Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15 април - Световен ден на културата и изкуството

Посетител разглежда копие на Мона Лиза на Леонардо да Винчи на изложба в Лувъра, Париж.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 15 април честваме Световния ден на културата и изкуството. Началото е поставено с т. нар. Пакт Рьорих или Вашингтонски пакт – на 15 април 1935 г., съобщава БТА. По инициатива на живеещия в емиграция след революцията в Русия художник Николай Рьорих (1874-1947) в кабинета на президента на САЩ Франклин Рузвелт е подписан първият Международен договор за защита на институциите за наука и изкуство и историческите паметници.

Пактът се отнася както за мирно, така и за военно време. Подписите си в Овалния кабинет на Белия ден полагат представители на държави от Северна и Южна Америка, членове на Панамериканския съюз. Договорът влиза в сила на 26 август същата година. В него се съдържа клауза, предвиждаща възможност за присъединяване на държавите, които не са имали свой представител на подписването, но желаят да се присъединят.

Основната идея, заложена в договора, е, че защитата на културните обекти е по-важна от постигането на военни цели. Николай Рьорих създава Знамето на мира – три алени кръга на бял фон. 

Правят се паралели между знака, предложен от художника, който е силно повлиян от културата на Изтока, и Червения кръст. Според договора обектите, над които има Знаме на мира – музеи, университети, паметници, ще бъдат смятани за защитени от военни атаки.

Това знаме е символ на целия свят, коментира Рьорих по повод инициативата за подписване и графичната си идея. "Не символ на една държава, а на целия цивилизован свят."

От 1998 г. в чест на Пакта от Вашингтон се отбелязва Международният ден на културата. Инициативата е на Международната лига за защита на културата.

Първата страна, в която Международният ден на културата се чества на държавно ниво, е Литва. Годината е 2006-а.

На 17-ата Генерална асамблея на Международната асоциация за изкуство в Гуадалахара датата 15 април е утвърдена като Световен ден на изкуството. Годината е 2012 г. Седем години по-късно – през 2019 г., 40-ата Генерална конференциа на ЮНЕСКО обявява 15 април за ден, в който се честват свободата на артистична изява, връзките между произведенията на изкуствата и общностите, окуражава се образованието по изкуства в училищата.

Датата не е избрана случайно –  на 15 април е роден Леонардо да Винчи (1452-1519). Личността на италианския ренесансов художник е възприета за символ на свободата в изкуството, толерантността към идеите и културното разнообразие. В същото време Да Винчи е обединяваща фигура – не е имало исторически период, в който той да не е бил смятан за един от най-великите творци на човечеството, а разнообразните му интереси и постижения в редица области го превръщат в универсален образец за търсещия дух, любопитството и изобретателността на свободната личност. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Варна организират обучение на специалисти за грижа за деца с диабет и редки заболявания

Във Варна организираха обучение на медицински специалисти от училища, детски ясли и градини за работа с деца с диабет и редки заболявания. Събитието се проведе в Юнашки салон и е част от общинската програма „Грижа за деца с диабет и редки заболявания“, която сe финансира от дирекция „Здравеопазване“, съобщават от общинския пресцентър. По време на..

публикувано на 30.04.24 в 12:12

До близо 3000 адреса е стигнала детската линейка във Варна

До близо 3000 адреса е стигнала детската линейка, закупена със средства от събрани и предадени за рециклиране пластмасови капачки, за малко над една година. Специализираният автомобил бе дарен от благотворителната кампания "Аз вярвам и помагам" на Център за Спешна Медицинска помощ – град Варна, съобщават от кампанията. 26 тона капачки събраха във..

публикувано на 30.04.24 в 12:00
Снимката е илюстративна

Дере до спирка "Мир" е пълно с боклуци, оплакват се варненци

Дере до спирка "Мир" се пълни с изхвърлени клони, изсъхнали листа и боклуци. За това алармира варненката Людмила Алексиева, която живее в района. По нейни думи състоянието на дерето е такова от бедствието през ноември месец миналата година. От десет години до него е разположен склад за вторични суровини, откъдето според нея също се изхвърлят отпадъци...

публикувано на 30.04.24 в 11:06

Велики вторник

В календара на православната ни църква днес е Велики Вторник - ден за смирение и поучение. На Велики вторник Христос проповядва в храма и дава своите последни нравствени наставления, разказва притчата за десетте мъдри девици, очакващи идването на Господа и притчата за талантите. Христос прави пророчества за съдбата на Ерусалим. В тази..

публикувано на 30.04.24 в 07:03

Безплатни изследвания за диабет предлагат във Военна болница във Варна

Безплатно изследване на гликиран хемоглобин при хора със захарен диабет ще се проведе в периода 13-30 май в МБАЛ-Варна към Военномедицинска академия (ВМА). Кампанията е под наслов „Заедно към по-добър контрол на диабета!“ и има за цел да обхване хора, които са над 18-годишна възраст, и са с вече поставена диагноза захарен диабет, съобщават от ВМА..

публикувано на 29.04.24 в 16:40

Лесна работа: Душевност наша... необятна и неразгадаема

Великата седмица – време духовно. Искате ли да се фокусираме върху необятната и неразгадаема наша душевност? С делнични примери. Да речем, запазвате си час за лекар през съответното приложение. Планирате бързи и стегнати действия. Реалността е различна. Явявате се пред кабинета десетина минути по-рано. Пространството е малко: осем стола..

публикувано на 29.04.24 в 15:00

Наградиха ученици за най-добро есе и видео на тема "Европа - граници и мостове"

Наградиха ученици, участвали в деветия конкурс за есе и видео на тема "Европа - граници и мостове", организиран от варненската Първа езикова гимназия. Церемонията се състоя в Музея на нова история във Варна. Десетокласничката Сияна Костадинова спечели първо място в категорията за написване на есе. След нея се нареждат единадесетокласникът Ивайло..

публикувано на 29.04.24 в 14:51