Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме Успение на пресв. Богородица

Снимка: БГНЕС

Светата Църква от древни времена е установила празника Успение на пресв. Богородица. Исторически сведения за живота на Божията Майка след възнесението на Господ Иисус Христос не са запазени. Въпреки това първите християни са съхранили предание за смъртта на пресв. Богородица.

Днес ние, православните християни, отдаваме прослава на блажената кончина на пресв. Богородица. Затова трябва да си припомним как тази светица над всички светии е завършила земния си път. Преданието разказва, че архангел Гавриил се явил на Божията Майка с палмово клонче в ръка и й известил, че след три дни ще се престави отвъд. Същият този архангел, навремето й благовестил, че ще роди Спасителя на света. Пресв. Богородица приема с радост и това негово известие. Тя се приготвила за своето отиване в небесно-духовния свят, където ще бъде със своя Син и Бог.

Обикновено, когато хората умират, това предизвиква дълбока скръб у техните близки. Пък и човек, ако знае че ще умре скоро, изпитва страх. Но точно обратното чувства тази, която е родила Божия Син. Нейната блажена кончина не й носи скръб, а радост. Как би могла да скърби, когато тя отива при Извора на живота, Господ Иисус Христос, Господаря на живи и мъртви. Общението с Бога било за нея велика радост. При свършека на земния си път тя отива при своя Син, за да бъде вечно в радостта на райските селения.

След смъртта й апостолите благоговейно я погребали в Гетсимания край Йерусалим. Те по чудесен начин се събрали да погребат светото й тяло. Отсъствал само св. апостол Тома. Той пристигнал в Йерусалим три дни след нейното погребение. Апостолът имал голямо желание да се поклони на тялото й. Заедно с другите апостоли отишъл на мястото, където била погребана. Обаче за учудване на всички гробът се оказал празен. Апостолите пожелали да разберат за това чудно събитие. Те имали обичай да се събират на обща трапеза и да поставят хляб на празното място, отредено за възкръсналия Христос. След ядене те въздигали този хляб, наречен „част Христова". Този път, когато станали от трапезата, чули ангелско пеене и видели пресв. Богородица на облаци, обкръжена от ликове ангели.

Затова и днес светата Църква прославя Божията Майка в своите богослужебни песнопения като възхождаща от земята към небето, обкръжена от ангели. Песнопенията възпяват светата Майка, пристигаща в райския небесен свят, и ангелите, удивляващи се на нейното идване. Всички ангелски чинове се възрадвали на нейното успение. Ето защо такава смърт не може да носи огорчение, а единствено голяма радост. Църквата е нарекла смъртта на светата Майка успение, защото тя блажено е заспала и е преминала безпрепятствено в царството Божие при своя Син и Бог, Иисус Христос.

Ние, православните християни, прославяме с душите си славното успение на пресв. Богородица. Стремим се да направим място в душите си на чувства и мисли, посветени на пречистия образ на Божията Майка. Християнинът обикновено се стреми към висока нравственост, а светата Майка е образец на божествен морал.

Добродетелите изхождат от любовта. „Бог е любов" - пише св. Йоан Богослов. Той е непресекващият източник на тази любов. Въз основа на него се гради най-великият морал, чиято основа е любовта към Бога и любовта към ближния. Тази, която е родила Бог-Слово, Словото на любовта, е станала предмет на особено почитание от древни времена до днес. Щом е родила Божия Син, притежаващ най-великата нравственост, то и Неговата света Майка има пречист облик. Затова пресв. Богородица се явява в Църквата велика ходатайка за нас, християните, стремящи се към Бога.

Пресв. Богородица е Майка на нашия Господ, но тя също е Майка на всички нас, които прибягваме към нея за помощ. Когато ни нападат скърби и изкушения, ние дръзновено й се молим: „Пресвета Богородицe, спаси ни". Коленичим пред нейната икона и просим Божията милост. Свидетелства за нейната майчинска любов към нас са чудотворните икони на св. Богородица. Божията милост, предавана на нас чрез тези икони, изцелява телесните и душевните страдания на вярващите християни, пък и на невярващите, с цел те да се обърнат към Господ Иисус Христос.

