Права за ползванеrc="//platform-api.sharethis.com/js/sharethis.js#property=598acd0de2587a0012539f76&product=inline-share-buttons">
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1300 са случаите на коклюш в България, малко над 100 от заразените са в болница, съобщи доц. Ангел Кунчев

Доц. Ангел Кунчев
Снимка: БНР

Към момента случаите на коклюш в България са около 1300. От тези заразени малко над 100 са в болница и голяма част от тях са приети за медицинско наблюдение, за по-активно лечение, за да сме сигурни, че няма да се стигне до неприятни последици. Това заяви  главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в предаването “Събуди се” по Нова телевизия.

По думите му мерките, които бяха взети за намаляване на възрастта на имунизиране и възможността да бъдат имунизирани бременните жени започват да дават своето отражение допълнително, така че да няма широко разпространение. Кунчев подчерта, че близо 400 бременни жени са имунизирани през последните дни. 

Той съветва имунизационният календар да се спазва и да се изпълнява навреме.

Епидемията от коклюш върви със сравнително ниски темпове. Бактерията намира трудно неимунни лица, които да зарази, поради което дори да възникнат малки епидемиологични взривове в някои училища, те са ограничени и няма такова широко разпространение, обясни Кунчев.

За това дали може човек, който е преболедувал коклюш да се зарази отново, Кунчев бе категоричен, че това е възможно, но е по-скоро изключение.

С най-високи стойности на заразени е Югозападна България - София област, Кюстендил, Перник и Благоевград. Те формират над 60% от случаите. Нямаме област, в която да нямаме регистрирани случаи на коклюш. Този процес ще продължи с бавно темпо, допълни той.

Кърлежите са в някакъв бум тази година. Случаите на ухапани хора от кърлежи започнаха още от края на март. До 24 часа след впиването кърлежът се сваля леко, защото той не е дълбоко впит в кожата и възможността да е предал някаква инфекция е минимална, каза още Кунчев.


По публикацията работи: Ваня Славова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК обяви приема заявленията за поредните избори от 2 септември

Централната избирателна комисия ще приема заявленията на партиите и коалициите за участие в изборите за 51-во Народно събрание от 2-ри до 11-ти септември.  Преди това - до 1-ви септември, областните управители трябва да са се консултирали с парламентарните сили за състава на районните избирателни комисии. Крайният срок за регистрация на листите по..

публикувано на 28.08.24 в 06:13

Къде няма да има ток на 28 август

Поради неотложни ремонтни дейности и обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия без ток във Варненска област днес ще са  - от 09:00 ч. до 14:00 ч. - улиците Секвоя, Атанас Томов, Донка Златева, Топола и Калина;. - от 08:30 ч. до 17:00 ч. - без ток ще са в местностите Свети Никола, Бриз, Бриз Юг и улиците в района - Василаки Пападиполу, Д-р..

публикувано на 28.08.24 в 06:09

Променлива облачност и дъжд в сряда

Днес облачността ще е променлива, над Североизточна България до значителна, още от сутринта ще има валежи от дъжд, на места краткотрайни по характер, придружени от гръмотевици. С прекъсвания валежите ще продължат през целия ден.  Вятърът ще е умерен от  северозапад. Преобладаващи минимални температури между 18° и 23°, максималните ще се понижат и ще..

публикувано на 28.08.24 в 06:01

ДПС изключи Делян Пеевски от партията

ДПС освободи Делян Пеевски от председателското място и го изключи от партията по време на заседание в Централното оперативно бюро на ДПС,  съобщават от пресцентъра на партията,  предаде БНР. Заместник-председатели също напускат постовете и партията - Халил Летифов, Искра Михайлова - Копарова, Йордан Цонев, Станислав Анастасов. Изключени са още Хамид..

публикувано на 27.08.24 в 19:25

Все още се работи по уличното осветление в Балчик и селата в Батовската долина

Проектът за „Енергийноефективна модернизация на селищните системи за външно изкуствено осветление на гр. Балчик, с. Кранево, с.Оброчище и с. Рогачево“ по Национален план за възстановяване и устойчивост е изпълнен на около три четвърти, коментира заместник – кметът по устройство на територията на Община Балчик Димитрин Димитров, като най-много работа..

публикувано на 27.08.24 в 17:31

От октомври започва ремонт на пътя „Аспарухово“ – „Галата“, обходът ще е през местност Боровец

От месец октомври Община Варна започва основен ремонт на общинския път от „Аспарухово“ за кв. „Галата“. Ремонтът ще обхване 3,4 км от отбивката за Карантината до кръстовището с пътя за местност Боровец. Стойността на проекта е близо 9,8 млн. лв. с ДДС и се реализира по Инвестиционната програма за общински проекти на Министерството на финансите, по която..

публикувано на 27.08.24 в 17:01