Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Квартал "Аспарухово" на протест пред Общината, призовават варненци да се включат в демонстрацията

Тук не става въпрос само за квартала, тук става въпрос за цяла Варна, категорични са организаторите на демонстрацията

Протест организират днес от 16 часа пред сградата на Община Варна жителите на квартал "Аспарухово". Те призовават варненци да се включат в демонстрацията, чийто повод е отсичането на кедрови дървета в квартала заради строежа на кооперация.

"Да изискаме мораториум на всяко останало дърво! Стоп на изсичането и приватизирането на горите, стоп на застрояването на всяка зелена територия", зоват организаторите на протеста. Те призовават още: "Да запазим естествената природа, дюните на плаж "Аспарухово" и горите". 

Жителите на "Аспарухово" разпространяват малки листовки и очакват подкрепата на повече хора. Сред тези, които ги подкрепят, са и живеещи в района на Основно училище "Васил Друмев", които са разлепили листовки с молба за подкрепа на протеста, видя репортер на Радио Варна. 

Протестът не е политически, категорични са хората, които ще излязат днес на демонстрацията. Сред тях са Нели Иванова и Елена Христова - две от най-вдъхновяващите защитнички на кедрите в кв. "Аспарухово". 
Единствената институция, която може незабавно да спре сечта на останалите три кедъра в "Аспарухово",  е българската прокуратура, която вече е сезирана за съмнения в пороци на ПУП-а, издаден през 2016 г., съобщи в края на миналата седмица кметът на Варна Благомир Коцев. Той съобщи, че в късния следобед на 9 август е пристигнало решението на Административен съд – Варна, с което се отменя искането му за предварително изпълнение на заповедта за отмяна на сечта на седемте кедъра в Аспарухово. Решението на Съда е взето в спешен порядък в рамките на един работен ден, отбеляза той.
"Тази отмяна на решението от Съда се случи в рамките на един работен ден. Как така за един работен ден се отменя едно жизненоважно решение за всички жители на квартала", попита Елена Христова. Тя допълни, че всички страни ще пуснат сигнал до прокуратурата "да оборим този ПУП". Днес те ще внесат и граждански иск към прокуратурата, съобщи Христова. 

"Силно се надяваме да се преразгледат всички сделки от 1994 година до днес. Ние сме свидетели на резултатите от цялата корупционна схема от 94-та година досега. Отдолу има много важни за квартала комуникации, има и дере. Тук не става въпрос само за дърветата - постройката на тази масивна сграда е пагубна за всички жители на територията на "Аспарухово". Силно се надявам да има достатъчно будни граждани на Варна, с които да защитим гражданските си права. Тук не става въпрос само за "Аспарухово", тук става въпрос за цяла Варна", подчерта Нели Иванова. 

"Целият град се е превърнал в една строителна площадка. Това е недопустимо! Не всичко е политика - ние излизаме като достойни граждани, като хора на България, излизаме да протестираме от самоуважение. Този проблем засяга всички живи същества", допълни Елена Христова. 

Протестиращите са категорични, че масивна сграда би била пагубна за всички жители в квартал "Аспарухово".

Подробностите чуйте в звуковия файл:






По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Турнир по конен спорт в Албена на 17 и 18 август

Турнир по конен спорт ще се проведе в курортен комплекс "Албена" на 17 и 18 август.  Събитието е част от проявите за отбелязване на 55-ата годишнина на ваканционното селище.  Спортната проява ще събере  на едно място над 60 професионални и непрофесионални състезатели, придружени от най-елитните спортни коне в България. Специално за надпреварата по..

публикувано на 12.08.24 в 11:19

Подобрява се състоянието на детето, пострадало тежко на плаж в Созопол

Състоянието на детето, прегазено от трактор на плаж в Созопол, се подобрява, съобщи Нова тв. Точно преди 10 дни 9-годишното момченце бе настанено с множество наранявания в отделението по реанимация на Университетската болница за активно лечение в Бургас. То пострада тежко, след като бе заклещено в хидравличния барабан на почистваща машина на централния..

публикувано на 12.08.24 в 11:02

Варна посреща празника с по-кратка заря и лазерно шоу

С по-кратка заря посреща тази година своя празник морската столица. Това съобщи кметът на Варна Благомир Коцев, който бе гост в предаването "Чуй лятото" на БНР с водещи Георги Марков и Даниела Стойнова.  Илюминациите тази година ще бъдат от буната под Пантеона, а не от Морска гара, а целта е те да се наблюдават от повече варненци. Зарята ще бъде..

публикувано на 12.08.24 в 10:17
Снимката е илюстративна

Гърция евакуира домове и болници в района на Атина заради горските пожари

Гърция нареди евакуация на болници и домове в близост до Атина, тъй като горските пожари се разпространяват въпреки "свръхчовешките" усилия за борба с пламъците, съобщиха властите. Органите за гражданска защита наредиха още пет общини да бъдат евакуирани, след като в неделя стотици хора бяха преместени от осем села. "Силите за гражданска защита се..

публикувано на 12.08.24 в 09:17

Полицаи на протест в София

Полицаи от управленията на Министерството на вътрешните работи се събират на протест в София. Те ще изразят недоволство от "безпрецедентен опит за употреба на МВР", съобщава Българското национално радио.  След като президентът Румен Радев посочи за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева, вътрешният министър Калин Стоянов беше един от първите,..

публикувано на 12.08.24 в 08:50
Снимката е илюстративна

БДЖ пуска в движение нови вагони

БДЖ ще пусне в движение още от новодоставените германски вагони. Те ще влязат в съставите на бързия влак „Чайка“ от понеделник (12-и август), който пътува по направлението София - Бургас - София през Подбалканската железопътна линия. Вагоните ще бъдат композирани във влака, който заминава от Централна гара София в 16:30 ч. и пристига в Бургас в 22:45..

публикувано на 12.08.24 в 08:22

Слънчево и горещо време в понеделник

Днес ще е предимно слънчево. Ще духа слаб, следобед до умерен вятър от югоизточна четвърт. Максимални температури между 33° и 38°, по крайбрежието малко по-ниски, за Варна около 33°. Вълнение на морето 2 бала, следобед 2-3. Температура на морската вода от 26° до 28°. Изгревът на Слънцето във Варна ще настъпи в 06:12 ч., залезът - в 20:14 ч...

публикувано на 12.08.24 в 05:48