Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от I - ЕГ Варна са победителите в Националния конкурс "Млад благотворител" 2024


"Мелодиите на нашето наследство" е амбициозният проект на ученици от варненската I ЕГ, с който спечелиха Националния конкурс "Млад Благотворител" в тематична категория "Съхраняване на българското културно наследство". Те натрупаха максимален брой от 240 точки, с което получават 1500 лв. за реализирането на идеята си, а именно - музикален албум с автентични песни, нотен сборник и концерт. Целта на учениците е да съберат, запишат и превърнат богатата колекция от песни в живо свидетелство за величието на българското фолклорно изкуство, с което да спомогнат за устойчивостта на музикалния фонд на България. 

Ето и видепредставянето им в Националния конкурс "Млад Благотворител", с което спечелиха първо място в категорията "Съхраняване на българското културно наследство":

Проект: “Мелодиите на Нашето Наследство”, гр. Варна

Финалистите в Национален конкурс “Млад Благотворител” 2024 година:

  • В категория: Иновативно предприемачество с кауза
    "Различни, но заедно – обединени в спорта"  - Професионална гимназия по икономика „Д-р Иван Богоров“, гр. Варна, (225 точки). Получават 1200 лв.
  • В тематични направления на конкурса:
    1-во място „Мелодиите на Нашето Наследство“ –  ученици от Първа езикова гимназия, гр. Варна, (240 точки). Получават 1500 лв.
    2-ро място „Мисля със сърцето си“ –  ученици от Професионална гимназия по лека промишленост, екология и химични технологии гр. Ямбол, (231 точки). Получават 1200 лв.
    3-то място „Еко войни от гимназията“ –  ученици от Природо-математическа гимназия “Акад. Сергей Корольов” гр. Благоевград , (230 точки). Получават 1000 лв.
    4-то място „Да опазим градските таралежчета“ –  ученици, членове на клуб „ПанГея“/ младежка природозащитна организация към WWF България/ и възпитаници на НЕГ “Проф. Константин Гълъбов” и Национална природо-математическа гимназия “Акад. Любомир Чакалов” гр. София, (228 точки). Получават 800 лв.
    5-то място „Подай ръка – зарадвай дете“ – ученици от Професионална гимназия по икономика “Георги Стойков Раковски”, гр. Ямбол, (218 точки) Получават, 800 лв.
    6-то място „Бистро кладенче с жива вода“ – ученици от СУ „Цветан Радославов“  гр. Свищов гр. Свищов, (210 точки). Получават  800 лв.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

6 дни, 400 км. и една жена: Силвия, която ще пробяга Черноморието ни

Отвесни скали, пясъчни плажове, природни феномени, исторически забалежителности, курорти, антични градчета и още, и още. Всичко това очаква Силвия Кьосева - собственик и генерален мениджър на хотел в Слънчев бряг, която на 11 май започва предизвикателството си да пробяга българското Черноморско крайбрежие.  Замисълът е цялото предизвикателство, което..

публикувано на 10.05.24 в 09:05

Във Варна връчват журналистическата награда "Златният тризъбец"

Виолета Тончева е носителят на журналистическата награда "Златният тризъбец". Тържественото връчване на приза ще бъде от 16 часа днес в арт салона на Радио Варна. Събитието е част от двудневната юбилейна програма във връзка с няколко кръгли годишнини - 100 години от създаването на Варненска журналистическа организация, 100 години „Варненски..

публикувано на 10.05.24 в 08:00

Варненец дари средства за литературен конкурс в своето училище

Творческо предизвикателство за писане получиха в самия край на училището абитуриентите на варненското Средно училище с езиково обучение (СУЕО) "Александър С. Пушкин". Бивш възпитаник дари сума за награден фонд на конкурс за есе на тема „Личността, която ме вдъхновява“, като единственото му желание е било да бъде организиран за бъдещите абитуриенти..

публикувано на 10.05.24 в 06:55

Във Вълчи дол организират благотворителен концерт „Заедно за Веси“

Благотворителен концерт в помощ на 12-годишната Веселина ще има във Вълчи дол на 14 май, вторник.  Той е част от мащабната кампания, чиято цел е в кратък срок да бъдат събрани 37 500 евро за спешна и сложна операция на момичето в Турция. Концертът е организиран от учители от СУ „Васил Левски“ във Вълчи дол. Залата на Културния дом в града ще..

публикувано на 09.05.24 в 17:50

Максуда: живот между сметта и канализационната вода

Най-голямата ромска махала във Варна е Максуда. Впечатлява с това, че е разположена в центъра на града: южно от ул. „Капитан Pайчо“. Разделена е на три района: ул. „Петко Напетов“, „Корея“ до хлебозавода и „Дерето“. В Максуда ромите са единни, но не обичат неканени гости. Ежедневието им е потопено в една различна реалност...

публикувано на 09.05.24 в 14:09

Търсят се още между 20 и 40 доброволци за Маратон Варна

Между 20 и 40 доброволци още се търсят за Маратон Варна. Надпреварата е тази неделя – 12 май. Стартът е в 9.30 ч. в неделя от площад „Независимост“, а началото на трасето преминава през пешеходната зона до главния вход на Морската градина, през част от нея и след това по пътя за „Златни пясъци“ от ИУ – Варна до Евксиноград. Общият..

публикувано на 09.05.24 в 11:41

Празнуваме Летен Никулден

Днес Православната църква отбелязва т.нар. “Летен Никулден”. На този ден християните честват пренасянето на мощите на св. Николай Мирликийски от гр. Мира (Мала Азия) в гр. Бари (Италия). Николай Мирликийски е роден през 3 век в Патара, днешна Мала Азия. След праведен монашески живот е избран за архиепископ на град Мир, Ликийска област...

публикувано на 09.05.24 в 06:13