Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-голямата ботаническа градина се строи в пустинята

След серия от мегапроекти, саудитският принц Мохамед бен Салман Ал Сауд поръча и най-голямата в света температурно-контролирана ботаническа градина. Проектът се нарича King Abdullah International Gardens и се простира на над 2 млн. кв. м площ. За това информира dariknews.bg.

Нищо в този проект не е обичайно. Едва ли има друга ботаническа градина в пустиня, но тази е точно извън Рияд. Нещо повече, целта й е да се превърне в световен водещ център за изучаване на климатичните промени. Но най-вече – градините, разпростиращи се върху площ от 10 хектара, ще пресъздават 400 млн. години еволюция на растителния свят на Земята.

Амбициите на принца са KAIG да посреща по над 3 млн. посетители годишно, за да бие по всички параметри градините в Кю, Лондон и Сингапур.
Централната част на проекта е куполната сграда с 90 000 кв. м площ, оформена като два взаимосвързани полумесеца. Всеки един от тях ще позволява на посетителите да пътуват във времето и да преживеят промените в растителния свят и ландшафта, настъпили на мястото, където ще бъдат създадени градините.

Те ще бъдат представени като времева линия, която води посетителя през различни ботанически епохи. Освен плодотворните периоди от юра и креда, градините ще обхващат девонска ера, последвана от карбон ера, кайнозойски период и по-късните палеоботанични периоди.

Последната затворена градина е Градината на изборите, образователно пространство, което изследва и обяснява как начинът на живот и индустриалните избори, които правим днес, могат да променят пейзажа по различни начини за бъдещите поколения.

Друг от акцентите ще е Градината на пеперудите, пространство, в което посетителите ще могат да се разходят сред разнообразие от пеперуди. Тази градина не само ще добавя магическа нотка към изживяването, но също така ще служи като образователен инструмент, демонстриращ важността на биоразнообразието и деликатния баланс на екосистемите.

Целият проект ще се захранва със слънчева енергия, водата ще се рециклира и голяма част от естествените материали на обекта, като скали, чакъл и почва, ще бъдат използвани в строителството.

В седемте тематични градини ще има над 1400 вида растения. Проектът трябва да бъде отворен за посетители през есента на 2025 г.

По публикацията работи: Ваня Славова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радио Варна в Украйна (ФОТОГАЛЕРИЯ)

Журналистът Доротея Николова и фоторепортерът Румен Сарандев от Радио Варна разказват от първо лице за Украйна.  Специалните ни пратеници в момента са в Одеса...   За живота на украинците в условията на поражения в украинските градове... Ще очакваме техните снимки и репортажи, в които ни запознават с живота в Украйна, с хората, които живеят там, и с..

публикувано на 17.06.24 в 12:30

Студентите от специалност "Хореография" на ВСУ „Черноризец Храбър“ представят магията на българския танц

Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" кани жителите и гостите на Варна на Годишния концерт на студентите от специалност "Хореография", който ще се проведе на 19 юни 2024 г., от 18:30 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център в морската столица. Тази година концертът обещава да бъде истинско празненство на фолклорното танцово..

публикувано на 17.06.24 в 11:40

Конференция във Варна засяга значими въпроси за развитието на бизнеса

Предстои поредно издание на конференцията  Digital4Varna. Фокусът върху нея и тази година е к ачественото съдържание - текст, видео, снимки.   Добре информиращите статии, интересните блог постове, увлекателните видеоклипове и визуално привлекателните графики не само носят стойност на аудиторията, но и създават доверие и лоялност към бизнеса,..

публикувано на 17.06.24 в 11:05

Има толкова причини да осиновиш куче!

Има толкова причини да осиновиш куче, а защо да не го сториш, като отидеш в Общинския приют за безстопанствени кучета във варненското село Каменар.  Там има кучета с различни съдби, които чакат да бъдат осиновени и на които всеки един от нас може да даде шанс за нов живот.  Доброволчеството е кауза. Доказват го част от хората, които през..

публикувано на 16.06.24 в 13:36

Мюсюлманите отбелязват Курбан Байрам

Mюсюлманите отбелязват Курбан Байрам днес. Празникът тази година се отбелязва между 16-19 юни, празнува се в продължение на четири дни.  Мюсюлманският календар следва лунните цикли и затова празникът няма постоянна дата и всяка година се измества напред с 10 дни спрямо предходната. Президентът Румен Радев поздравява мюсюлманската общност в България по..

публикувано на 16.06.24 в 08:27

Видовден е - Денят на възмездието!

На 15 юни отбелязваме Видовден, или Денят на възмездието. Всеки е чувал израза „Ще дойде Видовден“, чийто смисъл е, че за всяко дело има отплата, всеки ще си получи заслуженото и ще бъде наказан за сторените дела. Според народните вярвания Вида е сестра на светците Вартоломей и Елисей, която никога не пропуска да "види" пакостите, които двамата светци..

публикувано на 15.06.24 в 09:24

Наградиха лауреатите на Националния литературен конкурс „Този безкраен свят”

Ученици от цялата страна и тази година се включиха в единствения ученически литературен конкурс у нас, който насочва младите хора към творчество на два от най-широко разпространените езици в Европа. Над 200 творби на немски и на английски език се надпреварваха за призовите места в Националния литературен конкурс „Този безкраен свят”. С решение на..

публикувано на 14.06.24 в 19:57