Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуството на здравословната усмивка

Световният ден на здравето се отбелязва всяка година на 7 април, датата, на която през 1948 г. е създадена Световната здравна организация (СЗО). Това е професионален празник на всички, които работят в областта на хуманната медицина.

Сред тях е и стоматологът д-р Магдалена Гуглева. Завършила е дентална медицина в Медицинския университет в София през 2017 година и вече 7 години се грижи за зъбите на варненци. Много деца се страхуват от посещението си в стоматологичния кабинет, но при д-р Гуглева е било точно обратното:
"В семейството ми няма зъболекари, аз съм първата. Избрах този път още като дете, когато посещавах моя личен зъболекар и тя много ме запали по тази професия и предизвика моя интерес. Оттогава ми стана мечта и тя ми се осъществи," казва с усмивка д-р Гуглева.

Няма спомен от първия път в който някой се е обърнал към нея с титлата "доктор", но ѝ е отнело време да свикне с мисълта. Сега, вече с десетки пациенти зад гърба си, се чувства много щастлива от избора си на професия:

"Всяко начало е трудно, но никога не съм имала съмнения. Не бих си представила и не искам да работя нищо друго освен тази професия."

Професия, която, според д-р Гуглева, е призвание, защото изисква голямо всеотдание към пациента. От личните си наблюдения е на мнение, че варненци подценяват профилактиката:

"Пациентите трябва по-често да извършват профилактичните си прегледи, веднъж или два пъти в годината е достатъчно. Повечето пациенти ни посещават когато вече имат някакви оплаквания и дискомфорт. Тогава намесата ни е наложителна. Друг по-често срещан проблем е липсата на добра орална хигиена," посочва д-р Гуглева.

Едно от най-известните произведения на Уди Алън е "Ако импресионистите бяха зъболекари". Сякаш точно тези здравни специалисти се доближават най-близо до изкуството, а според д-р Гуглева наистина е необходима голяма доза артистичност:

"А и какво по-хубаво от това да върнеш усмивката на някого!", завършва д-р Магдалена Гуглева, която преподавава и във Факултета по дентална медицина към Медицинския университет във Варна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сияна Георгиева и Симеон Георгиев

Защо да се доверим на интериорен дизайнер при обзавеждането на имот

Един имот придобива по-висока стойност, ако е бил обзаведен от интериорен дизайнер. Това споделят специалисти в областта на интериорния дизайн у нас изхождайки от практиката, която имат. В България, и конкретно във Варна, все повече хора наемат интериорни дизайнери, когато обзавеждат жилището си, хотели, заведения и др. Архитект Сияна..

публикувано на 31.07.24 в 09:55

„Небето - риза нетъкана”- изложба на Александър Габровски

Поредната изложба във варненската галерия A&G Art Meeting в разгара на лятото ще ни изстреля в небесните простори не само заради мотото, а и поради смелото, неочаквано приключение, в което ни въвлича младият творец Александър Габровски. Откриването е днес,  31 юли, от 18:30 ч . на ул. "Любен Каравелов" 8. Изразът „Небето, риза нетъкана” в една..

обновено на 31.07.24 в 09:28

Георги Василев: Волейболът винаги ще е част от живота ми, но днес нямам време за него в живописта

Бившият волейболист и треньор Георги Василев представя до 19 август във Варна своя самостоятелна изложба живопис. 24-те творби са подредени на ул. "Шейново" 3. Това е четвъртата експозиция на автора, който за първи път се изявява творчески във Варна, а не в родния Добрич.  Първата изложба на Георги Василев беше преди година и половина в..

публикувано на 30.07.24 в 09:20

Д-р Баева: Стомашните неразположения през лятото са най-често от развалена храна

През юли във Варна и областта не се отчита повишаване на случаите на стомашно-чревните неразположения, но ентероколитите остават най-високия брой при заболяванията в сравнение с останалите, сочи седмичната информация на Регионалната здравна инспекция във Варна. При високи температури на въздуха храната се разваля много бързо, особено ако не са..

публикувано на 29.07.24 в 07:15
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Настоящото служебно правителство е изключително изгодно за ГЕРБ и ДПС

„Първата разпоредба, която е отменена от Конституционния съд, е член 23 от основния закон. Той постановява, че културата, образованието и науката са национални ценности. Това решение ми се струва доста куриозно, но може да бъде прието и като метафора за цялостното поведение на съда“. Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна политологът..

публикувано на 27.07.24 в 14:04

Галина Станишева след успеха във Виена: Хорът ни единствен се представяше с различна програма на концертите

Варненският детски хор „Добри Христов“ към Общинския детски комплекс спечели първата награда и златния медал в 13-ото издание на Световния фестивал за мир в австрийската столица Виена.  Варненски хор спечели голямата награда на конкурс във Виена (ВИДЕО) В тазгодишното издание участваха 42 хорови формации от 16 държави - хорове  от Китай,..

публикувано на 26.07.24 в 12:25

Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY): Твърде лесно е просто да се предадеш

Интервю с Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY) Няма смисъл да обясняваме кой е Peter Tägtgren. Композитор, музикант, продуцент, лидер на индъстриъл бандата PAIN и дет зверовете HYPOCRISY. Истински работохолик. Това е напълно достатъчно за неговото представяне. Поводите за интервюто с Peter Tägtgren или както мило му казват българските фенове –..

публикувано на 26.07.24 в 11:07