Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колаген и биотин, строителните материали на красотата

В днешния свят, където външният вид играе важна роля, много жени търсят начини да подобрят здравето и красотата на косата, ноктите и кожата си. Колагенът и биотинът са две ключови съставки, които могат да ви помогнат да постигнете тази цел. Тези хранителни добавки предлагат множество ползи, които ще разгледаме в тази статия.

Какво е Колаген?

Колагенът е протеин, който съставлява около 30% от общия протеин в човешкото тяло и е основен компонент на кожата, косата и ноктите. Той осигурява структура, здравина и еластичност на тези тъкани.

Какво е Биотин?

Биотинът, известен също като витамин B7, е водоразтворим витамин, който играе ключова роля в поддържането на здравето на кожата, косата и ноктите. Той участва в метаболизма на мазнините, въглехидратите и протеините, което е от съществено значение за здравето и красотата.

Ползи от колаген и биотин за кожата

1. Подобряване на еластичността: С възрастта производството на колаген намалява, което води до загуба на еластичност и поява на бръчки. Приемът на колаген и биотин като хранителни добавки може да помогне за възстановяване на еластичността и намаляване на фините линии.

2. Хидратация: Колагенът помага за задържането на влага в кожата, което я прави по-хидратирана и сияйна. Тенът и текстурата на кожата могат да се подобрят чрез прием на биотин.

Ползи от колаген и биотин за косата

1. Укрепват на косата: Колагенът и биотина подпомагат структурата на косата, като я правят по-здрава и устойчива на накъсване.

2. Подобряват на растежа: Тъй като колагенът подпомага кръвообращението и доставката на хранителни вещества до космените фоликули, той може да стимулира растежа на косата.

Ползи от колаген и биотин за ноктите

1. Предотвратяване на Чупливостта: Приемът на колаген може да укрепи ноктите и да предотврати тяхното чупене и разслояване.

2. Здравословен Растеж: Колагенът подпомага здравословния растеж на ноктите, като ги прави по-здрави и по-малко податливи на наранявания.

Как да включите колаген и биотин в ежедневието си?

- Хранителни добавки: Колагенът се предлага под формата на прах, капсули или течности. Можете да го добавяте към смутита, сокове или да го приемате като част от ежедневните си добавки. Биотинът се предлага като самостоятелна добавка или като част от мултивитамини. Приемайте го редовно за най-добри резултати.

- Храни: Колагенът се съдържа естествено в костни бульони и желатинови храни. Храните, богати на биотин, включват яйца, ядки, семена, риба и авокадо.

Поддържането на здравето и красотата на косата, ноктите и кожата е възможно с помощта на колаген и биотин. Тези добавки предлагат множество ползи, които могат да подобрят външния ви вид и да ви помогнат да се чувствате по-уверени. Включете ги в ежедневието си и се наслаждавайте на по-здрава и красива кожа, коса и нокти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВСУ "Черноризец Храбър" е домакин на обучение, организирано от Българския олимпийски комитет и Червения кръст

Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ ще бъде домакин на обучение по проект „Спортен треньор+“, организирано от Българския олимпийски комитет и Българския червен кръст. Очаква се в него да се включат треньори по над 10 вида спорт от Варна и региона, които работят с бежанци и/или с деца и младежи в риск. Събитието ще бъде открито на 10..

публикувано на 09.07.24 в 11:37

Турция и България с най-ниски нетни доходи в Европа

Турция и България отчитат най-ниските средни годишни нетни доходи в Европа, съответно 8 968 евро за Турция и 9 355 евро за България, съобшава БГНЕС. Според Евростат, официалната статистическа служба на ЕС, Швейцария оглавява списъка с впечатляващата средна годишна нетна заплата от 85 582 евро, която е значително по-висока от всяка друга..

публикувано на 09.07.24 в 07:23
Черна чайка

Черната чайка долетяла във Варна от остров Свети Иван?

Възможно е черната чайка, която през почивните дни стана хит в социалните мрежи, да е долетяла във Варна от остров Свети Иван. Това коментира за Радио Варна Ивайло Иванов от Българското дружество за защита на птиците. Той обясни, че преди три години на острова е била заснета друга черна чайка. Иванов припомни, че на остров Свети Иван се..

публикувано на 08.07.24 в 14:01

Лесна работа: Пътуване с влак

Когато лятото обгърне с гореща ласка всяко място, далеч от брега, жадуваме за дълъг уикенд край морето. И ето ме, трийсет години след последното си пътуване с железниците, решавам да се метна във влака. В нощния, разбира се, за да получа колкото може повече море. Вече съм на гарата. На електронното табло се мъдри половинчата..

публикувано на 08.07.24 в 12:00

Православната църква отбелязва Св. Прокопий Пчелар

На 8 юли православната църква чества Великомъченик Прокопий, който умира мъченически за вярата си, посечен след жестоки изтезания от император Диоклетиан през 303 г. заради изповядването на християнски религиозни убеждения. В народните представи светецът е покровител на пчеларите и е известен като..

публикувано на 08.07.24 в 03:47

Мисия възможна ли е разширението на пътя Варна-Добрич?

Все още не е ясно дали е започнала работата по проекта за разширение на пътя Варна – Добрич. Пари за тази цел са предвидени в държавния бюджет за 2024 година. Това съобщи за Радио Варна депутатът от БСП от Добрич Мая Димитрова. Тя е задала въпрос до министъра на регионалното развитие и благоустройството във връзка с това на какъв етап е..

публикувано на 07.07.24 в 13:21

Атина е в топ 10 туристически дестинации на американците

От храмовете в Япония и термалните бани в Унгария до Цикладските острови в Гърция - това лято американските туристи са навсякъде, а Атина е сред 10-те най-желани от тях дестинации. С поскъпването на долара стойността на парите в джобовете на американците сякаш ги отвежда още по-далеч...

публикувано на 07.07.24 в 11:20