец април, под егидата на Български хоров съюз, вокалните формации в цялата страна ще изнасят концерти, за да ЗАПЕЕ БЪЛГАРИЯ. Датата е 13 април от 11.30 часа в туристическия информационен..

публикувано на 12.04.24 в 14:29

Публиката даде криле на балчишките театрали за три представления за по-малко от месец

За по-малко от месец три представления на „Боряна“ от Йордан Йовков представя възобновеният балчишки театър. Самодейците от Белия град, които репетират под режисурата на Красимир Ранков в последната година и половина при НЧ „Паисий Хилендарски 1870“, пожънаха голям успех след предпремиерата на 28 март. За да отговарят на големия интерес от страна на..

публикувано на 12.04.24 в 12:29

"Beyond the Flesh" на JP3 - Живко Петров трио с премиера във Варна

“Beyond the Flesh” е заглавието на новия проект с авторска музика на пианистa и композитор Живко Петров . Тя е създадена специално за саундтрака на филма „Плът“ на режисьора Димитър /Дими/ Стоянович , чиято премиера се очаква през 2024г. Част от композициите са записани в студиото на Радио Варна и сега за първи път ще прозвучат пред публика...

публикувано на 12.04.24 в 11:57

Изложбата "Духовната вселена на кралица Мария" предстои в Балчик

Държавният културен институт "Двореца" организира изложбата "Духовната вселена на кралица Мария", Румънската културна асоциация DAR Development. Това е първото от поредицата събития, посветени на 100-годишнината от началото на изграждането на Двореца в Балчик, съобщават домакините. Пред публика изложбата ще бъде представена на 15 април от 17 часа в..

публикувано на 11.04.24 в 14:54

Реликви от Априлското въстание в Панагюрище гостуват в Добрич

Реликви от Априлската епопея ще представи от 11 април в Добрич Историческият музей в Панагюрище.  Домакин на гостуващата изложба „Реликви от Априлската епопея 1876 Панагюрище” е отдел „История на българските земи ХV-XIX в.”. Експонатите са подредени в зала „Възраждане” в Художествената галерия.  Изложбата ще гостува в Регионалния исторически..

публикувано на 10.04.24 в 14:13