Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от I - ЕГ Варна са победителите в Националния конкурс "Млад благотворител" 2024


"Мелодиите на нашето наследство" е амбициозният проект на ученици от варненската I ЕГ, с който спечелиха Националния конкурс "Млад Благотворител" в тематична категория "Съхраняване на българското културно наследство". Те натрупаха максимален брой от 240 точки, с което получават 1500 лв. за реализирането на идеята си, а именно - музикален албум с автентични песни, нотен сборник и концерт. Целта на учениците е да съберат, запишат и превърнат богатата колекция от песни в живо свидетелство за величието на българското фолклорно изкуство, с което да спомогнат за устойчивостта на музикалния фонд на България. 

Ето и видепредставянето им в Националния конкурс "Млад Благотворител", с което спечелиха първо място в категорията "Съхраняване на българското културно наследство":

Проект: “Мелодиите на Нашето Наследство”, гр. Варна

Финалистите в Национален конкурс “Млад Благотворител” 2024 година:

 • В категория: Иновативно предприемачество с кауза
  "Различни, но заедно – обединени в спорта"  - Професионална гимназия по икономика „Д-р Иван Богоров“, гр. Варна, (225 точки). Получават 1200 лв.
 • В тематични направления на конкурса:
  1-во място „Мелодиите на Нашето Наследство“ –  ученици от Първа езикова гимназия, гр. Варна, (240 точки). Получават 1500 лв.
  2-ро място „Мисля със сърцето си“ –  ученици от Професионална гимназия по лека промишленост, екология и химични технологии гр. Ямбол, (231 точки). Получават 1200 лв.
  3-то място „Еко войни от гимназията“ –  ученици от Природо-математическа гимназия “Акад. Сергей Корольов” гр. Благоевград , (230 точки). Получават 1000 лв.
  4-то място „Да опазим градските таралежчета“ –  ученици, членове на клуб „ПанГея“/ младежка природозащитна организация към WWF България/ и възпитаници на НЕГ “Проф. Константин Гълъбов” и Национална природо-математическа гимназия “Акад. Любомир Чакалов” гр. София, (228 точки). Получават 800 лв.
  5-то място „Подай ръка – зарадвай дете“ – ученици от Професионална гимназия по икономика “Георги Стойков Раковски”, гр. Ямбол, (218 точки) Получават, 800 лв.
  6-то място „Бистро кладенче с жива вода“ – ученици от СУ „Цветан Радославов“  гр. Свищов гр. Свищов, (210 точки). Получават  800 лв.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фермерски фестивал "Екокошница" в Балчик и Генерал Тошево

Местната инициативна група „Балчик - Генерал Тошево“ организира два фестивала под надслов „Традиции и иновации в  производството и промотирането на  местни и биопродукти“: на 25 май в Балчик, а на 26 май в Генерал Тошево.  Събитията се организират по проект „Екокошница, моля“, в който сдружението е партньор заедно с пет словенски и още два български..

публикувано на 22.05.24 в 19:14
УМБАЛ

Лекари от клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна спасиха пациент с уникална за България операция

57 годишен мъж e първият пациент в България, спасен при кардиохирургична интервенция за подмяна на аортна и митрална клапа с хомографт, което е водещ метод за лечение на тежки комплексни ендокардити по света. Интервенцията извърши д-р Цанко Гълъбов и екип от Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна. Пациентът е изписан и се възстановява..

публикувано на 22.05.24 в 17:13

Във Варна отбелязват 100 години от рождението на Шарл Азнавур

Церемонията по отбелязване на 100-годишнината от рождението на  Шарл Азнавур се проведе на плoщад "Съединение".  Тържеството започна с химните на България, Армения и Франция. Присъстваха посланиците на двете държави, евродепутати, областният управител, кметът, политици и общественици.  Бяха поднесени венци и цветя на паметника на Маестрото,..

публикувано на 22.05.24 в 15:15

Почистиха фасадата на ФК, транспарант за 24 май поздравява варненци

Почистиха фасадата на Фестивалния и конгресен център. Спуснаха транспарант за 24 май, като поздрав към варненци и гости на града. Припомняме, по случай празника на Българската просвета и славянската писменост, центърът на Варна е украсен с пана с откъси от произведения на известни български автори.

публикувано на 22.05.24 в 14:52
МБАЛ-Добрич

В Добрич оперираха успешно пациент с рядко заболяване

Пациент с изключително рядко заболяване е бил успешно опериран в Отделението по неврохирургия в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич. Случаят е бил представен на световната конференция по неврология и невронаука в Банкок, Тайланд, информират от лечебното заведение. Рядкото заболяване на 69-годишния пациент в областната..

публикувано на 22.05.24 в 12:58

Да помогнем на Цвети от Генерал Тошево да се излекува

Петнайсетгодишната Цветелина Маркова от Генерал Тошево се нуждае от скъпо лечение в клиника в Турция , след като се парализира от бюста надолу в началото на месец март. Лечението е непосилно за семейството й, в което за Цвети се грижи единствено майка й, която заради състоянието на детето си в момента не работи. След неуспешен опит за поставяне на..

публикувано на 22.05.24 в 12:05

Ахил в шаха на бързи обороти

Знаете ли кой спорт наричат „шах на бързи обороти“? Няма да Ви мъча много – говоря за фехтовката. Спорт, който не е особено популярен у нас, но това лято в него ще имаме представител на Олимпийските игри – Йоана Илиева. И Варна не изостава в шаха на бързи обороти -  има клуб, който жъне успехи на национално и международно ниво. Името му идва..

публикувано на 22.05.24 в 08:30