Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест и във Варна срещу промени в три закона

Коалиция "За да остане природа в България" остро се противопоставя на промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия, които депутати от ГЕРБ и ДПС внесоха между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. „Общата нишка във всички промени в тези предложения – е улесняване на бизнеса за сметка на ограничаване на възможностите на гражданите да защитят свои права. Призоваваме народните представители категорично да отхвърлят направените предложения, като недопустими и да не бъдат изобщо подлагани на обсъждане, докато не бъдат внесени чрез отделни законопроекти“. Това се казва в съобщението на неправителствената организация, която днес организира национален протест срещу промените в трите закона . По информация на Радио Варна протести ще има в София, Пловдив, пазарджишкото село Варвара, а във Варна ще е от 16 часа в близост до Фестивалния и конгресен център. Трите закона ще се променят по неблагоприятен за гражданите начин“, това коментира за Радио Варна Вера Стаевска от Инициатива „Зелени закони“.

Красимира Катинчарова от екологичното сдружение "Човек - природа - живот", която е от организаторите на протеста във Варна коментира, че с предвидените промени се предприемат драстични промени в режима, по който се изграждат големи инвестиции като АЕЦ, ВЕИ, язовири, горивни инсталации и заводи за изгаряне на боклук, се предлага двойно съкращаване на сроковете за произнасяне по екологичните процедури и дори въвеждане на принципа на мълчаливото съгласие. Например, експертите не могат да се произнесат в рамките на предвидения 14-дневен срок и то се счита за мълчаливо одобрено. 

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ алармира за недопустими поправки в три закона, един от които е Законът за опазване на околната среда, пробутвани между първо и второ четене през друг закон. Чрез промени в Закона за насърчаване на инвестициите депутатите от ГЕРБ И ДПС Делян Добрев, Станислав Анастасов, Младен Шишков, Хамид Хамид и Жечо Станков предлагат отпадане на възможността на съдебно оспорване на втора инстанция на екологичните решения за съгласуване на проекти за „обекти с национално значение с акт на Министерския съвет и обекти със стратегическа важност“, като например АЕЦ, магистрали, газопроводи, язовири, химични инсталации и др. Наред с това предложенията включват трикратно удължаване на срока на действие на всички съгласувателни решения по Закона за опазване на околната среда.

Два са основните принципни проблема с тези поправки на ГЕРБ и ДПС. Недопустимо е съществени промени в три закона да се прокарват между две четения, тъй като се заобикалят всички процедури по обществено обсъждане и съгласуване с ресорните институции. Парадоксалното е, че точно това е и самата цел на поправките. С тях се цели именно да се насърчават инвестициите в големи проекти със значително въздействие върху околната среда, като за целта не се увеличава капацитета на държавните институции за по-бързи, но по-качествени екологични процедури, а точно обратното - осигуряване на бърза писта за големи проекти за сметка на природозащитните законови процедури и за сметка на по-малките проекти, което накрая ще е за сметка на природата, хората и малкия бизнес.

Относно премахването на обжалване на две инстанции: Възможността за обжалване на актове по екологичното законодателство на две инстанции е от 2007 г. като през 2017 г. парламентът премахна втората инстанция за решения, засягащи „обекти с национално значение с акт на Министерския съвет и обекти със стратегическа важност“. През 2022 г. законът беше променен, като постанови, че от 1 юли 2024 по сега действащия закон за околната среда, тази възможност отново трябва да бъде възстановена. Именно това възстановяване на двуинстанционно производство се атакува от ГЕРБ и ДПС.

Зад гръмкото определение „обекти с национално значение с акт на Министерския съвет и обекти със стратегическа важност“ може да се крият съвършено безсмислени за хората на България проекти,

като гражданите нямат никакъв контрол върху тези решения кой обект да бъде посочен като такъв. АЕЦ Белене например, един не само спорен проект, погълнал стотици милиони средства на българите, а впоследствие и напълно отпаднал, също е бил обявен за обект с национално значение. В списъка на такива обекти има включително частни проекти. Накратко, „национално значение“ и „стратегическия важност“ няма как да бъдат критерии за такава важност, която да изисква лишаване на гражданите от достъп до правосъдие. И колкото по-мащабен е проектът - интензивността на съдебния контрол – следва да расте в съответствие с неговата значимост, не да намалява.

Пълен текст на становището на Коалиция “За да остане природа в България”, може да видите тук


По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Код червено за валежи за три общини в област Бургас

Предупредителен код за значителни валежи е в сила за седем общини от област Бургас за днес, сочи справка на интернет страницата на Националния институт по хидрология и метеорология (НИМХ).  С предупредителен жълт код са общини Бургас, Средец и Камено. Там се очакват количество валежи около 20-35 мм за 24 часа или интензивен валеж  до 30 мм за..

публикувано на 01.09.24 в 09:06

В МВР се търсят 400 гранични полицаи

Министерството на вътрешните работи обявява конкурси за назначаване на 400 гранични полицаи. Условията за участие са публикувани на интернет страницата на "Гранична полиция". Подаването на документи ще става в Регионалните дирекции "Гранична полиция" - Аерогари,..

публикувано на 01.09.24 в 09:03
Дъждовно време

Временно утре преди обяд валежите спират

През нощта валежите на много места ще спрат, а облачността ще се разкъса и ще е променлива.  Само по Южното Черноморие все още ще има валежи от дъжд, придружени от гръмотевици и главно на юг от Бургас са възможни по-значителни сумарни количества. Ще духа слаб, по крайбрежието до умерен вятър от север-северозапад. Преобладаващи минимални..

публикувано на 31.08.24 в 15:26

До седмица ще приключи ремонтът на три улици в района на м. „Ален мак“

До седмица ще приключи ремонтът на улиците „Янко Славчев“, „Проф. Петър Минков“ и „Петър Попов“ в района на местност „Ален мак“, стана ясно по време на редовната среща в Общината, на която участваха кметът Благомир Коцев, експерти от администрацията, представители на ВиК дружеството и на фирмата - изпълнител. Ремонтът на трите улици се..

публикувано на 31.08.24 в 14:41

Унгария подкрепя пълното присъединяване към Шенген на Румъния и България

Унгария подкрепя като въпрос от първостепенен национален и европейски интерес пълното присъединяване към Шенген на Румъния и България, така че свободното преминаване да се осъществява и на сухопътните гранични пунктове. Това заяви Пал Жигмонд Барна, държавен секретар на унгарското Министерство на европейските въпроси. По време на кръгла маса,..

публикувано на 31.08.24 в 14:17

Евростат: Българите и румънците водят европейската класация- "неспособност да си позволят едноседмична годишна почивка извън дома"

Румъния и България са на първо и второ място по фактора "неспособност на хората да си позволят едноседмична годишна почивка извън дома" на Евростат. Данните на Евростат показват значителни неравенства и дисбаланси по този показател сред страните от Европейския съюз. 60 процента от румънците не почиват, защото не могат да си го позволят, в..

публикувано на 31.08.24 в 11:21

За една година в Бургаска област за шофиране след употреба на алкохол или наркотици са отнети 646 моторни превозни средства

Въпреки постоянните проверки в Бургас, броят на водачите, качили се в автомобилите си след употреба на алкохол или наркотици, не намалява. Напротив, отбелязва се ръст на такива случаи и през месец август. Тъкмо в сезона на отпуските, ръстът на заловените пияни и дрогирани водачи, седнали зад волана. Това каза пред Нова ТВ инспектор Пламен..

публикувано на 31.08.24 в 10:29