Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роб Бърч, Stereo MC`s: Нашата музика е за живота, който живеем!

2
Снимка: Facebook, Stereo MC`s

Тази нощ на фестивалната сцена на BREEZE by EXIT ще се качат музикантите от Stereo MC`s, които са част от програмата за празничния за Варна ден. 

Английската хип-хоп и електрик денс група, създадена през 1985 г. в Лондон, вече е в морската столица, за да се срещне с медиите и отговори на въпросите им. Stereo MC`s обещават да изпълнят хита "Connected", но и мелодии от самото зараждане на бандата до наши дни. 

"Ритъмът е в основата. Дори, когато вървя, ми хрумват музикални идеи. Ритъмът задава музиката. Ако си статичен, не се получава и е много трудно да измислиш нещо. Имаш нужда от ритъм, за да се движиш", коментира Роб Бърч от Stereo MC`s. С него разговаря Мартин Николов:

Добре дошли във Варна, в началото бихте ли споделили няколко подробности за сетлиста, който ще изпълните тази вечер?

-  Разбира се. Ние изпълняваме селекция от наши мелодии от - не знам дали хората знаят, но сме група, която съществува от доста време, така че свирим селекция от композиции от първия ни албум до днес. Така че сетлистът ни е като прозорец към цялото ни творчество.

Има ли песен, която трябва задължително присъства в сета ви?

-  Е, честно казано, ние винаги свирим "Connected", защото повечето хора я познават. Така че винаги я изпълняваме на концертите.

Благословия ли е или проклятие да името подобен хит още в началото на кариерата ви?

-  Е, не я създадохме в самото начало на кариерата ни. Тя е част от третия ни албум. Но определено съм благословен, че иначе подобна песен.  

Хората винаги сравняват новата продукция на бандите с класическите им неща. Как приемаш подобно поведение?

-  Наистина сравненията, когато става въпрос за музика, не ме интересуват. За мен не става въпрос за сравняване. Това не е състезание. Става дума единствено за подхранването на нова малка любов. Знаеш ли, това е като да посадиш малко семе и един ден да отгледаш ябълково дърво. На следващия ден да се грижиш за глухарче. Музиката е като всички - те са красиви неща. Така сравненията не ме интересуват, нито се занимавам с тях. Всеки е уникален сам по себе си. Може би понякога просто слагаме маски, които прикриват различията ни, защото може би искаме да се вместим. Самият аз обаче не искам да се вписвам особено, така че не се притеснявам да бъда различен. Нашата музика е за живота, който живеем. Няма как някой да създаде музика от моята гледна точка. Всеки трябва да пише за своите чувства. Нашата е ориентирана към груува. Ние се нуждаем от него. Ние искаме да се движим и да танцуваме. Искаме да говорим за живота. И с музиката изразяваме чувства. Ако хората не ги усетят чрез музиката, без значение дали сме интелектуални или не, те няма да я слушат. На първо място са чувствата.

Коя е твоята лична музикална революция?

-  Личната ми музикална революция е целият ми живот, който се развива заради музиката. Тя променя гледната ви точка. Начинът, по който живеете. Как се справяте с тялото си и как духът ви започва да интерпретира живота и да се изразява. Това е музикална революция. Целият ви живот се променя и възгледите ви за живота се променят заради музиката, която протича във вас. От личния ми опит в живота ми има много музикални революции. Когато бях малък, пънкът беше огромна музикална революция. След това хип-хоп музика и денс музика, още една огромна революция. Те доведоха до ново мащабно учене. Защото тогава свирех на китара и ми се наложи да се науча отново да създавам музика. Развитието на електронната музика и технологиите отново ни провокираха да се образоваме. Отново трябваше да се научим как да създаваме и да следваме груува. Сякаш продължаваме да преоценяваме собствения си път мислите си. И всеки път е като завръщане пред училищната дъска.

Кое според теб ще е следващото голямо нещо в музиката? Изкуственият интелект може би?

-  Предполагам, че той ще има своята роля, но тя по-скоро ще се състои в това, че хората ще искат да го отхвърлят. Стремежът ще бъде за завръщане към по-човешкия елемент в музиката. Може би хората ще бъдат гладни за грешките, които другите правят и за усещането, че някой не действа по команда и предварително зададен ритъм. Ще се търсят човешките състояния в музиката. Слушателите ще искат да почувстват естественото, несъвършенството на човешките същества, онези естествени звуци. Нещата се развиват в тази посока. Когато слушате група на живо, темпото леко се повишава, след което леко се понижава. И в това има нещо хубаво. Като морето. Идва първата вълна, но не знаеш кога ще бъде последвана от втората.

Можем ли да кажем, че в миналото музиката се е изграждала около мелодиите, а сега около ритъма?

