Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рибари се срещнаха и с кмета на Варна

Среща с кмета на Варна Благомир Коцев проведоха днес представители на 27 рибарски сдружения от морската столица. Тя бе инициирана във връзка с издадена заповед за забрана на швартоването на плавателни съдове на 34 от общо 60 лодкостоянки по Северното Черноморие, които е издал к.д.п Валентин Енчев - директор на дирекция „Морска администрация – Варна“. 

От 10 часа в четвъртък рибарите ще се срещнат с областния управител на Варна. "Нека да видим какво ще стане в четвъртък, искрено се надявам, че тогава ще вземем някакви решения", подчерта кметът на Варна Благомир Коцев. 

Той коментира и поисканата от рибарски сдружения оставка на Лъчезар Братоев, началник на отдел "Рибарски пристанища" в община Варна. 

"Виждам какви нападки се разменят тук, нека дадем шанс и всички да имате колегиални отношения. Аз ще говоря лично г-н Братоев. Разбирам, че за вас е важно да има предвидимост и дългосрочност. Ако нямаме причина да се караме, защо да го правим. Нека говорим по същество", подчерта в началото на срещата Благомир Коцев. 

Десет са свободните места на пристанище "Карантината", а заявленията - стотина. В момента таксата на лодка, която изпълнява стопански риболов и има право да стои на пристанището, е 1,17 лева. Рибарите настояват да се преразгледат подадените до момента заявления и да се уточнят тарифите, за да са на пазарни нива с останалите пристанища по Черноморието. 

Над 300-400 са лодките за стопански риболов, а корабите - 50. 

Идеалното място за обособено рибарско пристанище е да се разшири съществуващото такова под Аспаруховия мост. Там могат да се съберат всички рибари от Дуранкулак до Обзор, съобщиха по време на срещата рибарите. 

Лодкостоянка "Антон Иванов" би могла в бъдеще да даде място на всички рибари. В момента там има около 30 лодки и ще е законно за всички рибарски лодки и корабчета.

В края на срещата бяха поставени и няколко акцента: да се направят пазарни цени, конкурентни на другите пристанища по Черноморието; да бъде разширено Пристанище Варна с възможност за рибарски лодки и да се види юридически как може да се обособи това място за лицензирано рибарско пристанище в района на лодкостоянка "Антон Иванов".

Кметът Благомир Коцев коментира и възможността пристанище "Карантината" да изпълнява функциите по европейската програма, за да се ограничат загубите.  "Въпросът е да намерим тези тарифи, които могат да бъдат пазарни и в същото време да покриват част от нашите разходи... Все пак това пристанище е направено по европейска програма. Там вероятно има условия, които трябва да променим, за това как то трябва да се експлоатира и какви да са финансовите му параметри. Може ли да си позволим то да е на загуба и то да има някакво отношение към програмата. Въпросът е как трябва да се експлоатира - най-вероятно трябва да има някакви условия", допълни Коцев. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненски хор спечели голямата награда на конкурс във Виена (ВИДЕО)

Варненският детски хор „Добри Христов“ към Общинския детски комплекс спечели Golden award   в 13-ото издание на Световния фестивал за мир в австрийската столица Виена. Събитието, който приключи в неделя, е сред най-престижните хорови прояви. В тазгодишното издание участваха 42 хорови формации от 16 държави. Детски хор "Добри..

публикувано на 22.07.24 в 09:45

35 години строителство за пример

Строителство за пример. Така най-кратко може да бъде определена дейността на строителната компания Комфорт ООД, която отбелязва своята 35-та годишнина. Десетки жилищни и административни сгради, търговски обекти, хотели и част от най-емблематичните сгради, определящи облика на съвременна Варна защитават името на фирмата вече четвърто..

публикувано на 22.07.24 в 08:00

Седми ден се борят с огъня в Болярово

Седми ден продължава борбата с огъня в района на крайграничната община Болярово.  Обстановката в ранните сутрешни часове е спокойна, няма опасност за населени места.  И през тази нощ е имало две активни огнищата между селата Воден и Голям Дервент. И днес на място остават десетки пожарникари, военнослужещи, горски служители, земеделски стопани и..

публикувано на 22.07.24 в 07:36

Адресите без ток днес

Без ток днес ще са следните адреси в обхвата на дейност на електроразпределителното дружество за регион Варна: ·   На  22.07.2024  г. В периода  08:30  ч. до  17:00  ч. Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на:..

публикувано на 22.07.24 в 06:13

Слънчево, облаци и превалявания в понеделник

Сутринта на повече места ще е слънчево, но около и след обяд над по-голямата част от района ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще паднат краткотрайни валежи, придружени от гръмотевична дейност и временно усилване на вятъра, не са изключени и градушки. На места явленията ще продължат и през нощта. Ще духа слаб вятър от северна четвърт...

публикувано на 22.07.24 в 06:13
Американският президент Джо Байдън на пресконференцията във Виетнам - 10 септември 2023 г.

Джо Байдън се оттегля от надпреварата за президентските избори в САЩ

Президентът на Съединените американски щати Джо Байдън обяви, че се отказва от намерението да се бори за втори мандат на изборите през ноември, предаде БНР.  Той също така се обяви в подкрепа на своя заместник Камала Харис и призова демократите да се обединят около нейната кандидатура на предстоящата конференция на Демократическата партия и на..

публикувано на 21.07.24 в 22:33
Иван Гарелов

Без промяна в състоянието на Иван Гарелов в "Пирогов"

Без промяна остава състоянието на големия български журналист Иван Гарелов, съобщиха за БГНЕС от "Пирогов". Бившият водещ на "Панорама“ беше приет по спешност в реанимацията на "Пирогов" в четвъртък. Бившият водещ на "Панорама" Иван Гарелов е в реанимацията на "Пирогов" 81-годишният журналист е претърпял тежък инцидент край морето, където..

публикувано на 21.07.24 в 15:50