Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

| обновено на 02.07.24 в 17:10

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса. Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.  Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта.  Първото българско спортно издание е „Български колоездач“. За пръв път излиза от печат на 15 април 1899 г. 

За предизвикателствата пред професията разказа спортният журналист на Радио Варна Румен Генов.

Силата на спортния журналист във времето на социалните мрежи и високите технологии е срещата със спортистите и треньорите, от които можеш да научиш нещо ценно и ново, което да поднесеш на аудиторията, и, което още не е сензация в интернет, каза Румен Генов, който започва първите си стъпки в професията по време на "великото футболно лято" на Световното първенство през 1994 година. Спомня си, че му се е налагало от дома си, тогава в кв. "Трошево", до Радиото да стига пеша, тъй като автобусите са се пръскали по шевовете с футболни запалянковци, отправили се към площада.

Времето на аналоговите хора обаче отминава, сега дори един мач може да се проследи изцяло по телефона. Технологиите улесняват, но и изместват ролята на спортния журналист, споделя той.

Преди стояхме в библиотеката за повече информация за класирания и отбори, пишехме на печатна машина, сега информация може да се намери навсякъде, направи сравнение Генов. 

Днешният човек ако не види нещо, значи го е нямало, посочва той.

Генов направи и тъжната констатация, че професията вече не е толкова привлекателна за младите. Обмисля идеи, които да запалят интереса на децата. Признава, че да си спортен журналист изисква много труд и време. Самият той работи без почивен ден - понякога повече от 12 часа. За отразяване на един мач само са ти необходими поне 4 часа, подчерта Генов.

Чуйте повече от разговора на Иван Барбов с Румен Генов:

Честит празник на всички спортни журналисти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Костурков

Строителен предприемач: Най-достъпни са жилищата в големите блокове

Нестабилната икономическа и политическа обстановка в България се отразяват сериозно на строителния бранш. Това коментира за Радио Варна строителният предприемач Атанас Костурков. Той има поглед върху развитието на строителството на страната от 1989 година до днес и допълни, че най-трудно в момента е намирането на качествени кадри в сектора. На..

публикувано на 02.10.24 в 10:00

Рибари настояват за по-голям контрол при улова на рапани в Черно море

20 тона на година е количеството на уловената черноморска бодлива акула от български рибари. Уловът е много по-малък в сравнение с преди няколко години, когато е бил около 150 тона. Това съобщи за Радио Варна генералният секретар на Консултативния съвет за Черно море Йордан Господинов, който е председател на Асоциацията на производителите..

публикувано на 02.10.24 в 08:37

Варна - ключова спирка на бизнес форум, посветен на добрите практики сред брокерите

Варна бе избрана за последна спирка на бизнес форумите в рамките на проекта Real Estate Business Forum Center Works. Темата тази година е „Стандарти на бъдещето в средата на живота“, а целта е да се обсъди визията на местната власт за устойчиво развитие на градовете. Това каза за Радио Варна Снежана Стойчева - управител на компанията..

публикувано на 01.10.24 в 14:51

Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE): Не мисля, че перфекционизмът въобще е даден на човечеството

Интервю с Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE) Една от бандите, които определят стандартите в спийд и пауър метъла RAGE, навъртя четири десетилетия. За това и следващия гост в „От другата страна” е лидерът на немските метъляги Peter "Peavy" Wagner. Сега, ако трябва да обясняваме кои са RAGE и кой е Peavy, начи, не сте си написали домашното...

публикувано на 01.10.24 в 13:25

Добо Мързов: Музиката е универсалното лекарство!

На 1 октомври, когато светът празнува Музиката, Ви срещаме с човека, за когото тя, Музиката, е спасение и смисъл. (бел. ред. Във всеки един ред, в който думата "Музика" се спомене в този текст, тя ще бъде изписана с главна буква - заради силата, която има, и заради заряда, който носи тя за събеседника ни и за всички, които я обичат).  Добо..

публикувано на 01.10.24 в 11:40

105-годишната Евдокия Чочева: В Стара Варна утрото започваше с песен...

105 години навърши на 29 септември Евдокия Чочева - варненка, родена в Гръцката махала, и пазеща духа на Стара Варна в сърцето си. Вероятно най-възрастната варненка е неуморима и с  буден интелект, вълнува се от политическите събития и слуша от сутрин до вечер любимото Радио Варна. Пристрастието ѝ към БНР идва от това, че нейната сестра - Недялка Цанева,..

публикувано на 01.10.24 в 08:00

Урбанист от Дания: Веломрежата във Варна на места не е добре свързана

Морската градина на Варна е невероятна. Такова място нямат Копенхаген и други големи градове. Това сподели специално за Радио Варна датският урбанист Леон Легеланд, след разходката си с велосипед в морската столица.  “Устойчива градска мобилност - хора и публични пространства” беше темата на третото събитие от тазгодишното издание на “Форум за Варна”,..

публикувано на 30.09.24 в 07:20