Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба С ДЪХ НА МОРЕ представят Мария Николова и Силвия Учкунова

12 юни, сряда, Арт салон на Радио Варна, 18.30 часа

ИЗЛОЖБА "С ДЪХ НА МОРЕ" представят Мария Николова и Силвия Учкунова

Мария Николова е добре позната на публиката на Арт салона на Радио Варна. Първата си самостоятелна изложба открива тук преди повече от 10 години. 

В експозицията "С дъх на море" ще видим творби на Мария и Силвия - майка и дъщеря, които споделят страстта си към морето и я претворяват в прекрасни картини. Под техните ръце оживяват романтични пейзажи, цветни абстракции, изящни фигурални композиции и уникални православни икони. Всичко това изработено от природни материали: миди, охлюви, рапани, пясък и други интересни материали

"...Колоритното богатство на живописването подсказва за необичайната палитра от миди, охлюви, рапани, които природата е създала, но не всекиму е дадено да я открие, а още по-рядко, да я превърне в собствена творческа палитра. В съчетание с богато въображение, филигранна точност на ръката и търпение, Мария притежава ключ за успеха в избрания художествен периметър. Тази  изложба е продължение и ново изживяване на красотата, с която морето дарява сетивата, белег за една не само силна, но и трайна отдаденост на приложното изкуство..."
проф. Росица Йорданова

Мария Николова е родена във Варна, дългогодишен преподавател в Професионалната гимназия по електротехника. Идеята да изработва сама този вид „вечна живопис” идва, след като си купува една картина от миди от Северна Корея, но я реализира едва 20 години по-късно. Днес, подкрепяна от семейството и приятелите си, Мария е край морето всяка свободна минута с творческо вдъхновение в търсене на уникални форми и материали. Нейната страст се оказва заразяващa – много нейни приятели и близки също събират за нея интересни раковини и миди, които оживяват в картините й.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!