Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политологът Станислав Бачев: Ниската активност показва, че народът е отвратен, не иска да вижда тези политици, камо ли да гласува за тях

Ниската избирателна активност и големият процент на гласувалите с опцията "Не подкрепям никого" на изборите 2 в 1 показват, че народът е отвратен. Той не иска да вижда тези политици. Не иска да ги чува, камо ли да отиде и да гласува за тях. Това коментира за Радио Варна политологът д-р Станислав Бачев. По думите му ниската избирателна активност прави прага на влизане в парламента много по-нисък, което устройва големите играчи. 

Той определи като "най-добрите избори през последните 30 години" вотът 2 в 1 на 9 юни. "Те показаха отвращението на народа към този антиелит, който управлява държавата", отговори Бачев. 

Според експерта краткосрочните измерения на политическата ситуация към момента са в полза на цялата система, на всички партии, които с много малко гласове могат да влязат в Парламента. "В по-дългосрочен план обаче това показва, че тези хора са нежелани от собствения си народ", допълни той.

Политологът каза още, че най-големият проблем на България - демографският, не е бил засегнат в нито една предизборна програма. "В България няма субект, който да казва, че България трябва да има национална цел", посочи Бачев.

Около 50 хиляди са хората, които са избрали да гласуват с опцията "Не подкрепям никого" според данните при обработени 80 % протоколи. "Тези хора, ако бяха партия, може би при тази ниска избирателна активност щяха да влязат в парламента. Това са половината от гласовете на БСП и на ИТН например", допълни политологът. 

Хубаво е да се разглеждат цифрите на всички партии, подчерта още Станислав Бачев. "При 80 % обработени протоколи ГЕРБ-СДС имат 384 хиляди гласа. Това не е само спад, а срив. ДПС също. "Величие" пък има 78 хиляди гласа. Да се говори, че те представляват народа, е глупост", коментира още Бачев. По думите му първите по резултати политически партии "трябва да се срамуват и да приемат, че не са желани". Според Бачев те нямат право да използват положителна реторика при анализирането на изборните резултати. 

зборът да не отидеш да гласуваш също е проява на позиция. Това показва, че тази система е изчерпана откъм представителност. "Тук не говорим за система от партии, а за представителство,  за съдържанието на политиката, за хората, за личностите", поясни Бачев. 

Всеки, който влезе в тази битка, няма политическо бъдеще, тъй като тази система в момента може да гръмне, допълни експертът. 

Има тъжен нюанс в това хората, които не подкрепят никого, да са мнозинство, каза още Бачев. "За мен едната група от тези хора решава просто да не отиде да гласува, но другата е просто незаинтересувана от политическия процес", посочи той.

Аварийният изход има два пътя, коментира Бачев. Единият е мирен - да се появи политически субект или партия, която да е добре международно приета и балансирана. Ако се появи такава политическа партия, тя може да промени пейзажа, отбеляза още Станислав Бачев. "Ако има някоя бъдеща партия, която би имала тази легитимност, е ако президентът Радев лично "взриви" системата - той да рискува лично и по този начин да направи опит за промяна. Подчертавам лично - един изход е да се играе директно с цели държавата да започне процеса по измъкване от катастрофата", каза още Бачев. Вторият път е революционен, допълни политологът.

Не мисля, че някой би допуснал България да бъде в една продължителна политическа нестабилност, каза още той. 

Целия разговор на Мариела Димитрова с д-р Станислав Бачев чуйте в звуковия файл:
По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стела Николова

Стела Николова: Вече няма да взимаме решения без да се допитаме до избирателите си

Когато се вземат решения в рамките на коалицията, това не трябва да става без санкцията на избирателите. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“, депутатът от ПП/ДБ в 50-тото НС Стела Николова. „Тези избиратели, които ни подкрепиха миналата година, но не направиха това на тези избори не сме ги загубили, защото те не са..

публикувано на 15.06.24 в 15:31

Петър Волгин: Изборите показаха, че хората не припознават политическата класа като изразител на техните интереси

Според новия евродепутат от партия „Възраждане“, Петър Волгин, всички парламентарни партии, както тези, които са участвали в управлението, така и тези в опозиция, трябва да си дадат сметка, че огромна част от избирателите не възприемат съществуващата политическа класа, като легитимни изразители на техните интереси. В обзорното предаване на Радио..

публикувано на 15.06.24 в 14:39

Галин Стоев: Живеем в трудно и мрачно време - време на поляризиране и взривяване на мостове

Режисьорът Галин Стоев представи своя спектакъл "Хага" на фестивала "Варненско лято".  Гротескната и зловеща фантасмагория е базирана на реални събития и хора, свързани с настоящата война в Украйна. Сюжетът представя въображаема версия на процес срещу руския лидер Владимир Путин и неговото обкръжение в Хагския съд за военни престъпления и..

публикувано на 15.06.24 в 07:10

Falk Maria Schlegel (POWERWOLF): Сериозни сме!

Интервю с Falk Maria Schlegel (POWERWOLF) Първият сингъл от предстоящия албум на немските пауър метъл лидери „POWERWOLF” се казва „1589”. Той ще е част от новия диск на бандата „Wake Up the Wicked”, който ще стане факт в края на юли тази година. Какво се крие зад годината „1589”, разказва клавиристът на POWERWOLF Falk Maria Schlegel, който даде..

публикувано на 15.06.24 в 06:05
Теодор Славев

Теодор Славев: Социалните неравенства у нас водят до отчуждение от политиката

Социалните и икономически неравенства водят до отчуждение от политиката. Колкото повече човек се чувства икономически или социално маргинализиран, колкото повече несправедливост среща от обществените системи - здравеопазване, образование и др, толкова повече отказва да участва. Така коментира резултатите от изборите и ниската избирателна активност..

публикувано на 14.06.24 в 08:15
Атанас Радев

Политологът Атанас Радев: Изходът от политическата ситуация е сформирането на широка коалиция

Изходът от политическата ситуация след предсрочните парламентарни избори у нас е широката коалиция. Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев.  "Изходът от тази ситуация е внасянето на баланс и търсенето на широка коалиция с  ясни приоритети, с ясен мандат и хоризонт, за да се внесе стабилност", допълни той.  Радев коментира мнението на..

публикувано на 13.06.24 в 08:10

Славена Родинова - един от малкото земеделци в класацията "30 под 30" на "Форбс" в Европа

27-годишната Славена Родинова от варненското село Страшимирово стана част от селекцията на "Форбс" за Европа "30 под 30". Тя управлява семейна ферма за люти чушки. Семейният бизнес включва и производството на люти продукти: сосове, люти сладка, пюрета, разядки и туршии. Целите ѝ са да покорява световните пазари.  Всяка година "Форбс"  отличава..

публикувано на 12.06.24 в 09:10