Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С 10 млн. лева ще се модернизират университетските библиотеки

Снимка: Ани Петрова

С нова национална програма на Министерството на образованието и науката ще бъдат инвестирани 10 млн. лева в модернизация на университетските библиотеки.

Програмата дава възможност да се осигури съвременно оборудване, да се изградят нови пространства, както и да се подобри съществуващата материално-техническа база. Средствата могат да бъдат вложени в закупуване на специализирана литература, осигуряване на по-лесен достъп до нея, изграждане на дигитални колекции, създаване на институционални хранилища, внедряване на софтуер за обработка и др., съобщиха от правителствения пресцентър.

Приетата от правителството НП „Модернизация на библиотеките в 33 държавни висши училища“ ще се изпълнява в рамките на три години. Очаква се за този период над 150 000 студенти и докторанти да бъдат подпомогнати в своето обучение и научно развитие.

Съвременните условия на бързо технологично развитие и навлизането на изкуствения интелект в съвременното общество поставят нови изисквания и към библиотеките - към начина на тяхното функциониране, оборудване, а също и към професионалните умения на работещите в тях.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Митрополит Йоан: 15 август носи огромен духовен заряд - богословски, нравствен и морален

Тържествена света архиерейска литургия в Kатедралния храм "Св. Успение Богородично " отслужи негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Свето Успение Богородично носи един огромен духовен заряд - богословски, нравствен и морален. Много е хубаво, че празникът на Варна е именно на този ден. Това подчерта за Радио Варна..

публикувано на 15.08.24 в 10:00
Синя зона, център, Варна

Безплатна синя зона за празника на Варна

Синята зона няма да работи днес, когато Варна отбелязва своя празник. Паркирането в централната част на града ще бъде безплатно, тъй като 15 август бе обявен за празничен и неприсъствен ден от Варненския общински съвет, уточниха от ОП "Общински паркинги и синя зона". Синята зона в морската столица работи всеки ден от 9 до 20 часа, включително събота и..

публикувано на 15.08.24 в 09:30

Владислав Николов от "Аз вярвам и помагам": Аз съм обикновено момче, което реши да направи нещо хубаво за децата

Владислав Николов , създател на първата в България благотворителна кампания за събиране на пластмасови капачки в помощ на недоносените и новородени бебета „Аз вярвам и помагам“, е удостоен със званието "Почетен гражданин" на Варна.  За десет години са събрани над 320 тона капачки. С парите от тях са купени 22 медицински апаратури, които са дарени на..

публикувано на 15.08.24 в 09:20

Затварят за около един час района около Катедралата за Деня на Варна

Във връзка с честването на Деня на Варна - Свето Успение Богородично - 15 август и ритуала по издигане на флага на града, се въвежда временна организация на движението в централната част.  На 15 август от 10:15 ч. до приключване на мероприятието (около 11:00 часа) ще се преустанови движението на автомобили на площад „Св. Св. Кирил и Методий“ (пред..

публикувано на 15.08.24 в 08:30

Чисто нов асфалт на ул. 14-та в Евксиноград

С чисто нова асфалтова настилка вече е ул. 14-та в местността Евксиноград, установи репортерска проверка. Припомняме, преди месец на среща с кмета на Варна пътните фирми и представители на ВиК обявиха графика за извършване на ремонтите там, а очакванията бяха през месец август и септември да кипят дейности по асфалтирането на улици в Евксиноград, където..

публикувано на 15.08.24 в 08:22

Варна празнува!

Варна посреща своя празник – 15 август – Свето Успение Богородично с богата и обновена празнична програма. За жителите и гостите на морския град са организирани различни събития, като традиционният Младежкия фестивал Фън сити+, както и  EXIT  - един от най-големите музикални фестивали в Европа в обединение с българския BREEZE, съобщават от общинския..

публикувано на 15.08.24 в 06:10

Слънчево и топло ще е и днес

Днес отново ще е слънчево и горещо. Ще духа до умерен източен, следобед югоизточен вятър, по Черноморието подсилен от бриза. Максимални температури от 33° до 38°, по Черноморието между 28° и 33°, за Варна около 31°.  Вълнение на морето 3, по Южното Черноморие 3-4 бала. Температура на морската вода от 26° до 28°. Изгрев на Слънцето за Варна в 06:01 ч.,..

публикувано на 15.08.24 в 05:56