Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нестинарка: Жаравата има невидима сила, която те води в танца


Нестинарство е един от най-старите български обичаи и за първи път е документиран писмено през 1862 г. от Петко Р. Славейков. На 3 юни по стар стил отбелязваме празника на св. св. Константин и Елена. Характерни за този празник са нестинарските танци, които са сложен комплекс от обредност и вяра. Днес е запазен само в няколко села в планината Странджа – Българи, Кости и Бродилово. Нестинарски тиаси има в Северна Гърция. Те са наследници на изселените от българска Странджа нестинари, говорещи гръцки език. Нестинарството – така наречено “ходене върху жар с боси крака” се е родило още преди Христа, като езически ритуал изпълняван от древните траки. С танцуване върху жарта, изпаднали в транс, те посрещали настъпващото лято, възхвалявали името на бог Слънце, който носил със себе си огъня и го молели да ги дари със здраве, успех и плодородие през годината. През 2009 г. ритуалът е включен в Списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство. Според някои историци обичаят се свързва с езически ритуали, запазили се от времето на траките. Богът слънце призовава и дава знак на своите "служители“ да влязат в жарта и това е прословутото "прихващане”. В предаването "Новият ден" нестинарката Десислава Жекова разказа своята лична история - от първите стъпки върху жаравата, какво означава огънят да те "прихване" до това къде ще танцува днес. Тя е родена в Добрич, била е част от танцов ансамбъл "Добруджа".  Покрай танците се запознава с нестинари от добруджанското село Малина, където 17-годишна "прохожда" на жаравата и така вече 25 години до днес. И въпреки, че нестинарства като хоби, Десислава казва без колебание "Това е любовта на живота ми".  Жаравата, огънят е като мой приятел, нещо което ме зарежда, като одушевена невидима сила, която те хваща и те повежда. Винаги танцуваме с иконата на Светите Константин и Елена, това е едно от нещата, които носят нестинарската енергия, те ни закрилят, помагат и водят. Ако не уважаваш светците и огъня, той си го връща. Случвало ми се е да се изгоря, защото съм влизала не със страхопочитанието и с вярата, а защото така съм решила, по скоро напук, е тогава се изгарям. За нестинарите нестинарският танц винаги е свещенодействие, сподели още Десислава Жекова.

Настинарството - древен обичай, жив и днес

Негови изследователи са академик Михаил Арнаудов, последван от автори като Росица Ангелова, Иваничка Георгиева, Валерия Фол, Ружа Нейкова, Диана Радойнова, Анчо Калоянов и др. Според едни хипотези това е обичай, наследен от древните траки и техния култ към Дионис-Сабазий. Според други корените му се крият в древногръцките мистерии, в шаманските практики или в почитта към слънцето, чийто земен еквивалент се явява огненият кръг. Допуска се също ирански или персийски произход.

Названието „нестинари“ идва от гръцкото „анастенариа“ и означава буквално „в огнището, в огъня“, т.е. нестинарите са хора, които играят върху огън. Наистина ритуалната игра в жаравата е най-емблематичната черта на нестинарството. Танцът в жаравата е само най-видимата и ефектна част, но по-съществени са дълбоко духовните й аспекти. Т. нар. прихващане е особеното състояние на транс и свързване със сакралното, в което нестинарите пребивават, преди да влязат в жарта и по време на самата огнена игра. Тогава някои от тях получават и пророчески прозрения.

Според християнското учение свети император Константин Велики въвежда християнството като официална държавна религия във Византия, а наред с него се чества и паметта на майка му Елена, благочестива християнка, по чийто почин бил открит честният кръст на Голгота. В представите на нестинарите обаче се очертава един по-различен образ: светецът, наричан свети Костадин, Светока, Великия Баща или Костадин Сребърния, се явява главен наместник на Бог на земята, а Св. Елена е негова жена. Светокът е добър; той осигурява здраве, благополучие и мир на своите „деца“, но в замяна те трябва да го почитат, да не допускат да бъде „обиден“ и стриктно да изпълняват необходимите ритуали. 

Св. Костадин се явява на своите избраници с определени искания, предсказания за бъдещи събития или предупреждения за предстоящи наказания. Виждат го, облечен в бяла риза и окичен с три наниза жълтици, да седи на специално приготвен За него стол и да пророкува. Според играещите в огъня той върви пред тях и ръси вода със сребърен ибрик, та гаси въглените, затова и те не изгарят нозете си.

Източник: nestinari.eu
По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Магърдич Халваджиян: Успешните хора не обвиняват другите и признават грешките си

Магърдич Халваджиян е един от най-успешните продуценти у нас. Описва себе си като мечтател. Обича да казва, че „хвърчи в облаците, но в същото време е здраво стъпил на земята“.  В годините разбрах, че мечтите са много хубаво нещо, но трябва да ги подплатиш с много можене и знаене. Чак тогава разбираш, че те се сбъдват, категоричен е той. Този урок..

публикувано на 23.07.24 в 08:00
Мария Славкова

Мария Славкова: РИМ-Варна се нуждае от лаборатория за реставрация

Годината е 1972, когато светът е разтърсен от откритието на най-старото злато в света в древен некропол от халколитната епоха. Мястото е бреговете на Варненското езеро, където са открити 294 гроба, за които е характерно голямо разнообразие на погребални ритуали. Открити са и голям брой керамични съдове, каменни и кремъчни сечива, предмети..

публикувано на 22.07.24 в 07:05

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 20.07.24 в 16:05

Пламена Иванова: Възрастните губят радостта от живота, когато забравят игрите от детството си

Варненският психолог и психоаналитик във формиране Пламена Иванова-Бучинска събра в една увлекателна книга "70+ игри от нашето детство". Пламена Иванова е създател на Център за терапия, приложни изкуства и обучения във Варна и на Зона за свобдни игри за деца от 7 месеца до 3 години. Опитът и там, заедно с вдъхновението от игрите с малката и..

публикувано на 19.07.24 в 08:30

Geoff Bub (JUNGLE ROT): Страхотно е, че можем да се срещнем и да говорим лице в лице с всички фенове

Интервю с Geoff Bub (JUNGLE ROT) Американската дет метъл банда JUNGLE ROT ще направи първи концерт в нашата мила родна страна на 21.07.2024 година. Поканата е от „Sofia Waste Water System”. Мястото – традиционно за подобни танцови забави - „Grindhouse Skateboard Club” в София. Съпорт бандите са CONCRETE, ПРОКАЗА и UNBAPTISED. Интервюто с..

публикувано на 19.07.24 в 08:05

От актриса до военен кореспондент: пътят на Горица Радева от Велико Търново до Донбас

Тя е актриса. Играла е на няколко български театрални сцени. Работила е като PR на Шуменския театър. Повече от 10 години събира стари театрални афиши и пиеси. Сред тях са оригинални ръкописи на Йордан Йовков, част от кореспонденцията му до Елин Пелин, първото издание на пиесата "В полите на Витоша" на Пейо Яворов.  Последната сцена, на която застава -..

публикувано на 18.07.24 в 08:05

Белослава: Имам един вдъхновяващ живот, който ценя от сърце

На 18 юли в клуб Ментол   посрещаме Белослава с проекта “Welcome to 74th street” . Заедно с нея на сцената ще бъдат музикантите от J P3: Живко Петров - пиано, Димитър Семов - ударни, Димитър Карамфилов - контрабас и Младен Димитров (Mr. Moon) програминг и перкусии. Събитието е с начален час 21 часа . Чуйте цялото интервю с Белослава в..

публикувано на 18.07.24 в 07:05