Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуствен интелект и поезия в изложбата "Светоглед" във Варна

Визуалният артист Цветомил Семков представя своята изложба „Светоглед“ днес от 18:30 часа в Арт салона на Радио Варна. 

Изложбата се състои от дигитални произведения, направени с помощта на изкуствен интелект, като всяко едно е предизвикано от избрани от него творби. Използваната технология представлява чат, в който авторът въвежда чрез свои думи есенцията на произведенията, след което програмата създава картини, вдъхновени от тях.

Въпреки помощта на иновативната програма, авторът споделя, че задачата му е изисквала много работа. „Зад изображенията, които съм показал в изложбата, трябваше да генерирам 10 000 в самата програма“, разказва Семков. Той допълва, че е работил по създаването на проекта една година, като шест месеца е търсил произведения по читалища. „Нарочно търсих стихосбирки на имена, които не бях чувал. И да ви кажа, огромно богатство е!“, посочи Семков. 

Стихотворенията от 13 известни български автори са поставени успоредно на картините. "Плаващ ресторант" от Борис Христов е една от най-любимите творби на автора в рамките на изложбата. Общо 15 изображения ще видим в "Светоглед". Те са вдъхновени от произведения на Христо Смирненски, Пейо Яворов, Блага Димитрова и др.  

С Цветомил Семков ни среща Александър Йорданов:За Автора:
„Аз съм визуален артист, роден и израснал в България. Засилването на любопитството ми към света и приемането му за основен двигател в живота ми бе отправната точка към едно невероятно пътешествие. Чрез неспирното усъвършенстване на мисълта и виждането ни, имаме шанса да достигнем пълния си потенциал и наистина да създадем смисъл в живота си. Вътрешният ми стремеж се корени в пътуването и намирането на проблясъци невероятна красота, спокойствие и ред измежду хаоса, преплетени с мистичност и удивление.
Начините, чрез които неспирно преоткривам света, дали екзистенциално, логически или чрез силата на въображението, са науката и изкуството. Вярвам, че те са невероятно сходни проявления на ума, тъй като и двете се коренят в откривателството. Основната разлика е, че едното използва пътя на логиката, докато другото се потапя дълбоко в чувствата и усещанията ни, които определено не следват прав път. Процесът на създаване за мен включва акта на вдишване на външния свят и издишване на моята интерпретация за него. И двете действия са от съществено значение за създаването на наистина лична и авторска работа.“


По публикацията работи: стажант-редактор Мария Колева

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събират средства за третото издание на фестивала Q-jazz във Варна

Варненската школа "Дедал" започна кампания за набиране на средства в полза на предстоящите два фестивала, които организира.  На 11, 12 и 13 юли, в романтиката на рибарско селище "Карантината", ще се проведе третият фестивал  Q-jazz - Джазът на младите.  Както винаги събитието предвижда безплатен транспорт и свободен вход, а ако се осигури..

публикувано на 12.04.24 в 08:30

Експерт: Договори за разлика трябва да има за всички технологии за добив не енергия от морето, не само за вятърна

Предложенията за промени, внесени между първото и второто четене на Закона за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, предвиждат името му да бъде променено и той вече да се нарича Закон за вятърната енергия в морските пространства. Това съобщи за Радио Варна Петко Ковачев, който е енергиен експерт в Инициативата „Зелени закони“...

публикувано на 11.04.24 в 08:30
Елица Стоилова

Елица Стоилова: Първият чатбот е създаден още през 1966 година и е "работил" като психотерапевт

Какви са митовете и легендите около чатботовете с изкуствен интелект?  Основателката на единствената българска платформата за създаване на чатбот с изкуствен интелект Елица Стоилова споделя, че тренирането на чатботове вече е много по-бързо и лесно.  Категорията "бот" определя тип софтуерни решения, които са способни да извършват някаква дейност без..

публикувано на 10.04.24 в 08:30

Агроном: Необичайно топлото време е пагубно за овощните дървета, дивите и декоративните растения

Цъфнали люляци в началото на април, дървета, изхвърлящи цвета си - това са само част от нещата, които се случват с растенията заради необичайно топлото време. Горещините преди повече от седмица, когато имаше температури от над 30 градуса, присъщи повече за лятото, може да се окажат пагубни за някои растения. Това каза в ефира на Радио Варна..

публикувано на 09.04.24 в 10:25

Mathias "Vreth" Lillmåns (FINNTROLL, …AND OCEANS): Феновете вече не приемат концертите за даденост

Интервю с Mathias "Vreth" Lillmåns (FINNTROLL, …AND OCEANS) За втори път финландската фолк метъл банда FINNTROLL ще се качи на сцена пред българските фенове. Първият път беше през 2016 като част от „Sofia Metal Fest”. На 12 април по покана на „Blue Hills Events” FINNTROLL ще направят първи хедлйнърски концерт в софийския клуб „Mixtape..

публикувано на 09.04.24 в 09:30

Отговорността на охранителите на външната европейска граница става по-голяма, а работата - по-сложна

България и Румъния вече се присъединиха към Шенгенското пространство. В двете държави членки вече се прилагат всички шенгенски правила, включително за издаване на шенгенски визи, като контролът по вътрешните въздушни и морски граници се премахва. „С отпадането на контрола на морската ни граница с държавите от Шенгенското пространство от края..

обновено на 09.04.24 в 09:03

Психологът Христо Райков: Съвременните технологии отдалечиха живата връзка между хората

Неразбирането в процеса на общуване е най-честият проблем на обществото ни днес, коментира за Радио Варна Христо Райков, психолог и психотерапевт. Съвременните технологии отдалечиха живата връзка между хората, а психиката на човек не успява да догони развитието на технологиите и ние оставаме в едни незавършени цикли, които все повече ни отдалечават от..

публикувано на 08.04.24 в 09:01