Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В последната седмица на август няколко изложби намират място в изложбените пространства на Двореца в Балчик

Могат да бъдат разгледани до средата на септември

Красен Бербенков - изложба живопис

От края на август до 10 септември художникът представя в зала „Тунела“ на галерия „Тихото гнездо“ 26-ата си самостоятелна изложба. Тя носи името „Вертикални брегове“, чрез нея посетителите се потопят в суровата романтика на отвесните скали, в настроенията на брега и морето, в енергията на пространството и изяществото на лодките. Откриването е на 28 август от 17:00 ч.

Утвърденият български художник и дългогодишен преподавател Красен Бербенков е завършил Националната художествена академия със специалност “Живопис” в класа на акад. Светлин Русев. Той е един от основателите на специалност “Изящни изкуства” в НУИ “Добри Христов” – Варна. В повече от 30-годишната си връзка с учениците той открива източник на вдъхновение и художествени открития, довели до нови експерименти с формати, материи и техники. Красен Бербенков има зад гърба си повече от 20 самостоятелни изложби, най-важните от които са в Брилон и Олдсберг, Германия (1994, 2000), в Лондон, Англия (1990), във Верона, Италия (1992) , в Одеса, Украйна (1991, 1992), Кувейт (2001, 2001, 2002). Носител е на Националната награда за живопис в изложба-конкурс „Човекът и морето“ през 1989 г. Негови творби са собственост на Националната галерия, на ГХГ-Варна, ХГ-Добрич, както и на частни колекции.

Гюняр Мердан - изложба-живопис

Младата художничка е родена през 1993 г. в гр. Дулово, където живее и работи и до днес. По професия е стоматолог, но през свободното си време се занимава с рисуване, а понякога пише и стихове. Завършила е Факултета по дентална медицина в МУ „Проф. Д-р Параскев Стоянов“ гр. Варна. След дипломирането си се завръща в родния си град и заедно с работата се връща отново към рисуването, което е останало на заден план заради нелекото образование. Предпочита да създава живописни платна, най-вече акрил върху платно. Прави първата си самостоятелна изложба през есента на 2023 г. в Народно читалище "Никола Й. Вапцаров-1895"  в гр. Дулово, а след това нейна картина е избрана да бъде част от общата изложба “Спомен” в Галерия “Генгер” в гр. Бургас. В нея участват 30 художници от цялата страна, които използват различни стилове и техника.

С настоящата си изложба под наслов „Изцеление“ младата художничка изпраща послание към всички, които ще видят платната и – когато откриеш себе си и своята мисия на този свят и използваш своя дар, за да твориш, значи не си напразно на тази земя. Откриването е в зала „Учебен център по изкуствата“ на 1 септември от 17:00 ч. Картините на Гюняр Мердан могат да бъдат разгледани до 14 септември.

"Двореца" през погледа на художниците“ – под това име се представят в Балчик утвърдените наши художници Милко Тодоров и Николай Стайковски

Общата им изложба ще бъде открита на 2 септември от 17:00 ч. в галерия „Тихото гнездо“ и ще може да бъде разгледана до 15 септември.

Утвърденият български художник Милко Тодоров е роден, живее и работи в родния си град Троян. Възпитаник е на Учителския институт в град Дупница с преподавател по живопис Ивайло Попов. Има зад гърба си 6 самостоятелни изложби и участия в много колективни такива – в София, Троян, Ловеч, Жеравна, Добрич, Севлиево и др. Участва също в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в с. Орешак. Създава предимно пейзажи като използва класическата техника: маслени бои върху платно. В картините му можете също да срещнете фолклорни мотиви, човешки лица, абстрактни композиции. Милко Тодоров е един от най-изтъкнатите и активни членове на Дружеството на Троянските художници (ДТХ). Негови картини са собственост на частни колекции в България и чужбина.

