Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои са номинираните за Награда "Варна" в областта на културата тази година?

Определиха номинираните за награда "Варна"
Снимка: Общински съвет-Варна

Осем личности и шест колектива са допуснати за награди „Варна“ за ярки постижения в областта на културата за 2024 г. С тайно гласуване журито за присъждане на отличието допусна номинациите, които не са окончателни, съобщиха от пресцентъра на Общинския съвет във Варна. 

Съгласно общинския статут следва публично обсъждане, чийто срок не може да бъде по-кратък от 14 дни. В този период всички заинтересовани могат да се включат с мнения и становища. Писмата, адресирани до ПК “Култура и духовно развитие” на Общинския съвет и до журито, се внасят в деловодството на Община Варна.

Окончателното решение за присъждане на награда “Варна” журито приема с тайно гласуване и мнозинство от две трети гласове. Заседанието, на което се гласуват решенията за определяне на наградите, е открито за гражданите.

Номинирани за награда „Варна“ в областта на културата за 2024 г. са следните личности и колективи:

ГОЛЯМА НАГРАДА „ВАРНА”

Димитър Трайчев – за цялостно творчество и безспорния му принос за установяване на високи художествени стандарти във визуалната култура на Варна. Като графичен дизайнер винаги е респектирал с висок професионализъм и оригиналност на идеите в работата си по създаване на стотици плакати, лога, оформление на книги и каталози.

І. ЛИТЕРАТУРА

Красимир Машев – един от най-известните съвременни български сатирици, за издадената му през 2023 г. книга „Кални бани“, в която описва героите на прехода.

Свилен Иванов – преподавател в катедра „Маркетинг“ при ИУ – Варна, но занимаващ се с писане през целия си живот, за дебютната му стихосбирка „На юг от устните , запад от морето“.

ІІ. ИЗОБРАЗИТЕЛНИ ИЗКУСТВА

Христо Христов – утвърдено име в съвременното българско изкуство с  автентичен и разпознаваем стил. През 2023 година представя успешно юбилейната си изложба във Варна, Пловдив и Германия, като допринася за утвърждаването на положителния имидж за Варна – град, създаващ творци с високи художествени умения и постижения.

Екипът на Галерия „Ларго“ – за творческия проект „Светът има нужда от младите“. Изложбата от дигитални рисунки с добавена реалност фокусира по нетрадиционен начин общественото внимание върху проблемите, нуждите и мечтите на младите хора.

ІІІ. ТЕАТЪР 

Константин Соколов – за изключително актьорско майсторство в изграждането на силно въздействащия образ на обущаря Петър в представлението „Ботушът“ на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна по пиесата на Лило Петров.

Мария Томова – за завладяващото превъплъщение на младата актриса от Държавен куклен театър – Варна, в характерния образ на Пипи в спектакъла „Пипи Дългото чорапче“.

Екипът на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна – за творческата работа в спектакъла „Под игото“ по един от най-емблематичните български сюжети и превръщането му в сценична творба, която трогва, провокира размисъл, внушава гордост и вдъхва надежда.

Екипът на Държавен куклен театър – Варна – за високохудожествената успешна реализация и завладяваща актьорска работа в мюзикъла „Питър Пан“.

ІV.  МУЗИКА

Няма номинации.

V. ОПЕРА

(изпълнителско изкуство)

Симфоничен оркестър на ТМПЦ- Държавна опера – Варна – за високо професионално майсторство и художествени постижения в симфоничните концерти – „100 години от рождението на Добрин Петков“, „Пета симфония“ -Малер,  „В навечерието на Рождество Христово“.

VІ. ТАНЦ

Екипът на балетната трупа на ТМПЦ- Държавна опера – Варна – за високохудожествени постижения, за професионализма, таланта, творческата енергия в новата хореографска редакция на балетния спектакъл „Ромео и Жулиета“ по музика на Сергей Прокопиев с хореограф Сергей Бобров.

VІІ. КИНО

Зоя Черешарова-Михайлова – за работата й като автор на документалния филм „Полет към мечтите….“, посветен на 30-годишнината от създаването на Варненската детско-юношеска опера.

