Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Челната тройка на гимназиите с най-труден прием тази година във Варна

Снимка: Радио Видин

За поредна година Математическата гимназия /МГ/ във Варна води пред останалите средни училища в областта по минимален и максимален бал за прием след националното външно оценяване /НВО/ за седми клас. 

Това сочат резултатите от класирането за кандидатстване след 7 клас на Регионалното управление на образованието /РУО/ във Варна. Минималният бал, с който училището приема ученици тази година, е 464 точки. 

Най-желаната паралелка за поредна година, в която бариерата е най-висока (477 точки-минимален бал) е с интензивно изучаване на немски език с математика и информатика.

Някои от кандидатствалите са постигнали 498,5 точки, което е максималният бал за нея. МГ по традиция е шампион по най-висок бал за няколко паралелки. За паралелката с интензивно изучаване на английски език с математик и информатика са необходими 476,75 точки минимален бал.

След МГ Първа езикова гимназия е втора с най-ситното сито. Минималният бал за прием е 451 точки, а максималният 496. Най-трудно се влиза в паралелката с интензивно изучаване на немски език с профилиращи предмети немски и английски, за която трябват 458 точки минимален бал.

Трета в класацията е Гимназията с преподаване на чужди езици "Йоан Екзарх", популярна като Пета гимназия, с минимален бал 409 точки и максимален 485. На четвърта позиция се нарежда Професионалната гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи с минимален бал 394 точки и максимален - 478. На пето място се нарежда IV Езикова гимназия, за която прагът е 393 точки, максималният бал е 492,5 точки.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пейзажи от Варна

32 градуса в неделя във Варна

През нощта ще е ясно. Във вътрешността ще е почти тихо, а по Черноморието ще духа слаб северен вятър. Минимални температури между 16° и 21°, по крайбрежието до 23°, за Варна около 21°. През деня ще е предимно слънчево, в следобедните часове с временни увеличения на облачността. Тогава на места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще..

публикувано на 24.08.24 в 15:42

Очаква се скоро Франко Неро да се снима в българския филм „Аве Мария“

Искрено съм се забавлявал по време на кариерата си,тъй като съм от малкото актьори, които са се снимали във всички жанрове-това каза на пресконференция във Фестивалния и конгресен център-клон на НДК във Варна италианската кинолегенда Франко Неро. Той сподели, че е имал късмета да работи с гениалния режисьор Куентин Тарантино и с великия актьор..

публикувано на 24.08.24 в 15:22
Плаж к.к.

Ваканционно селище "Албена" отбелязва своята 55-та годишнина

Както през последните 55 година, на всеки 24-ти август от далечната 1969 година, ваканционно селище "Албена" ще отпразнува своя рожден ден с празничен концерт и много изненади за своите гости и приятели.   Кулминация в програмата за отбелязване на годишнината ще бъде шоуто на знамения цигулар Васко Василев, което започва точно в 21:30 ч. на..

публикувано на 24.08.24 в 12:01

Девня празнува с богата програма няколко дена

Девня ще отбележи 55-ата си годишнина от обявяването си за град с четиридневна програма. Сред звездните изпълнители на празничния концерт са фолклорен ансамбъл „Варна“, кипърската звезда Аристос Константину & бенд, група „Тангра“ и фолкдивата Камелия, научи Moreto.net На 27 август се навършват 55 години, откакто селата Девня, Река Девня и..

публикувано на 24.08.24 в 11:56
Снимката е илюстративна.

Пожари избухнаха на остров Крит

Три нови пожара са избухнали на гръцкия остров Крит. Все още не е загасен и..

публикувано на 24.08.24 в 11:45
Паметникът на Свободата на вр. Шипка

Радев: Шипка е кръстопът на историческата ни съдба

Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината. Вече 147 години подвигът на българските опълченци е стожер на националната ни памет, на обичта към Отечеството, символ на възродения български дух и на саможертвата в името на свободата, това..

публикувано на 24.08.24 в 11:27

Един загинал при тежка катастрофа по пътя за ГКПП „Маказа“

Тази сутрин около 8.00 часа стана тежка катастрофа в района на село Първица, на главния път за ГКПП „Маказа“ , община Кирково. При инцидента са се ударили две коли. Една от тях е управлявана от 86-годишен шофьор, който е загинал при удара. Пътниците от другата кола са откарани за преглед в болница в..

публикувано на 24.08.24 в 11:25