Роденият в Плевен известен наш художник Николай Стайковски е завършил Художествена гимназия през 1975 г. в София. От 1977 до 1981 г. следва в Академията за изящни изкуства във Варшава, Полша при проф. А. Руджински, проф. Х. Хростовска и проф. Е. Марковски. Образованието му е прекъснато по политически причини, разбираемо за епохата на комунизма. Завръщайки се в България, той започва да учи живопис при проф. С. Русев, а през 1986 г. завършва графика в Националната художествена академия в София при проф. Галилей Симеонов. Следва следдипломна специализация (1999-2001) в Академията за изящни изкуства във Варшава при проф. Рафал Стрент, а през 2001-2002 – специализация в Педагогическия факултет, Катедра „Изкуство“ на Радомската политехника при проф. Кшищоф Визнер. Член е на СБХ от 1994 г., на Агенцията за защита на авторските права ИЗА-Арт и на Националната асоциация за дизайн и реклама от 1998 г. Над 60 са индивидуалните му вернисажи (графика, живопис, пластика, хепънинг) в България, Полша, Русия, Австрия, Словакия и др. Негови творби се намират в НХГ, СГХГ, ХГ „И. Бешков“, Исторически музей – Плевен и др., както и в частни колекции у нас и в Европа.

Чуйте повече в звуковия файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Елена Аначкова с "Пейзажи на ума" във Варна

Още един млад талантлив творец прекрачва прага на Галерия A&G Art Meeting тази година. В един от най-наситените и силни сезони за художественото пространство Анна Халамян и Герхард Хорнман канят скулптора Елена Аначкова за самостоятелна изложба. Откриването е на 28 август, сряда, от 18:30. Мотото на експозицията е "Пейзажи на..

публикувано на 26.08.24 в 16:04

Еколагер в Езерец: обучение по пчеларство за млади природозащитници

Сдружение „Обществен център за околна среда и устойчиво развитие“ организира еколагер в с. Езерец, община Шабла,от 29 август до 1 септември. Около 10 педагози, аниматори, еколози и младежи ще се обучават да изработват сламен кошер, ще участват в практически пчеларски дейности и ще видят отблизо какви са необходимите грижи за отглеждането на..

публикувано на 23.08.24 в 10:02

200 години от създаването на Рибния буквар - акцент в 10-ото издание на международния форум "Българско наследство" в Балчик

Национален исторически музей гостува в Балчик с изложбата "200 години от създаването на Рибния буквар на д-р Петър Берон". Тя ще остане в Мелницата в Белия град до края октомври, съобщи Маруся Костова – директор на международния форум „Българско наследство“, в рамките на който се откри изложбата и която даде начало на международната проява. Тя е..

публикувано на 22.08.24 в 13:39

Международният кинофестивал „Любовта е лудост" започва на 23 август

Международният филмов фестивал „Любовта е лудост“ превръща Варна във филмова столица от 23 август до 1 септември, включвайки в програмата си най-новите филми, номинирани или спечелили награди в международни фестивали, съобщават от общинския пресцентър. Официалното откриване на фестивала е на 23 август от 19:00 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен..

публикувано на 21.08.24 в 19:20

В Добрич набират участници за конкурса "Млад творец"

Фондация „Добруджа – история, традиции, култура“ набира желаещи за участие в конкурса „Млад творец“. Заявки могат да подават творци в различни области – бижута, дрехи, чанти, изработване на предмети от хартия, дърво и други. Инициативата се финансира от Община Добрич. Право на участие  в конкурса „Млад творец“, организиран от фондация „Добруджа –..

публикувано на 21.08.24 в 16:14
автор: Васил Василев

Изложба “Море” в Зала “Ателие Георги Велчев”

Август е месецът на традиционната изложба “Море” в Зала „Ателие Георги Велчев“ на Художествения музей „Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна.  Откриването на изложбата е на 22 август от 18:00 часа.  Експозицията може да се види до 21 септември 2024 г. 12 изявени автори, свързани с Варна, е..

публикувано на 21.08.24 в 11:28

Отиде си Росен Статев

Градската художествена галерия "Борис Георгиев" във Варна съобщи, че на 60-годишна възраст, след боледуване, си е отишъл Росен Статев.  Росен Статев започва работа в Галерията през 1988 г. при емблематичния директор Ванко Урумов, с когото го свързва дълбоко уважение и приятелство. През годините работи с много варненски и гостуващи художници и се..

публикувано на 20.08.24 в 15:16