Днес ние също очакваме нейната милост. Почитайки Божията Майка, свидетелстваме с думите си за любовта към нашия Господ Иисус Христос. В тези лукави времена, когато царят неверие, разколи, богохулства, хули срещу Църквата - Тялото Христово и нейните служители, и всяка безнравственост, то ние имаме особена нужда от нея. Днес пред нейната свята икона нека да просим Божията милост с думите:

„Пресвета Владичице Богородице, погледни на нас, прибягващите с вяра към тебе, и ни избави от нещастия, скърби, изкушения и ни дай сили да следваме повеленията на твоя Син и Бог, Иисус Христос!"

Александър Радославов, преподавател по Омилетика

Информация:bg-patriarshia.bg




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във ВСУ „Черноризец Храбър“ учени от седем държави ще коментират новостите в областта на солитоните и нелинейната динамика

Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" посреща за втора поредна година участниците в работна среща, посветена на теорията на солитоните, нелинейна динамика и машинно обучение, която ще се проведе от 16 до 21 август 2024 г. в университета. Форумът събира водещи учени, млади изследователи и студенти от България, САЩ, Румъния, Германия,..

публикувано на 14.08.24 в 14:47

Социално предприятие поема поддръжката на Римските теми във Варна

Почистването на Римските терми вече е възложено на социалното предприятие „ЕКО Центъра за защитена заетост“ към „Семеен център с Мария“, съобщиха от Регионалния център за развитие на социалната икономика във Варна.  Работниците ще поддържат археологическите останки и ще ги почистват няколко пъти месечно. В работата ще се включат..

публикувано на 14.08.24 в 11:21

Сърфисти запознават деца с увреждания с любимия си спорт

Сърфирането помага за повишаване на самочувствието, намаляване на напрежението, повишаване на двигателната дейност и баланса, както и подобрява умението за комуникация и себеизразяване. Мотивирани от  това, което знаят и могат инструкторите от сърфучилище ‘Акаша’ организират..

публикувано на 14.08.24 в 10:00

Времето: Предимно сухо и горещо до края на месеца

От средата на август до края на месеца по-голяма е вероятността в по-голямата част от страната да бъде с температури по-високи от обичайните, както и да е предимно слънчево и сухо, почти без валежи, сочат синоптичните прогнози.  Валежите тази година за август са под нормата, а температурите - над нормата. Най-сухо е в западните и източните райони, а..

публикувано на 14.08.24 в 08:50

Най-дългата детска рисунка за Деня на Варна

Грандиозно арт събитие под мотото „Децата на Варна рисуват” се провежда традиционно в Детския кът в навечерието на Деня на Варна. За пета поредна година на 13 август от 15 часа в Морската градина малки и пораснали деца имат уникалния шанс да поставят рекорд, сътворявайки най-дългата рисунка с акрилни бои върху платно от 150 м.  Входът е свободен,..

публикувано на 13.08.24 в 15:44

Отбелязваме Международния ден на левичарите

На днешната дата отбелязваме Международния ден на левичарите. Той се чества от 1992 година, а целта му е да се обърне внимание на производителите на различно оборудване върху проблемите на левичарите, тъй като всички уреди от бита са създадени за хора, естествено боравещи с дясната ръка. На останалите се налага да правят неестествени и трудни за..

публикувано на 13.08.24 в 05:56

Счупени стъкла от потрошена спирка във Варна пречат на минувачи дни наред

Автобусната спирка "Патриарх Евтимий" във Варна стана обект на вандалски акт миналата седмица. Стъклото на заслона е потрошено, видя репортер на Радио Варна тогава. Разпиляните стъкла обаче остават непочистени вече четвърти ден и пречат на минувачите, създават предпоставки и за инциденти, оплакаха се потърпевши.

публикувано на 12.08.24 в 18:07