-  Мисля, че в основата на музиката винаги е стоял ритъмът. За мен той е на първо място. Нали всъщност всички идваме от Африка. Това означава, че цялата музика наистина произхожда от Африка или цялата музика, базирана на груув, наистина е базирана на африкански ритми. Вижте как се създава тази музика и колко са сложни ритмите. Начинът по който хората вокално взаимодействат с нея. Тя е мелодична и в същото време невероятно ритмична. Това прави определянето ѝ много трудно. Веднъж се опитах да пея заедно с африкански мелодии, с традиционните мелодии. Опитвах се да разбера как намират времето. Усещането е толкова различно. Ритъмът е в основата. Дори, когато вървя, ми хрумват музикални идеи. Ритъмът задава музиката. Ако си статичен, не се получава и е е много трудно да измислиш нещо. Имаш нужда от ритъм, за да се движиш. 

Подробностите чуйте в звуковия файл в началото на публикацията. 

(в интервюто са използвани и въпроси на други медии). 

Програма на BREEZE by EXIT за 15 август:

19:30 ч.: Милена Цанова (спомагателна сцена)

20:30 ч.: Gipsy Kings (основна сцена)
21:45 ч.: DARA (спомагателна сцена)
22:15 ч.: Dire Straits (основна сцена)
23:30 ч.: 100 Kila (спомагателна сцена)
00:00 ч.: Stereo MC’s (основна сцена)
01:00 ч.: Saké Entertainment (спомагателна сцена)



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Kап. II ранг Николай Данаилов: Ще работя още по-упорито за това Варна да се устрои като един международен морски център

Тази вечер на официална церемония със званието "почетен гражданин" на Варна ще бъде удостоен  кап.  II ранг Николай Данаилов , първият командир на научно-изследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“. Под негово командване корабът завършва успешно два полярни плавания до Антарктида, в рамките, на които освен научноизследователска дейност, екипажите..

публикувано на 15.08.24 в 11:11

Сия Папазова: Уча моите млади хора чрез словото да внушават високи идеи и добри дела

Театралният критик и един от създателите на Детско-юношеския театър "Златното ключе" във Варна Сия Папазова е удостоена със званието "Почетен гражданин на Варна". Тя е виден общественик, който има огромни заслуги за развитието на културния живот във Варна. Носител е на няколко награди „Варна“ през годините, драматург, театрален педагог. Високият знак..

публикувано на 15.08.24 в 08:15

Актьорът Михаил Стоянов и машината, която пука и прави... каквото си иска

Михаил Стоянов е варненец и актьор. Създател на анимационната поредица mishozavinagi. Участвал е във филмите „Жалейка“ (реж. Елица Петкова, 2016), „Клопка“ (реж. Надежда Косева, 2024), „Земя“ (реж. Николай Тодоров, 2024), както и в други късометражни и аудиовизуални проекти.  Сценарист на смешки. Обича много синьото. "Машина за пуканки" е..

публикувано на 14.08.24 в 08:30

Terry Butler (LEFT TO DIE, OBITUARY, екс-DEATH): DEATH напълно осъзнато търсеха прогреса

Интервю с Terry Butler (LEFT TO DIE, OBITUARY, екс-DEATH) LEFT TO DIE e супер група – трибют на DEATH. Бандата изпълнява песни от първите два албума на класиците – „Scream Bloody Gore” и „Leprosy”. Съставът на LEFT TO DIE е Matt Harvey от EXHUMED, Gus Ríos, свирил с кого ли не и с кого ли да (GRUESOME, KILL DIVISION, MALEVOLENT CREATION), Rick..

публикувано на 14.08.24 в 08:00

Арабистът Борис Борисов: Съдбата ми е свързана с тези страни!

Борис Борисов е един от най-утвърдените български арабисти, преводач и дипломат. Завършил е Багдадския университет в Република Ирак, специалност „Арабска история и арабски език“. През 1996 г. постъпва в Министерството на външните работи, където 25 години заема различни длъжности, а като дипломат аташе – втори секретар, първи секретар,..

обновено на 13.08.24 в 10:00

La Banda - трима варненски диджеи с хаус парти в Деня на Варна

DJ Burlak : Това е петото парти с мое участие, което организираме на празника на Варна през последните пет години. Южният плаж е много специален за мен с широката си пясъчна ивица и с това, че е малко встрани от лудницата на заведенията по Централния плаж. През годините Cuba Beach Bar се превърна в една от емблемите на хаус музиката във Варна и аз..

публикувано на 12.08.24 в 08:20

Соня Йончева: Душата ми се отвори, щом пристигнах в България

Соня Йончева в една от най-въздействащите опери на Пучини – „Мадам Бътерфлай“, е кулминационен момент в програмата на Опера в Летния театър – Варна 2024. След главната роля на Мими в „Бохеми“ на 6 август, във второто заглавие с нейно участие на 10 август оперната дива, под диригентството на Найден Тодоров, ще изпълни ролята на Чо-Чо-Сан за първи път в..

публикувано на 09.08.24 в 08:00