Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

За паелята с любов

Николай Тодоров-Ник: Паелята е фестивално ястие, което събира и обединява хората

Варненецът представя България на Световната купа по приготвяне на паеля във Валенсия

Паелята е едно от най-популярните, вкусни, но и трудни за приготвяне ястия в света, което може да затрудни дори някои от най-добрите майстор-готвачи. Родена във Валенсия, днес тя е неизменна част от испанската кулинарна култура. Нещо повече – от дълги години има и световен шампионат по приготвяне на паеля, в който се включват професионални и хоби готвачи от цял свят. Тази година за първи път България ще има свой представител на световния форум. Това е Николай Тодоров-Ник, когото варненската общественост познава добре като организатор на различни събития и фестивали.

Целта на първенството е да популяризира паелята и да избере най-добрия майстор на вкусното и обичано испанско ястие. Членовете на журито ще са от родината на паелята Испания и няма да участват в състезанието по обясними причини.

Николай Тодоров-Ник е един от 44-мата кандидати от цял свят, които се борят за място на големия финал. Той ще бъде в края на септември във Валенсия и там десетимата финалисти ще приготвят свои авторски рецепти на паеля. В момента тече вторият етап от надпреварата – гласуването. За подбора са изключително важни както националните гласове в подкрепа на всеки един от кандидатите, така и медийното отразяване и публичността на инициативата във всяка страна.

За Николай Тодоров-Ник можете да гласувате ТУК


Как започва всичко?

Любовта между Николай Тодоров-Ник и паелята „пламва“ преди повече от 25 години, когато посещава Испания за първи път.

„Имах възможност да опитам и да се насладя на паелята, но и не само да я консумирам, а и да я приготвям в едно испанско семейство. Това запали в мен тази искрица, която днес е нещо много повече“, споделя Ник.

През годините той се оборудва с необходимия инвентар за приготвяне на паеля. Купува си и традиционната тава с диаметър повече от 1 метър. В началото на новия век Ник отваря и ресторант във Варна, в който паелята е сред главните герои от менюто. След отварянето на ресторанта той продължава да приготвя паеля по различни събития, фестивали и кулинарни работилници.

Приготвянето на паеля не е шега работа, особено когато е за повече хора. Тавата, в която я приготвям, може да стигне за до 60 порции. Затова и паелята е фестивално ястие. Ястие, което събира и обединява хората“, поясни още Ник.

Тази неделя на Трета буна на крайбрежната алея във Варна той ще направи демонстрация по приготвяне на паеля.

„Ще приготвя за хората една от любимите паели – морската“, каза Ник и покани всички желаещи да опитат между 12.00 и 14.00 часа.

Еволюция на паелята

Паелята с морски дарове е една от най-популярните и традиционни, но ястието вече има и много разновидности.

„През годините паелята еволюира. Вече има паеля с пилешко месо, със свинско или заешко. Във Валенсия, например, много често се приготвя паеля със заешко месо и охлюви. Има и черна паеля, при която оризът се боядисва натурално с мастило от сепия. В различните части на Испания има много разновидности на това ястие“, коментира още Ник.


Трите елемента за перфектната паеля

Според него, за да се превърне една паеля в творение на кулинарното изкуство, са необходими три основополагащи елемента: свежите и пресни продукти, последователността на приготвяне на паелята (може да продължи повече от час) и главният герой при подправките - шафранът.

„Подправката е само една и това е шафранът. Именно той придава характерния вкус и жълтеникав цвят на паелята. Някъде слагат и червен пипер и други подправки, но те не са задължителни“, каза още Ник.

Той сподели, че освен испанската, харесва и азиатската кухня. Останал е силно впечатлен и от местната кухня във Филипините и дори в Занзибар.

Чуйте интервюто с Николай Тодоров-Ник в звуковия файл


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Явор Колев: За ветроходството вероятно има написани повече книги, отколкото за шахмата

Регионалната съдийска колегия по ветроходство във Варна има нов председател. В следващите две години на поста ще бъде Явор Колев, едно от популярните и утвърдени имена у нас като състезател, треньор, организатор и съдия.  "К расотата на ветроходството е, че никога не успяваш да го изучиш. Няма момент, в който да кажеш: "Вече не ми е интересно,..

публикувано на 25.02.25 в 08:00

Прекаралият 70 дни в плен отец Васил Вирозуб: Руският мир е студ, глад и изтезания

Езикът ни, културата ни са важни за отстояването на украинската идентичност, за опазването на духа ни , казва отец Васил Вирозуб от Православната църква на Украйна (ПЦУ), антипод на вече забранената проруска Украинска православна църква (УПЦ). Военен капелан към 88-ми батальон, той е един от пленените на Змийския остров (о. Змийний) на 25..

публикувано на 24.02.25 в 08:10
Ангел и Веселина Ненови

Веселина Ненова: 65 артфотографии на Ангел Ненов ще станат посланици на благотворителността

Изложбата „65“ , посветена на 65 години от рождението на Ангел Ненов ще бъде открита на 24-ти февруари в Арт салона на Радио Варна. Експозицията е с благотворителен характер и е в памет на известния варненски фотограф-художник Ангел Ненов. На 25-ти февруари се навършват девет месеца откакто той ни напусна, но специална е и датата 23-ти..

публикувано на 22.02.25 в 17:11
Кметът на Варна Благомир Коцев

Благомир Коцев: Ако областният управител целеше да се спази законът, а не изпълняваше политическа поръчка, можеше да върне таксите за строителство за прегласуване

Кметът на Варна Благомир Коцев по никакъв начин не е съгласен с мотивите на областния управител Андрияна Андреева, с които тя обжалва пред съда увеличаването на таксите за строителство. Областният управител: Спазването на законовата процедура е основната причина за обжалване на таксите за строителство В обзорното предаване на Радио Варна..

публикувано на 22.02.25 в 14:07

Християн Облаков: Във всеки град има забележителности, които заслужават да бъдат видени от туристите

Днес е Международният ден на екскурзовода, а денят ще бъде отбелязан във Варна с тематична конференция, която започва от 10 часа в зала 4 на Фестивалния и конгресен център.  Това е трето издание на форума, на който ще се дискутират различни теми, свързани с професията на екскурзоводите, които мнозина определят като лицето на туризма ни...

публикувано на 21.02.25 в 09:20

Borisz Sarafutgyinov (FLESHCRAWL): Трябва да разделим музикантите от създателите на дигитално съдържание

Интервю с Borisz Sarafutgyinov (FLESHCRAWL) За повече от 30 години в дет метъл ъндърграунда FLESHCRAWL издават девет алблума. И всички те са издържани в духа на 90-те. Голяма част от първите два ще прозвучат на живо от сцената на „Grind Over Sofia 2025“на 28 феврурари в клуб „При черепите“. Организаторите от „Autumn Souls of Sofia“съдействаха за..

публикувано на 21.02.25 в 07:05

Експерт: Не мисля, че би могъл да се наложи таван на цените

Държавата трябва да има по-строг контрол върху качеството на стоките, които се предлагат в търговските вериги. Това мнение изрази за предаването "Новият ден" по Радио Варна доц. д-р Йордан Иванов, преподавател в Икономическия университет във Варна. По думите му не би могъл да се наложи таван на цените. "Това е едно популистко понятие, което няма как да се..

публикувано на 20.02.25 в 08:00