Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хутите: Съдбата на кораба "Галакси Лийдър" е в ръцете на "Хамас"

Автор:
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Решението за освобождаването на товарния кораб Galaxy Leader ("Галакси лийдър") и неговия екипаж, в който има и двама българи, ще бъде взето от "Хамас". 

Това обяви говорител на йеменските хути, цитиран от Си Ен Ен.

"Корабът и неговият екипаж са в ръцете на братята от съпротивителното движение "Хамас" и бригадите "Ал Касам"", съобщава говорителят на хутите. Той допълва, че с "Хамас" се водят преки разговори дали да бъдат освободени. "Ние нямаме собствени претенции по отношение на този кораб", допълва говорителят. 

Хеликоптер на хутите отвлече товарния кораб "Галакси лийдър" на 19 ноември миналата година в Червено море. Въоръжени бунтовници взеха за заложници членовете на екипажа: 17 филипинци, двама българи, трима украинци, двама мексиканци и румънец. 

Според Си Ен Ен след обявеното от говорителя на хутите - надеждата за скорошно завръщане на екипажа намалява.

Цитиран от медията служител от филипинското външно министерство, че към момента нищо не може да се направи, тъй като хутите казали "че ще продължат да държат кораба и всички членове на екипажа, докато не видим край на военните действия в Газа".

Корабът беше похитен през ноември 2023 г., припомня БНР. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заради горещините: Раздават безплатно минерална вода вода във Варна

Днес, когато почти в цялата страна е обявен червен код за опасно горещо време, във Варна раздават безплатно бутилирана минерална вода.  До 15.30 часа остават да работят мобилните пунктове в различни точки на града.  Пункт е разположен на пешеходната зона в района на хотел "Черно море", видя репортер на Радио Варна. Инициативата е на Община Варна и се..

публикувано на 17.07.24 в 14:35

В Добруджа очакват ниски добиви на царевица и слънчоглед

Състоянието на пролетните култури – царевица и слънчоглед, в Добруджа е тревожно, алармират зърнопроизводители. Причината е в липсата на валежи и в екстремно високите температури, придружени с горещ вятър. Стопаните очакват изключително ниски добиви, на фона на несигурния пазар на селскостопанските култури. Засетите площи със слънчоглед в област Добрич..

публикувано на 17.07.24 в 14:31

Продължават да потушават припламвания на стари огнища на пожари във Варна

Директорът на Областната дирекция "Противопожарна безопасност" във Варна старши комисар Тихомир Тотев информира, че два екипа на пожарната с противопожарни автомобили продължават да дежурят и да потушават локално възникнали припламвания в стари огнища на пожари.  Такива припламвания са погасени край село Слънчево и край квартал "Повеляново",..

публикувано на 17.07.24 в 12:05

Разкриват телефонна линия за подаване на сигнали за пожари

По разпореждане на министър-председателя Димитър Главчев МВР разкрива телефонна линия, на която могат да бъдат подавани сигнали за пожари. Телефонната линия 02 901 1298 вече е отворена и ще бъде на разположение денонощно на всички граждани, които искат да сигнализират институциите за възникнал пожар , съобщиха от правителствената пресслужба. Единният..

публикувано на 17.07.24 в 11:56

Потвърдиха ареста на обвинения в убийството в градския парк в Добрич

Апелативният съд във Варна потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража“ на Марин Добрев, обвинен в убийството с нож, станало в градския парк в Добрич на 7 март тази година. Жертвата на тежкото престъпление е 56-годишен мъж. Срещу извършителя са присъединени в делото и още две досъдебни производства – за причинена средна телесна повреда и за..

публикувано на 17.07.24 в 11:50
Варна, Морска градина

Обработват Морската градина срещу чемширов молец

Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация” ще извърши профилактика срещу развитие на чемширов молец (Cydalima perspectalis) в Морската градина във Варна. Обработката ще бъде утре – 18 юли в ранните сутрешни часове между 6:00 ч. и 8:00 ч., съобщиха от общинския пресцентър. Ще бъдат обработени чемшировите дървета от района от..

публикувано на 17.07.24 в 11:22

Предаването "Джем сешън" с второ издание от плажа днес

Второто издание на музикалното предаване "Джем сешън" от брега на морето ще се проведе от 12.30 часа днес отново в клуб "Ментол". Младите изпълнители Александър Петров, Жанина Георгиева и Максим Ялнъзов ще излязат на сцената, а специален гост ще бъде KillaBee (Галин Ненов).  Входът на събитието е свободен, а предаването ще продължи до 14..

публикувано на 17.07.24 в 11:15