Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напусна ни режисьорът Злати Златев, дългогодишен директор на Кукления театър във Варна

На 84-годишна възраст ни напусна режисьорът Злати Златев, оставил дълбока следа в историята на българското куклено изкуство, дългогодишен директор на Държавен куклен театър - Варна. Тъжната вест съобщиха негови колеги.

 "Благодарни сме за щастливите години, в които бяхме заедно – години на творчески успехи и незабравимо приятелство! Винаги ще го помним – с артистичния му размах, с амбицията за успех, с любовта към публиката, с чувството за хумор...", с прискърбие казват от театъра.

Злати Златев завършва куклено актьорско майсторство, а по-късно и режисура в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“. Първите му роли са на варненска сцена. От 1982-ра до 1990-та е директор на Кукления театър в Сливен, а от 1991-ва до 2007-ма г. е директор и режисьор на Държавен куклен театър – Варна. От 1991 г. става и Директор на Международния куклен фестивал „Златният делфин”, а също и член на Управителния съвет на Българската асоциация за театър.

Злати Златев е режисьор на над 100 постановки у нас и в чужбина. Поставял е спектакли в почти всички български театри и като гост-режисьор в театри в Германия, Полша, Хърватска, Русия, Мексико, Сърбия. С постановки на Злати Златев много български театри са гостували на международни фестивали и са печелили престижни награди. Сред знаковите негови спектакли са „Веселите петлета”, „Максимка”, „Славеят и розата”, „Любов, любов”, „Най-щастливият човек”, „Малкият принц”, „Дама Пика”, „Ура за Людовик ХVI”, „Новите приключения на Бубу”, „Косе Босе”, „Златка Златното момиче”, „Румето и старият лъв”, „Рибарят и златната рибка“, “Кучето, което не знаеше да лае“ и много други. Успешният творчески път на Злати Златев е отличен с много награди – носител е на орден „Кирил и Методий” ІІра степен, пет пъти е получавал годишни награди на Съюза на артистите в България за режисура, награди за режисура на Национални прегледи, на Международния куклен фестивал „Златният делфин” във Варна, няколко пъти му е присъждана Награда „ВАРНА”. През 2020 г. му бе присъдена наградата на АКТ-УНИМА, България за цялостен принос към българското куклено изкуство. Многократно е избиран за член на Управителния съвет на Съюза на артистите в България.

Светъл път и дълбок поклон пред паметта на Злати Златев! Екипите на Държавен куклен театър – Варна и Радио Варна, изказват съболезнования на семейството и близките за голямата загуба! 

Поклонението ще се състои на 20 май от 14.30 ч. в ритуалната зала на гробищния парк „Тополи“ във Варна.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Храм

Безплатна прожекция на филми в последния четвъртък от месеца в „Св. Архангел Михаил“

  Всеки последен четвертък от месеца в Духовно –просветния център  „Св. Архангел Михаил“ ще има безплатни прожекции. Този четвъртък, 30 май, от 18 часа ще може да се види филмът  за  Писателя, сценарист, редактор, Свобода Бъчварова, която   разказва за комунизма и най-голямата вина - унищожаването на духа. „СВОБОДА ... по особено жесток..

публикувано на 26.05.24 в 13:42

Милена Кънева ще представи филма си “Ето къде си в млякото на мечтите” в Градската художествена галерия на Варна

Лентата е за българското участие на Венецианското биенале на съвременното изкуство от 2022 г. Началото на прожекцията е на 26 май от 15:00 ч. Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, кани на 26 май почитателите на съвременното изкуство на прожекция на документален филм, който ще ги запознае с българския проект от..

публикувано на 24.05.24 в 14:17
Яна Дамс

Яна Дамс и златната връзка между културите

Художничката Яна Дамс откри изложбата „Златен диалог: златната връзка между културите“ в Археологическия музей във Варна. Яна Дамс е родена през 1972 година в Германия, днес работи и живее в Дрезден, където изследва универсалния език на формата, който свързва различни епохи и култури. Показва творбите си в контекста на исторически колекции, за..

публикувано на 23.05.24 в 18:15
СУЕО

Родители подариха песен на училище

Нова авторска песен за училището подари родителската общност на варненското Средно училище с езиково обучение „Александър Пушкин“. Повод за жеста е половинвековният юбилей на училището т.г.  Песента за училището е поредната инициатива на Училищното настоятелство. Автор на музиката е младият композитор Кристиян Ячев, а е написана от Цветелина..

публикувано на 23.05.24 в 17:09

Във Варна отбелязват 100 години от рождението на Шарл Азнавур

Церемонията по отбелязване на 100-годишнината от рождението на  Шарл Азнавур се проведе на плoщад "Съединение".  Тържеството започна с химните на България, Армения и Франция. Присъстваха посланиците на двете държави, евродепутати, областният управител, кметът, политици и общественици.  Бяха поднесени венци и цветя на паметника на Маестрото...

публикувано на 22.05.24 в 15:15

Благотворителна изложба в РБ "Пенчо Славейков"

Благотворителна изложба с рисунки и приложни творби на децата от ателиетата „Шаренко“ и „Шарени ритми“ с ръководител Ирена Кръчмарова ще бъдат представени от 19 часа на 21 май в отдел "Изкуство" на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна.  Събраните средства от изложбата ще бъдат в полза на деца и възрастни в неравностойно положение...

публикувано на 20.05.24 в 12:11

Анелия Атанасова представя романите си "Вината" и "Реванш"

Книгите "Вината" и "Реванш" представя от 18.30 часа днес, 20 май, в галерия "Арт Маркони", Анелия Атанасова.  Много хора успяват да погледнат на препятствията като на нови възможности. И докато светът се тресеше от страховете и ограниченията, наложени от пандемията, Анелия Атанасова осъществи една своя идея – романът „Вината”. В очакване на по-добри..

публикувано на 20.05.24 в 11:09