Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15 април - Световен ден на културата и изкуството

Посетител разглежда копие на Мона Лиза на Леонардо да Винчи на изложба в Лувъра, Париж.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 15 април честваме Световния ден на културата и изкуството. Началото е поставено с т. нар. Пакт Рьорих или Вашингтонски пакт – на 15 април 1935 г., съобщава БТА. По инициатива на живеещия в емиграция след революцията в Русия художник Николай Рьорих (1874-1947) в кабинета на президента на САЩ Франклин Рузвелт е подписан първият Международен договор за защита на институциите за наука и изкуство и историческите паметници.

Пактът се отнася както за мирно, така и за военно време. Подписите си в Овалния кабинет на Белия ден полагат представители на държави от Северна и Южна Америка, членове на Панамериканския съюз. Договорът влиза в сила на 26 август същата година. В него се съдържа клауза, предвиждаща възможност за присъединяване на държавите, които не са имали свой представител на подписването, но желаят да се присъединят.

Основната идея, заложена в договора, е, че защитата на културните обекти е по-важна от постигането на военни цели. Николай Рьорих създава Знамето на мира – три алени кръга на бял фон. 

Правят се паралели между знака, предложен от художника, който е силно повлиян от културата на Изтока, и Червения кръст. Според договора обектите, над които има Знаме на мира – музеи, университети, паметници, ще бъдат смятани за защитени от военни атаки.

Това знаме е символ на целия свят, коментира Рьорих по повод инициативата за подписване и графичната си идея. "Не символ на една държава, а на целия цивилизован свят."

От 1998 г. в чест на Пакта от Вашингтон се отбелязва Международният ден на културата. Инициативата е на Международната лига за защита на културата.

Първата страна, в която Международният ден на културата се чества на държавно ниво, е Литва. Годината е 2006-а.

На 17-ата Генерална асамблея на Международната асоциация за изкуство в Гуадалахара датата 15 април е утвърдена като Световен ден на изкуството. Годината е 2012 г. Седем години по-късно – през 2019 г., 40-ата Генерална конференциа на ЮНЕСКО обявява 15 април за ден, в който се честват свободата на артистична изява, връзките между произведенията на изкуствата и общностите, окуражава се образованието по изкуства в училищата.

Датата не е избрана случайно –  на 15 април е роден Леонардо да Винчи (1452-1519). Личността на италианския ренесансов художник е възприета за символ на свободата в изкуството, толерантността към идеите и културното разнообразие. В същото време Да Винчи е обединяваща фигура – не е имало исторически период, в който той да не е бил смятан за един от най-великите творци на човечеството, а разнообразните му интереси и постижения в редица области го превръщат в универсален образец за търсещия дух, любопитството и изобретателността на свободната личност. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Норвежки журналисти подготвят предаване за Варна и Българското Черноморие

Норвежки журналисти са на обиколка на  Българското Черноморие, за да съберат материал за предаване и печатни издания, които ще рекламират страната ни на север, като атрактивна туристическа дестинация, съобщават от общинския пресцентър. Заместник-кметът по туризма Снежана Апостолова посрещна гостите във Варна.  Посещението е организирано от..

публикувано на 10.09.24 в 16:30

Няма основание да се повишава цената на кафето

Ритуалът с пиенето на кафе, свещен момент за милиони хора по света, става все по-скъпо удоволствие.  През последните години цената на кафето се повиши значително, предизвиквайки безпокойство както у потребителите, така и сред компаниите в сектора.  Опасенията са, че тази възходяща тенденция ще продължи заради климатичната криза, която..

публикувано на 10.09.24 в 09:35

Увеличават се смесените бракове във Варна, най-много сватби между украинки и българи

От началото на годината до края на август са сключени 748 брака,112 от тях са смесени.  Най-много са сватбите между българи и украинки, но има младоженци и от Испания, Германия, Турция, дори от Австралия. Голям е интересът към сватбите на дати, в които цифрите на датите и месеците съвпадат, както и в точен час, предварително изчислен от астролози..

публикувано на 09.09.24 в 16:45

Археологически разкопки на късноантичната крепост в кв. "Хоризонт" в Балчик, търсят се работници

Исторически музей - Балчик и СУ "Св. Климент Охридски" от днес започват разкопки на Късноантичната и  ранносредновековна  крепост в кв. "Хоризонт" в Белия град. Те ще продължат до края на септември. Търсят се хора за работа на обекта, съобщи директорът на музея Радостина Енчева.   (За допълнителна информация тел: 0895554037). Археологическо то..

публикувано на 09.09.24 в 16:10

Лесна работа: Разходка с куче - продължение

В миналото издание на рубриката „Лесна работа“ чухте как започва разходката с домашния ми любимец. Той непринудено и от сърце произвежда няколко събития и се втурва с отдаденост да разравя купчинка пръст. Възмутен старец настоява да разбере какво копае животинката. Отговорно го информирам, че кучето търси трюфели. Ще ставаме богати. Пределно..

публикувано на 09.09.24 в 14:30
Астрономическа обсерватория Николай Коперник във Варна

Националният ни младежки отбор по астрономия се готви за олимпиадата в Непал

Националният младши отбор на България се подготвя във Варна за участие в предстояща международна олимпиада. Отборът включва петима ученици на възраст 14-15 години, които са се класирали от цялата страна   – двама от Математическата гимназия във Варна и трима от училища от София.  Техни преподаватели са старши учителят Ева Божурова от..

публикувано на 09.09.24 в 10:57

9 септември.1944: Очевидец разказва как съветските войски влизат в Радио Варна

Днес се навършват 80 години от преврата на 9 септември 1944 г., когато офицери, минали на страната на Отечествения фронт превземат Министерството на войната, Централна поща, Телефонната палата, Централна гара и други ключови обекти в София. Министрите от правителството на Константин Муравиев са арестувани, а Кимон Георгиев обявява по..

публикувано на 09.09.24 в 09:42