Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият командир на НИК "Св. св. Кирил и Методий"

Kап. II ранг Николай Данаилов: Ще работя още по-упорито за това Варна да се устрои като един международен морски център

Тази вечер на официална церемония със званието "почетен гражданин" на Варна ще бъде удостоен кап. II ранг Николай Данаилов, първият командир на научно-изследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“. Под негово командване корабът завършва успешно два полярни плавания до Антарктида, в рамките, на които освен научноизследователска дейност, екипажите извършват и успешни спасителни операции. Кап. Данаилов се удостоява със званието за неговите безспорни усилия и постигнати ярки резултати в развитието на военноморското, морското и посланическото дело в нашия град.

Вие сте един от шестимата почетни граждани. Смея да твърдя, че нямаше никакви забележки по вашата кандидатура. Какво означава за Вас това да си „почетен граждани на Варна“?

Първо искам да изкажа огромна благодарност към цялата общественост, която застана зад тази моя кандидатура. Наистина бях приятно изненадан и съм изключително горд, че съм подкрепен от доста от варненската общественост. Изпитвам гордост, но и в същото време голяма отговорност, тъй като Варна е град - морска столица на нашата мила Република България, и това само по себе си носи доста отговорности, които оттук нататък, получавайки този почетен приз, ме задължават да работя още по-упорито за това Варна да се устрои като един международен морски център, дори и на Балканите. Но пък и се радвам, че и във външнополитически план ще има добро развитие по отношение на това Варна да бъде развита и опозната добре в Република Аржентина и Южна Америка.

Когато слязохте на брега на ледения континент, кое е най-зашеметяващото впечатление от Антарктида? Тишината? Ледовете? Пингвините?

Континентът диша. Той постоянно се движи. Ледът, който е във водата, издава един много интересен звук. Въздухът, който е в тези ледени късове, които са във водата, е въздух, който е компресиран в продължение на хиляди години и като се освобождава, целият залив е огласен от един много интересен звук.

Записан е от БНР.

Марина Великова със своята фото изложба, подкрепена с аудио записи, наистина е хванала тези звуци и смея да твърдя, че континентът настина е жив. Стъпването на Ливингстън е едно вдъхновение, което допълнително пленява със своята необятност и със своята, от една страна пустота, от друга страна  - пълнота - с пейзажа, който се вижда.

Защото това никъде другаде не може да се види. То е уникално.

Така е. Това е недокосната природа и отново твърдя - изключително чиста, запазена и недостъпна за по-голямата част от човечеството, което ни прави уникални като нация, за това че имаме право да работим и на извършваме научни изследвания на ледения континент.

През пролива Дрейк как беше? Вярно ли е, че там всички ставали рязко вярващи?

Да, така е, наистина. Преди подхода към Дрейк, всеки вътрешно в себе си отправи някаква молитва. Може би... Не знам. Но с добро планиране и с подкрепата както и на колегите от военноморските сили на Република Аржентина, преминахме през Дрейк в сравнително спокойни води. Под спокойни води може да разбирате вятър от порядъка на 20, 25 метра в секунда и вълни от порядъка на 3,4 метра.

Чуйте повече в интервюто на Даниела Стойнова с кап. II ранг Николай Данаилов:


По публикацията работи: стажант-редактор Елена Атанасова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Роб Бърч, Stereo MC`s: Нашата музика е за живота, който живеем!

Тази нощ на фестивалната сцена на BREEZE by EXIT ще се качат музикантите от Stereo MC`s, които са част от програмата за празничния за Варна ден.  Английската хип-хоп и електрик денс група, създадена през 1985 г. в Лондон, вече е в морската столица , за да се срещне с медиите и отговори на въпросите им. Stereo MC`s обещават да изпълнят хита..

публикувано на 15.08.24 в 13:43

Сия Папазова: Уча моите млади хора чрез словото да внушават високи идеи и добри дела

Театралният критик и един от създателите на Детско-юношеския театър "Златното ключе" във Варна Сия Папазова е удостоена със званието "Почетен гражданин на Варна". Тя е виден общественик, който има огромни заслуги за развитието на културния живот във Варна. Носител е на няколко награди „Варна“ през годините, драматург, театрален педагог. Високият знак..

публикувано на 15.08.24 в 08:15

Актьорът Михаил Стоянов и машината, която пука и прави... каквото си иска

Михаил Стоянов е варненец и актьор. Създател на анимационната поредица mishozavinagi. Участвал е във филмите „Жалейка“ (реж. Елица Петкова, 2016), „Клопка“ (реж. Надежда Косева, 2024), „Земя“ (реж. Николай Тодоров, 2024), както и в други късометражни и аудиовизуални проекти.  Сценарист на смешки. Обича много синьото. "Машина за пуканки" е..

публикувано на 14.08.24 в 08:30

Terry Butler (LEFT TO DIE, OBITUARY, екс-DEATH): DEATH напълно осъзнато търсеха прогреса

Интервю с Terry Butler (LEFT TO DIE, OBITUARY, екс-DEATH) LEFT TO DIE e супер група – трибют на DEATH. Бандата изпълнява песни от първите два албума на класиците – „Scream Bloody Gore” и „Leprosy”. Съставът на LEFT TO DIE е Matt Harvey от EXHUMED, Gus Ríos, свирил с кого ли не и с кого ли да (GRUESOME, KILL DIVISION, MALEVOLENT CREATION), Rick..

публикувано на 14.08.24 в 08:00

Арабистът Борис Борисов: Съдбата ми е свързана с тези страни!

Борис Борисов е един от най-утвърдените български арабисти, преводач и дипломат. Завършил е Багдадския университет в Република Ирак, специалност „Арабска история и арабски език“. През 1996 г. постъпва в Министерството на външните работи, където 25 години заема различни длъжности, а като дипломат аташе – втори секретар, първи секретар,..

обновено на 13.08.24 в 10:00

La Banda - трима варненски диджеи с хаус парти в Деня на Варна

DJ Burlak : Това е петото парти с мое участие, което организираме на празника на Варна през последните пет години. Южният плаж е много специален за мен с широката си пясъчна ивица и с това, че е малко встрани от лудницата на заведенията по Централния плаж. През годините Cuba Beach Bar се превърна в една от емблемите на хаус музиката във Варна и аз..

публикувано на 12.08.24 в 08:20

Соня Йончева: Душата ми се отвори, щом пристигнах в България

Соня Йончева в една от най-въздействащите опери на Пучини – „Мадам Бътерфлай“, е кулминационен момент в програмата на Опера в Летния театър – Варна 2024. След главната роля на Мими в „Бохеми“ на 6 август, във второто заглавие с нейно участие на 10 август оперната дива, под диригентството на Найден Тодоров, ще изпълни ролята на Чо-Чо-Сан за първи път в..

публикувано на 09.08.24 в 08:00