VІІІ. АРХИТЕКТУРА

Няма номинации.

IХ. ЖУРНАЛИСТИКА

Пламен Гутинов – за изключителната му фотоизложба „Пулсът на града“ и за популяризирането на Варна като дестинация на фотографите.

Екипът на Кореспондентското бюро на БТА – за интензивното отразяване на културния и обществения живот на Варна и по повод 125-годишнината от създаването на Агенцията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево в неделя с температури до 35 градуса

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО В ИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ  от 21 часа на 27-ми до 21 часа на 28-ми юли 2024 г. През нощта ще е ясно. Във вътрешността ще е почти тихо, а по Черноморието ще духа слаб северен вятър. Минимални температури между 17° и 22°, за Варна около 21°. През деня ще е предимно слънчево. Вятърът ще се усили до умерен от изток и югоизток. Максимални..

публикувано на 27.07.24 в 15:25

АКФ ще обжалва отказа на прокуратурата да разследва удълбочаването на каналите във Варненското езеро

Фондация „Антикорупционен фонд“ ще обжалва отказа на прокуратурата да образува наказателно производство за удълбочаването на каналите във Варненското езеро. Това съобщи в предаването „Позиция“ на Радио Варна Лора Георгиева, която е старши правен съветник в Антикорупционния фонд. Според нея обаче е малка вероятността прокуратурата да започне..

публикувано на 27.07.24 в 14:25

Драгомир Петров, ИТН: Решението за ваканцията на депутатите е цинично

Решението депутатите да излязат във ваканция от 17 до 31 август е изключително цинично. Това коментира депутатът от „Има такъв народ“ Драгомир Петров в интервю за Радио Варна. Той напомни, че от ИТН вчера са предложили Народното събрание да работи до началото на предизборната кампания, но това предложение е било отхвърлено. Според Драгомир..

публикувано на 27.07.24 в 13:34
Коста Стоянов

Коста Стоянов: Решението на КС показа, че държавата се управлява задкулисно от Пеевски и ГЕРБ

Вчерашното решение на Конституционния съд отново показва, че държавата се управлява задкулисно, основно от кръгове около Пеевски и ГЕРБ. Това каза в предаването на Радио Варна „Позиция“ депутатът от „Възраждане“ Коста Стоянов. „ПП-ДБ направиха съдебната реформа в скута на Пеевски и от това нищо не произлезе“, коментира депутатът. Той съобщи, че..

публикувано на 27.07.24 в 13:00

На 30 юли затварят бул. „Христо Смирненски“ от ул. „Прилеп“ до ул. „Карамфил“

На 30 юли ще бъде затворен за движение бул. „Христо Смирненски“ от ул. „Прилеп“ до ул. „Карамфил“ От 6:00 до 17:00 ч. на 30 юли (вторник) ще бъде затворен за движение част от бул. „Христо Смирненски“ - от ул. „Прилеп“ до ул. „Карамфил“. В този участък ще бъде положен плътният асфалтов слой и ще бъде нанесена хоризонтална маркировка. Затворени ще..

публикувано на 27.07.24 в 11:20

Ден на отворените врати на борда на научноизследователския кораб „Св. Св. Кирил и Методий"

Ден на отворените врати ще се проведе на борда на НИК „Св. Св. Кирил и Методий" по случай честването на три години от влизането на кораба в състава на ВВМУ. Плавателният съд е базиран на Морска гара и ще бъде отворен за граждани и гости на града на  27 юли /събота/ 2024 г. - от 9 до 11 часа. Корабът акостира в морската столица през април, след..

публикувано на 27.07.24 в 10:36

Времето днес - следобед с купеста облачност, но с малка вероятност за валежи

Днес ще бъде предимно слънчево, следобед с купеста облачност, но валежи са слабо вероятни. Ще духа до умерен вятър от север, следобед по крайбрежието от източна четвърт, който привечер ще отслабне.  Преобладаващи максимални температури между 27° и 32°, за Варна около30°.  Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 27°- 28°.

публикувано на 27.07.24 в 08:21