Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еколог: ВЕИ в морето няма да допринесат за енергийната независимост на гражданите и страната ни

Слагаме едни големи мощности, след това се чудим къде да продадем енергията, а малкия човек го запушваме сам да произведе тока си

Преди да започнем да изграждаме всякакви такива големи енергийни мощности, трябва да отпушим процеса гражданите сами да произвеждат своята енергия. Има достатъчно покриви и места, които са урбанизирани и не ги използваме. Ако първо регулираме това, после всякакви други мощности в море, планина и т.н. ще са допълнителни и биха балансирани енергийната система. Системата на малкия производител на ток е много проста – има нетно виртуално отчитане и в часовете, в които произвежда, но вие не сте си вкъщи, после това ви го приспадат от вечерната сметка. Така е в Германия, Франция, Австрия, Гърция, в цяла Европа. Но, в България това не се въвежда. За тях звучи като ерес ако имате вила и си сложите фотоволтаик, електромера на вилата да го свържете с този на вилата си и токът, който се произведе там да ви го приспаднат зимата от сметката. Това просто е ерес в България. Това коментира за Радио Варна екологът Илиян Илиев от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. 

Сега какво правим? Слагаме едни големи мощности, след това се чудим къде да продадем енергията, а малкия човек го запушваме сам да произведе енергията си. 

Това е отработена стратегия в българската политика - накрая слагаме един етикет „ЗА ВСИЧКО Е ВИНОВЕН ЕС“ 

Дали гражданите ще са зависими от тръбата от изток или от ветрогенераторите от североизток, те са все зависими. Една страна е енергийно независима, когато има енергийно независими граждани. При последната промяна на Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ) бяха приети всички условия на Брюксел за ВЕИ-та, малки фотоволтаици и т.н. Мислехме, че това ще облекчи живота и това ще накара гражданите да бъдат енергийно активни. Напротив, на следващия ден след обнародването на ЗЕВИ, през есента на 2023 г., не само, че гражданите не получиха никакъв бонус, а и тези, които имаха малки фотоволтаични инсталации бяха изключени на момента. Тези поправки в закона дадоха възможност на енергийните дружества да прекратят договорите. Досега те бяха задължени да присъединяват обекти, сега това задължение отпадна и те ги изпращат на борсата. Всички домакинства ще излезем на свободния пазар, но нали разбирате, че ако произвеждате киловат-два, до пет максимум, коя фирма ще тръгне да се занимава с вас да сключва договори за нетметъринг (б.ред. нетно отчитане от един и същи електромер на подадената към мрежата от дома и внесената към дома енергия), за виртуално отчитане и каквото се сетите, което всичко го има в закона. Но, знаете ли като четете закона, в първата му половина всичко, което Брюксел поиска го има, във втората започват да се прокрадват текстове, които преобръщат палачинката точно наобратно, коментира още Илиев. Това е отработена стратегия в българската политика. Затова не се случват нещата. Но, накрая слагаме един етикет „за всичко е синовен ЕС“.

Напълно е възможно бъдещите ветрогенератори да попаднат в бъдещите защитени зони в морето, които са в процес на определяне, допълни екологът.
По публикацията работи: Мариела Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предпразнично в Трявна, която всеки трябва да посети

Трявна е едно от любимите градчета на мнозина. То е събирателен център на хора от големите градове, решили да забегнат в тих и наситен с история район. Няколко са местата, които не трябва да пропускате да посетите, когато се отправите към Трявба – единственият Музей на иконата у нас, както и Музеят на дърворезбата, а от миналата година и на..

публикувано на 02.05.24 в 06:17
1 май 2024, Варна

БСП - Варна отбеляза 1 май

Членове и симпатизанти на БСП се събраха на входа на Морската градина по случай Деня на труда -1 май и издигнаха лозунгите:   „ Европейски условия, европейско заплащане! По-високи заплати, за по-добър живот! Работа и бъдеще за младите хора у нас!“.  Ръководството на партията във Варна, напомни, че БСП е единствената партия, която..

обновено на 01.05.24 в 15:27

Бетоновоз посреща туристите на "Златни пясъци"

Паркингите пред хотелите, разположени на първа линия в комплекса "Златни пясъци" са пълни. И по обед продължават да пристигат туристи.  Не всички хотели обаче са отворили. За тях подготовката за сезона продължава с пълна пара, това обяснява общ работник в един от хотелите: "Подготвят се стаите, почиства се и отваряме в края на май. Някои от..

публикувано на 01.05.24 в 14:14

Отбелязваме Деня на труда и работническата солидарност

На 1 май отбелязваме Денят на труда и Международната работническа солидарност. Празнува се от работещите и техните профсъюзи. Това се предопределя от исторически събития преди повече от век -  голяма стачна вълна в САЩ.  Въвеждането на празника се свързва с датата на началото на събитията, известни като Хаймаркетска афера . На 1 май 1886 година,..

публикувано на 01.05.24 в 06:19

Великденски сувенири изработиха в дом "Гергана"

В навечерието на един от най-големите християнски празници - Великден, обитателите на дома за възрастни хора "Гергана" изработиха авторски великденски украшения. Интересните тематочни сувенири са създадени по време на редовните занимания по трудотерапия в дома, с помощта на терапевтите, които водят занятията. Изделията бяха подарени на кмета Благомир..

публикувано на 30.04.24 в 18:03
Снимката е илюстративна.

Празници на балчишките села през май

В първия майски ден празнува Царичино. По традиция  ще бъдат поканени всички детски състави от Балчик Събитието ще бъде на открито, а за осъществяването му кметът на селото Георги Генов се надява на хубаво време. 2 май е празник на с. Оброчище. От 18,00 ч. на площада ще гостуват певиците Пепи Христозова и Димана. В тази връзка ще бъде спряно..

публикувано на 30.04.24 в 14:15

На 1 май се открива Фестивал на занаятите в Балчик

„Доб­рич­ки па­наир“ АД и ДКИ „КЦ „Дво­ре­ца“ ор­га­ни­зи­рат съв­мес­тно от 1 до 6 май „Фес­ти­вал на за­ная­ти­те в Дво­ре­ца“. Съ­би­тие­то е до край­бреж­на­та алея, в прос­тран­ство­то пред „Дво­ре­ца“, ка­то вър­ху спе­циал­ни щан­до­ве (шат­ри) над 10 бъл­гар­ски и ру­мън­ски из­ло­жи­те­ли ще пред­ста­вят на вни­ма­ние­то на жи­те­ли и..

публикувано на 30.04.24 в 14:10