Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професор Христо Кожухаров: Емоционалните решения ни правят по-уязвими към интернет измами

Снимка: БГНЕС
Все повече хора стават жертва на измамите, които дебнат в интернет пространството. Един от най-честите сценарии е с гръмки съобщения, че печелим някаква сума пари или друга награда и като кликнем, "печелим" лоши последствия за банковата ни сметка или пробив в профилите и паролите ни в мрежата. 

Защо обаче българите продължават да се подлъгват и да се оплитат в мрежите на недоброжелателите, въпреки многобройните сигнали и информационни кампании за подобен вид измами? Темата коментира в ефира на Радио Варна психологът професор Христо Кожухаров. Според него, една от основните причини са емоционалните решения, базирани на желанието на хората да се сдобият с нещо евтино и изгодно.

"Тук го има и феномена "на мен никога не ми се е случвало нещо хубаво". Става дума за тази наивност, незрялост, липса на информация, завистта към другите, чувството, че ти не си подценен. И тогава някой ти предлага нещо, което ти идва наготово и което смяташ, че е заслужено и компенсация за това, че не са ми се случвали хубави неща", обясни професор Кожухаров. Той допълни, че в България сме на двете крайности - или сме прекалено мнителни и подкрепяме конспиративни теории или прекалено наивни. 

Експертът посъветва да не се вземат емоционални решения. "При отлагане на дадено решение се включва рационалното мислене", каза проф. Кожухаров и допълни, че именно това може да ни предпази от измама. 

Същият психологически инструмент използват и ало измамниците, чиито най-чести жертви са възрастните хора. Според професор Кожухаров от ключово значение в тези случаи са информационните кампании от полицията и публикациите в медиите. Въпреки тях обаче, ало измамите са всекидневни.

"Тези измамници уцелват много успешно ахилесовите пети на възрастните хора - техните деца и внуци. Възрастните хора не живеят за себе си, а за децата и внуците си и когато чуят, че е застрашено здравето им, са готови да дадат и последната си риза за да спасят близките си", коментира проф. Кожухаров. По думите му, често тези грешни решения са под стрес и се вземат много бързо - в рамките на секунди или минути. Това също се използва умело от измамниците.

Какво посъветва още психолога - чуйте в звуковия файл

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проливен дъж се изля над Варна

Варна е с най-много дъжд по Черноморието

17 литра на кв.метър е количеството на валежа във Варна Това е най-обилният валеж по Черноморието в рамките  за последните 12 часа. Към 9 часа температурата е 9 градуса и продължава да вали слабо. В Бургас е 10 градуса със слаб дъжд, в Шабла 9 градуса, вали слаб дъжд, 3 л. На кв.м., Нос Калиакра 9 градуса, вали умерен дъжд, 5 л.на кв. м., Нос Емине..

публикувано на 18.04.24 в 09:46

Бъди креативен! Разбий сивото!

Под наслов „Бъди креативен! Разбий сивото!“ днес в 10 часа откриват за втора поредна година Фестивал на науката в Основно училище „Антон Страшимиров“ във Варна.  Денят е неучебен и ще премине при отворени врати за родители, ученици и приятели на иновативното училище, които се интересуват от проекти в областта на роботиката, виртуалната..

публикувано на 18.04.24 в 07:45

20 нови японски вишни радват варненци в Морската градина

Най-новите попълнения на дървесния фонд на Морската градина  – 20 броя млади японски вишни, вече радват с цветовете си варненци. Дръвчетата, които са дарени на Община Варна, са засадени миналата година от Общинско предприятие „Управление на проекти и озеленяване“, което се грижи за най-големия варненския парк. Вишните са в близост до Природонаучния..

публикувано на 17.04.24 в 18:13

Решението по жалбата на Община Варна срещу новия борд на болница "Св. Анна" пак се отлага

За началото на месец юни се отлага решението на казуса с жалбата на Община Варна срещу избрания през октомври 2021 г. борд на директорите на МБАЛ „Св. Анна“ във Варна – някогашната окръжна, която обслужва спешните пациенти на цяла Варненска област. Неявяване на юрисконсулта на лечебницата на второ поредно заседание в Апелативния съд - първото..

публикувано на 17.04.24 в 15:45

Собствените несгоди в България карат хората да се съмняват в Европейския съюз

Иван Люцканов е създател на проекта "Землевеж" , който представя статистически данни, представени по достъпен начин. Той у частва в подкаста "Европеец", посветен на евроизборите и перспективите пред Европейския съюз,  а домакин на събитието беше Концертното студио на Радио Варна.  "Х аресва ми да мисля, че мотото на подкаста е: "Светът и..

публикувано на 17.04.24 в 15:05

Дванадесетокласници от Варна караха кола, ел. тротинетка и мотопед с "пияни очила"

Ученици от 12 клас на Професионалната техническа гимназия във Варна, които вече имат шофьорски книжки, участваха в демонстрация в рамките на информационните кампании "Не шофирай, ако си пил" и "Без дрога на пътя", организирани от дирекция "Превенции" в общината.  Те управляваха автомобили, мотопеди, мотори, електрическа тротинетка и велосипеди със..

публикувано на 17.04.24 в 14:32

Убиец в кенче: Трябва ли да бъдат забранени енергийните напитки за непълнолетни?

Енергийната напитка е течност, която съдържа основно захар и някакво стимулиращо вещество, най-често кофеин. В по-честите случаи, тези напитки са леко газирани, съдържат също и таурин и аминокиселини. Основната функция на енергийната напитка е да ни тонизира физически, но също и да ни стимулира психически. Препоръчителната дневна доза е не повече от една..

публикувано на 17.04.24 в 09:50