Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна Европейският музикален фестивал във Варна

Церемония за 20-годишнината на форума даде снощи в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център началото на Европейския музикален фестивал Варна 2024. Мария Кондова, директор на фестивала, изрази благодарността си към варненската публика: “Изискваща, знаеща, съпричастна, насърчаваща и вдъхновяваща - вие - варненската публика, направихте възможни тези 20 години, в които припознахте нашия форум като Пролетния фестивал на Варна. Вие щедро давахте любовта си на изключителните изпълнители които гостуваха през годините на фестивалната ни сцена. Те са много и не мога да спомена всички, но ще припомня имената на някои от тях, с чието изкуство се срещнахте за първи път във Варна именно на нашата сцена – изключителните цигулари Найджъл Кенеди и Роби Лакатош, любимецът на поколения - Принцът на романтичното пиано Ричард Клайдерман, виолончелов квартет Растрели, невероятните момчета от саксофонен квартет Сигнум, струнният квинтет на Берлинската филхармония, великолепният британски камерен оркестър „Академи ъф Сент Мартин ин дъ филдс“, прочутия италиански бароков ансамбъл „И музичи ди Рома“. Много са, наистина, и ние, както сигурна съм и вие, пазим в сърцата си ярки спомени от техните гастроли. Благодаря ви, че давате смисъл на всичките ни усилия и споделяте радостта от музикалното изкуство!”

Мария Кондова поднесе благодарност към обществените и корпоративни организации и личности, подкрепящи изданията на фестивала от неговото начало. Всеки от тях беше удостоен с почетния плакет за 20-годишнината на форума. Сред наградените беше и Радио Варна, един от медийните патньори на събитието. Плакета получи директорът Наталия Чешмеджиева. 

Европейският музикален фестивал започна с Дивертименто от Моцарт в изпълнение на Оркестър Кантус Фирмус с диригент маестро Ивайло Кринчев. Любимото произведение настрои варненската публика за първата среща с пианистката Елена Башкирова и нейната интерпретация на Моцарт - Концерт №13. Елитната изпълнителка беше щедра към почитателите на великия австриец и им подари и Моцартов бис. Финалът на концерта беше със симфония №36 “Линц”.

Европейският музикален фестивал във Варна продължава с концерт на 6 април, когато на сцената на Градската художествена галерия ще гостуват ценените в Европа и света инструменталисти Пламена Мангова - винаги бурно аплодирана от варненската публика пианистка, Деница Лафчиева - кларинет и Александър Земцов-Гордън - виола.

СЛЕДВАЩИТЕ КОНЦЕРТИ ОТ ХХ ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА:

6.04.2024, 19.00, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“

Musica da camera

Пламена Мангова, пиано

Деница Лафчиева, кларинет

Александър Земцов-Гордън, виола

В програмата: творби от Роберт Шуман, Макс Брух, Ференц Лист, Франсис Пуленк и Бела Барток

13.04.2024, 19.00, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“

Премиера

JP3 /Живко Петров Трио/

„Beyond the Flesh“

Музика от Живко Петров към саундтрака на премиерния филм на режисьора Димитър Стоянович „Плът“

21.04.2024, 19.00, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“

Акад. Васил Казанджиев на 90 години

„Надежда за балет“ - камерен балет за пиано и три прими

Музика – Васил Казанджиев

Хореография – Арсен Мехрабян

Надежда Цанова, пиано

Марта Петкова, прима балерина на Софийската опера и балет

Десислава Стоева – Вълев, прима балерина на Шведския кралски балет

Венера Христова – Аспарухова, прима балерина на Софийската опера и балет

29.04.2024, 20.00, Фестивален и конгресен център Варна, Зала 1

Камерен оркестър “Виртуозите на Миланската Скала”

Солисти: Красимира Стоянова, сопран, Марио Хосен, цигулка, диригент

Съвместна продукция на Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Варненско лято”
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задава се 32-рият международен театрален фестивал "Варненско лято"

Международният театрален фестивал „Варненско лято“, който тази година ще се проведе между 1 и 15 юни, отново е приготвил за публиката богата и интересна програма, наситена с  театрални събития от България и чужбина, улични спектакли и концерти. Официалното откриване на фестивала ще бъде на 1 юни на сцената на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна,..

публикувано на 12.04.24 в 14:54

"България пее" в Мелницата на Балчик тази събота

Балчик се включва в инициативата „България пее” с концерт на Детската вокална студия и Дамска камерна формация “Music & Joy”. За осма поредна година в рамките на месец април, под егидата на Български хоров съюз, вокалните формации в цялата страна ще изнасят концерти, за да ЗАПЕЕ БЪЛГАРИЯ. Датата е 13 април от 11.30 часа в туристическия информационен..

публикувано на 12.04.24 в 14:29

Публиката даде криле на балчишките театрали за три представления за по-малко от месец

За по-малко от месец три представления на „Боряна“ от Йордан Йовков представя възобновеният балчишки театър. Самодейците от Белия град, които репетират под режисурата на Красимир Ранков в последната година и половина при НЧ „Паисий Хилендарски 1870“, пожънаха голям успех след предпремиерата на 28 март. За да отговарят на големия интерес от страна на..

публикувано на 12.04.24 в 12:29

"Beyond the Flesh" на JP3 - Живко Петров трио с премиера във Варна

“Beyond the Flesh” е заглавието на новия проект с авторска музика на пианистa и композитор Живко Петров . Тя е създадена специално за саундтрака на филма „Плът“ на режисьора Димитър /Дими/ Стоянович , чиято премиера се очаква през 2024г. Част от композициите са записани в студиото на Радио Варна и сега за първи път ще прозвучат пред публика...

публикувано на 12.04.24 в 11:57

БУНА 2 - да разбуним духовете с изкуство

За втора година вълна от съвременно визуално изкуство, музика и дебати ще разплиска варненския залив. А ние ще се изправим на първа линия, ще оставим вълните да ни намокрят и ще се опитаме да съзрем взаимовръзката между съвременната изразност и общочовешкото състояние. Това твърдят организаторите на Фестивала за съвременно изкуство БУНА, който..

публикувано на 11.04.24 в 15:09

Изложбата "Духовната вселена на кралица Мария" предстои в Балчик

Държавният културен институт "Двореца" организира изложбата "Духовната вселена на кралица Мария", Румънската културна асоциация DAR Development. Това е първото от поредицата събития, посветени на 100-годишнината от началото на изграждането на Двореца в Балчик, съобщават домакините. Пред публика изложбата ще бъде представена на 15 април от 17 часа в..

публикувано на 11.04.24 в 14:54

Реликви от Априлското въстание в Панагюрище гостуват в Добрич

Реликви от Априлската епопея ще представи от 11 април в Добрич Историческият музей в Панагюрище.  Домакин на гостуващата изложба „Реликви от Априлската епопея 1876 Панагюрище” е отдел „История на българските земи ХV-XIX в.”. Експонатите са подредени в зала „Възраждане” в Художествената галерия.  Изложбата ще гостува в Регионалния исторически..

публикувано на 10.04.24 в 14:13