Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поведението на родителите е определящо за спортната активност на децата

Снимка: Pixabay

Младежкият спорт може да бъде чудесен начин да поддържате децата активни, ангажирани в общността и социално стимулирани извън класната стая. Въпреки че за всеки спортист е важно да спазва правилата на играта, ново изследване показва, че майките и бащите, които подкрепят децата си отстрани, също трябва да внимават за собственото си поведение.

Учени от Университета на Южна Австралия обясняват, че когато някои родители се държат лошо по време на младежки спортни събития, децата им са склонни да имитират тези действия, съобщи Study Finds.

Сравнявайки своите открития със старата поговорка "маймуната вижда, маймуната прави", авторите на изследването откриват ясна връзка между поведението на родителите край терена и поведението на младите спортисти. По-конкретно, когато родителите са се държали добре (аплодирали са добрата игра, насърчавали са играчите и са се наслаждавали на играта), за децата им е било по-вероятно да проявят подобно положително поведение. От друга страна, ако родителите се държат зле (прекалено критично, подценяват съдията, крещят), това корелира с по-силно антисоциално поведение сред децата им.

В рамките на този проект бяха оценени възприятията на 67 австралийски младежи (на възраст 12-17 години), които участват в различни отборни спортове. Изследователите са помолили спортистите да докладват за положителното и отрицателното поведение на родителите си отстрани, в допълнение към докладването на собственото им поведение на терена.

В по-подробен план това проучване се фокусира върху 5 типични негативни поведения и направи няколко ключови констатации:

"Повечето родители са модели за подражание за своите деца, като децата гледат на родителите си, за да научат за приемливото поведение. Така че е естествено те да копират поведението, което наблюдават", каза д-р Алисън Крозиър от UniSA, съавтор на проучването.

"В нашето изследване установихме, че когато един играч възприема положителна подкрепа от родител, той съобщава и за положителни спортни нагласи и поведение. И все пак, когато родителят се ангажира с антисоциално поведение, детето му е по-вероятно да се държи по подобен начин, потенциално като фрустрация и агресия към съотборниците и противниците си. Обнадеждаващо е, че повечето играчи в това проучване съобщават за често срещано положително поведение на родителите, а за рядко срещано отрицателно поведение на родителите", добави Крозиър.

Тя отбеляза, че вярва, че доброто спортно поведение е крайъгълният камък на положителното спортно преживяване.

"Децата получават много по-голямо удоволствие от спортуването, когато родителят присъства, насърчава и подкрепя. Такова поведение също така помага за изграждането на самочувствието на детето и подобрява неговите умения за живот и благополучие", каза авторката на изследването.

"Въпреки това лошото поведение на родителите може да намали увереността на играча и да навреди на емоционалното и физиологичното му благополучие. В някои случаи те дори могат да доведат до пълното оттегляне на детето от спорта. Спортът е важна част от живота в Австралия. Ако успеем да насърчим уважението, спортното майсторство и забавлението, можем да гарантираме, че спортът ще продължи да бъде положително преживяване за всички", заключи Крозиър./БГНЕС


По публикацията работи: Мариела Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Млад шуменец предлага автомобила си за бала на абитуриенти в нужда

Вергил Борисов от Шумен предоставя своя личен автомобил на абитуриенти в неравностойно положение. Той ще осигури горивото, а от възможността могат да се възползват абитуриенти от област Шумен. "Много ще се радвам да помогна на някого в нужда", подчерта за Радио Варна Борисов.  С не много скъп костюм е бил на своя бал Вергил Борисов. Отива на събитието с..

публикувано на 07.05.24 в 17:00

Варненски ученици се завърнаха с медали по пожароприложен спорт от Чехия

Отборът по пожароприложен спорт към школа ”Огнеборец” при ОДК- Варна и РДПБЗН-Варна се завръща от състезание в чешкия град Требич. Нашите състезатели се изправиха срещу сериозна конкуренция. В Чехия пожароприложният спорт за деца е с дългогодишни традиции и е един от най-масовите спортове. Съоръжения за него има и в най-малките населени места. На..

публикувано на 07.05.24 в 14:56

Студенти от България и Румъния разработиха идейни проекти за нова визия на Летище Балчик

Студенти от Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ и Университета по архитектура и градоустройство „Йон Минку“ в Букурещ, Румъния, разработиха съвместни проектни предложение за промяна на гражданско-военното летище в Балчик. Конкурсът под надслов „Нов живот за летището в Балчик“ премина през няколко етапа, съобщиха организаторите...

публикувано на 07.05.24 в 13:31
Варна

Мият ларгото във Варна

Работници мият ларгото във Варна, видя репортер на Радио Варна. От месец май центърът на Варна ще се мие два пъти седмично, съобщиха от община Варна. Ще се чистят улици, кошчета за боклук и пейки. Нови кошчета за боклук са сложени в Морската градина на места където досега нямаше такива.

публикувано на 07.05.24 в 08:00

200 фирми ще участват в Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО от 13 до 17 май на Летище Стара Загора

Шестнадесетото издание на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще представи 200 фирми върху над 35 800 кв.м. нетна изложбена площ. То ще се проведе от 13 до 17 май на традиционното място – Летище Стара Загора. Посещението на изложението е безплатно, но е необходима регистрация – на място или предварително в уебсайта на БАТА АГРО ...

публикувано на 07.05.24 в 08:00

Ден на отворени врати в Радио Варна

Радио Варна отбелязва със специално събитие 7-ми май -  Денят на радиото и телевизията, а именно Ден на Отворените Врати Радио Варна отваря вратите си за своите слушатели! Елате в най-дълголетното радио в родния ефир, вече на стъпка от 90-тия си рожден ден! Заповядайте да видите как работят журналистите, звукорежисьорите, музикалните..

публикувано на 07.05.24 в 06:43

7 май - Ден на радиото и телевизията

Днес е Международният ден на радиото и телевизията и е професионален празник на работещите в тези две сфери. На 7 май 1895 г. инж. Александър Попов представя своето откритие - радиоприемникът. Осъществено е първото безжичното предаване на съобщение на разстояние.  Изобретеният от Попов апарат давал възможност да се приемат радиосигнали,..

публикувано на 07.05.24 в 06:01