Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев се среща с потенциални кандидати за служебен премиер

Президентът Румен Радев
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев продължава процедурата по назначаването на нов служебен кабинет по новите правила в Конституцията. Днес той ще разговаря с потенциалните кандидати, които могат да бъдат назначени за служебни премиери. Вчера държавният глава отказа да подпише указ за назначаването на правителство с премиер Горица Кожарева, заради настояването ѝ Калин Стоянов да продължи да ръководи министерството на вътрешните работи и в новия служебен кабинет. Така стана ясно, че изборите ще са след 20 октомври. 

Според последните поправки в основния закон държавният глава може да избере служебен министър  председател и то от списък с 10 фигури на публични длъжности, които на практика са много по-малко.

В момента няма назначени омбудсман или негов заместник. В списъка с потенциалните премиери е председателят на Народното събрание Рая Назарян, която обаче вече отказа да оглави евентуално временно правителство. Друг възможен вариант са управителят на БНБ Димитър Радев или някой от неговите заместници. От месец, обаче, те са само двама след отстраняването от поста на Андрей Гюров заради несъвместимост. Подуправителят на БНБ Петър Чобанов потвърди, че е готов да стане служебен премиер. Друг потенциален кандидат за поста е другият подуправител на БНБ Радослав Миленков.

В списъка са настоящият премиер Димитър Главчев, който беше начело на Сметната палата, и който също изяви готовност да продължи да бъде начело на Министерския съвет.

В списъка е и заместник-председателят на одитната институция Тошко Тодоров




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Провадия предотвратиха опит за измама за 28 500 лева

Измама за 28 500 лева е предотвратена от варненските криминалисти. В първия ден на седмицата е получен сигнал от таксиметров шофьор от Шумен, който е бил нает да вземе пратка от Провадия, като подаващият поръчката за транспорта е неизвестен за него. По-късно по телефона той е получил указания да занесе пакета до Румъния.  Водачът на МПС-то се е усъмнил и..

публикувано на 21.08.24 в 10:13

Кемпер се блъсна в дърво в Бургаско, шофьорът е с положителна проба на амфетамин

Кемпер катастрофира на пътя Приморско-Созопол, предаде БНР-Бургас.  Превозното средство се е блъснало в крайпътен знак и дърво. Колата е управлявана от 62-годишен мъж. Той е тестван за алкохол и наркотици, като втората проба е положителна за употребата на амфетамин. Шофьорът е задържан за 24 часа. Седемгодишният му син е пострадал и е с лека рана..

публикувано на 21.08.24 в 09:44

Четирима сезонни работници от Непал и Шри Ланка са избягали от "Слънчев бряг"

Чуждестранни сезонни работници от Непал и Шри Ланка са избягали - за това сигнализираха хотелиери от курортния комплекс "Слънчев бряг", предаде БНТ.  По информация на полицията в Бургас са регистрирани четирима изчезнали - трима от Непал и един от Шри Ланка. Към момента няма информация да са напуснали пределите на страната. Пламен Копчев -..

публикувано на 21.08.24 в 09:19
Георги Георгиев, БОЕЦ

Протест на БОЕЦ в столицата с искане за оставката на Калин Стоянов

Гражданското движение БОЕЦ организира протест пред МВР с искане за оставката на служебния вътрешен министър Калин Стоянов, предаде БНР.  От сдружението посочват, че за да има честни избори, те не трябва да се правят от Стоянов и Делян Пеевски. Лидерът на движението Георги Георгиев обяви във Facebook, че ще представят конкретни доказателства и..

публикувано на 21.08.24 в 08:28
Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев свиква правителствено заседание

След като президентът Румен Радев изрази несъгласие да подпише указа за ново служебно правителство, начело със заместник-председателя на Сметната палата Горица Кожарева-Грънчарова, заради нейния отказ да смени служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов, кабинетът „Главчев“ продължава да работи. Димитър Главчев изрази готовност да..

публикувано на 21.08.24 в 06:45

Горещо, следобед заоблачаване

Най-прохладно е тази сутрин в района на Добрич, където термометрите отчетоха 14 градуса, 15 градуса е в Шумен, 17 в Разград, по 21 в Силистра и Русе. Край морето - в Шабла е 19 градуса, по 23 на носовете Калиакра и   Емине, 21 градуса е в Бургас, в Ахтопол 19. И стойностите за Варна - 20 градуса е температурата на въздзуха измерена..

публикувано на 21.08.24 в 06:40

Адресите без ток

В периода 21.08.2024 - 22.08.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Приселци - ул. Божур, ул. Вълчан Войвода, ул. Опълченска, ул. Георги Бенковски, ул. Хаджи Димитър, ул. Пенчо Славейков, част от ул...

публикувано на 21.08.24 в 05:00