Жителите на варненското село Кичево празнуват Гергьовден с курбан за здраве. В църквата в селото, която е на 167 години, се отслужи света литургия.
От 5 часа тази сутрин в двора на храма се вари курбан. Отговорник всяка година по приготвянето му е Пламен Георгиев. Не е местен, не е и именик, но почита Свети Георги и вярва, че българският борбен дух ще пребъде.
Тази година са заколили две агнета с близо по около 35 кг. живо тегло едното. В големите тенджери има около 80 порции, но при добро желание и стотина души могат да се нахранят, каза Пламен.
Майсторлъкът на хубавия курбан е в прясното агнешко месо и подправките. Основен помощник в готвенето и подправянето е 72-годишната Недялка. Много се вълнува на този ден, защото синът й се казва Георги. Кръстили го на баща й по стара традиция да се кръщават децата на дядовците си. Семейството й е от Елховския край. Преселват се във Варна и до сега Недялка живее там, но преди няколко години синът й решава да се премести на село. Купува дворче в Кичево, прави къща и от 6-7 години е местен жител.
Много са важни подправките за курбана, разказа леля Недялка. В тензухче се завиват лук, дафинов лист, черен пипер на зърна, бахар, мащерка, целина и девесил и се поставят във врящия курбан. Така се поемат миризмите без да се разпръскват подправките в чорбата, после се изваждат и остава чист бистър бульон. А курбанът става много вкусен.
По традиция в Кичево на Гергьовден има и панаир. Десетина търговеца са разположили сергии в центъра на селото. Продават захарни петлета, локуми, захарен памук, сладолед и детски играчки.
От няколко дни атракция в селото е и подвижен бар за крафт бира и други напитки. По-възрастните хора, които не са чували за крафт напитките, били силно впечатлени и много ги харесали. Вече си пият кафето и капучиното на мегдана до подвижния бар на колела, който варненци знаят от няколко години, защото обикновено работи във Варна. Сега обаче собствениците са решили да отседнат в Кичево – на чист въздух, на тишина и спокойствие и сред усмихнатите местни жители.
Всички са доволни, а за празника си пожелават първо здраве, после щастие и много любов.
Готова е вече облицовката на чешмата до бившия дом "Младост“, която според първоначално обявените планове трябва да заработи до края на месеца. Изградена е металната конструкция, видими са и отворите за чучурите, които трябва да бъдат монтирани. Все още няма монтирана пейка, каквато се очаква до края на строителните работи. Според обещанията..
Днес случайно срещнах познати англичани, които не бях виждала от петнайсет години. Навремето тези хора пристигнаха във Варна, огледаха се, влюбиха се в града и почти веднага купиха голямо място с чудна гледка към морето. Успяха да отбият от първоначалната цена, избегнаха комисионната на брокера, понеже, както ние твърдим, те са много по-богати от..
Балната нощ на 81-вия випуск на балчишката гимназия „Христо Ботев“ завърши тази сутрин по традиция пред вратите на последното им училище с традиционното броене от 1 до 12 и празнични възгласи. 53-мата зрелостници от трите паралелки - с профили природни науки, хуманитарни науки, професия готвач, преминават в нов етап от своя живот – поемат пътя към..
Поне 150 младежи на възраст между 15 и 19 г. от Варна, Шумен и Добрич се очаква да се включат във второто издание на “ТЕХНОСТАРТ Weekend Junior Edition 2024”. Надпреварата ще бъде във Варна между 31 май и 2 юни. Организаторите са от ИКТ Клъстер Варна, а подкрепа оказват община Варна, РУО и Икономическият университет, който ще бъде домакин на проявата...
През първото тримесечие на 2024 г. 1 068.5 хил. български граждани са реализирали туристически пътувания. Преобладаващата част от тях - 74.9%, са пътували само в страната, 19.5% - само в чужбина, а 5.6% са пътували както в страната, така и в чужбина. В сравнение със същото тримесечие на 2023 г. общият брой на пътувалите лица на възраст 15 и повече..
Уникални цветя в епруветка може да видите и да купите на фестивала Флора Варна 2024, който приключва днес, 26 май. Цветето в епруветка е продукт на Растителните биотехнологии. То се ,,посява‘‘ в стерилни условия и се развива в епруветка, в която има специално създадена хранителна среда, съдържаща всички необходими вещества и минерали, за да..
След серия от мегапроекти, саудитският принц Мохамед бен Салман Ал Сауд поръча и най-голямата в света температурно-контролирана ботаническа градина. Проектът се нарича King Abdullah International Gardens и се простира на над 2 млн. кв. м площ. За това информира dariknews.bg. Нищо в този проект не е обичайно. Едва ли има друга ботаническа..