Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

42-рото издание започва на 19 септември във Варна

Награда за млади автори за първи път присъждат на фестивала "Златна роза" тази година

42-рият фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ ще се проведе във Варна от 19 до 26 септември и ще предложи на публиката разнообразна програма от филми, дискусии, книги, инициативи за млади творци и прожекции на открито.

Фестивалът представя 15 пълнометражни, 20 късометражни филма и 5 сериала в конкурсната програма, както и множество извънконкурсни филми и специални събития. За първи път тази година ще бъде присъдена специална „Награда на Филмаутор за млади автори до 35 години“. Призът има за цел да отличи и насърчи младите автори, както и да подчертае нуждата от градивна колаборация в създаването на аудиовизуални произведения. 

Традиционно и тази година фестивалът организира поредица от дискусии.

Фестивалът ще бъде домакин и на представянето на няколко книги, свързани с киното. На 22 септември, от 18 часа, в Социалната чайна ще бъде представена книгата „Между два кадъра“ от Деян Статулов. На 24 септември, от 18 часа, в Bookstore ще бъдат представени две книги от Иван Черкелов: „Иван Черкелов. Портрети, разговори, рецензии, спомени“  - съставител Геновева Димитрова и „Иван Черкелов. Сценарии“ – съставител Ирина Черкелова. На 25 септември, в 16.30 часа, ще бъдат представени две книги на Людмил Тодоров във фоайето на Фестивалния и конгресен център - „Посланичката“ – новели и „От какавидата до пеперудата. Непубликувано“ – сценарии.

Нов формат прожекции - Pop-Up-Cineplex/Бягащи кучета ще се проведе в алтернативни пространства извън ФКЦ (Bookstore и ReBonkers). Специалната панорама предлага поглед към новата вълна в българското кино от 90-те години, преосмислени през 2024 г. Инициативата включва култови филми като „Парчета любов“, „Аз, графинята“, „Закъсняло пълнолуние“, „Тишина“, а „Бягащи кучета“ ще бъде представен в специална прожекция с коментар на живо от някои от авторите на филма.

Съпътстващите събития включват и издание на форума „Кино за ученици“ на ARTE URBANA COLLECTIF. В рамките на този формат ще предложим серия от специализирани прожекции за учащи. Филмите ще бъдат последвани от образователни дискусии, които провокират осмислянето им не само като произведения на изкуството, но и част от обществените процеси в България. Зрителите ще получат и ценни знания за различните аспекти на киноизкуството.

И накрая, във фестивала влиза и издание на „Предизвикателството“  - формат, който ангажира млади и амбициозни творци, като им предоставя платформа за изява и съревнование. Участниците ще бъдат предизвикани да създадат кратък филм на зададена тема в рамките на определено време. Най-добрите продукции ще бъдат оценявани от жури, съставено от утвърдени професионалисти – Веселка Кирякова (продуцент), Симеон Венциславов (сценарист), Николай Мутафчиев (режисьор и продуцент) и Кристина Верославова (актриса и продуцент), а победителите ще получат ценни награди и възможността да представят своите творби на престижни кинофестивали.

Очаквайте пълната програма на фестивала и следете за новини на сайта: www.zlatnaroza.bg

Основен организатор на събитието е Националният филмов център, съвместно с Министерството на културата, Фестивален и конгресен център-Варна, Фонд „Култура“ към Община Варна, в партньорство с Българската национална телевизия, Българското национално радио и Българската телеграфна агенция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Здравната каса ще известява с sms или по viber за лекарства и помощни средства

От понеделник – 2 септември, Здравната каса ще уведомява с sms и по viber пациентите със скъпи лекарства за хронични или редки болести и за изписаните им рецепти и одобрени протоколи, както и за отпускането на помощни средства и медицински изделия. Пациентите ще получават в известие за движението на лекарствените им протоколи за скъпоструващите..

публикувано на 30.08.24 в 08:25
Балчик

Какво време ни очаква през септември?

Температури над нормата очакват през септември синоптиците.  Най-високите температури през месеца ще бъдат между 32° и 37°, а най-ниските – между 7 и 12 градуса. Месечната сума на валежите ще бъде около нормата. През повечето дни от първото десетдневие ще има условия за развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност, придружени от краткотрайни..

публикувано на 30.08.24 в 07:00
Снимката е илюстративна

Рисунки от Късната античност откриха при разкопките на ул. "Преслав" във Варна

Рисунки от Късната античност, наподобяващи съвременните графити, откриха при разкопките на улица "Преслав" тази година. Една от следите е разкрита върху фрагмент от тухла, а другата - върху елинистична керамика, обобщи за Радио Варна д-р Христо Кузов от отдел "Археология" в Регионалния исторически музей във Варна.  "Досега сме открили следи от..

публикувано на 29.08.24 в 18:10

Книгата за Апостол Карамитев "Рицарят на доброто" представиха на "Любовта е лудост" във Варна

Книгата за Апостол Карамитев "Рицарят на доброто" беше представена в рамките на фестивала "Любовта е лудост" във Варна.  Идеята за изданието, посветено на големия български актьор Апостол Карамитев, е на оперната режисьорка Вера Немирова, казаха по време на премиерата на изданието във Варна авторите: кинокритичката Олга Маркова и синът му Момчил..

публикувано на 29.08.24 в 17:35

Четири банки дават кредит за сглобяеми къщи

Вече четири банки у нас предлагат финансиране за строеж на сглобяема къща, това съобщи за Радио Варна финансовият анализатор Десислава Николова.  Едно от условията е да има излята плоча - масивен фундамент. Задължително условие е да има и разрешение за строеж: "Който строи, трябва да е предоставил договор със строителна фирма в общината, за да..

публикувано на 29.08.24 в 14:39

Тема с продължение: Гаражът с липсваща маневрена площ пред него заради зелената зона

От общината търсят решени на проблема на собственичка на гараж на ул. "Хан Пресиян" 15, която не може да изкарва колата си заради липса на маневрена площ. На маневрите пречат спрелите автомобили, успоредно на отсрещния тротоар, в разчертанията на зелената зона. Сигнал за казуса подаде в редакцията ни Ирина Павлова преди малко повече от месец...

публикувано на 29.08.24 в 10:15

Гроздоберът все по-рано. Последствията?

На много места в страната времето е за гроздобер, дори някъде вече го приключват. Причината - промените в климата, все по-горещите лета, които „изтеглиха“ гроздобера доста по-рано в календара.   По-малък добив, но по-качествено грозде, е друга тенденция, която се наблюдава. Семейство Балтаджиеви се грижат за около 47 декара лозя. Гроздоберът..

публикувано на 29.08.24 в 08:19