Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дворът на раздора

Вътрешният двор
Снимка: Радио Варна/Валери Великов

Малкият двор на сграда, която се намира на улица „Хан Омуртаг“ във Варна стана повод за напрежение между съседите, които обитават имота.

Къщата е точно до Щаба на ВМС и е паметник на културата. Проектирана е от архитект Далмизо Радели /известен още като Димитър Раделия/, който в началото на миналия век е бил главен архитект на Варна. Това ни съобщи доц. Валентина Григорова – Генчева, която се свърза с нас, за да сигнализира за проблема с вътрешния двор. Тя живее на първия етаж в наследвено жилище. По нейните думи, от средата на миналия месец в двора се изгражда дървена конструкция, която е почти до прозорците на жилището й. Освен това, точно под прозорците са струпани строителни материали.

При проверка на място стана ясно, че там настина се изгражда дървена конструкция, има и строителни материали. Част двора се използва и от голяма морска компания, като паркинг за автомобилите на нейните клиенти.

„Дворът е едно не особено добре регулирано място. По кадастър част от него е собственост на община Варна, други части са разпределени между собствениците на сградата, които имат по няколко квадратни метра в двора. Това прави мястото маломерно и то е извън разрешенията за строителство. В средата на август обаче там започна изграждането на дървена конструкция, която е плътно до прозорците на трапезарията ми. Никой не се е свързвал с нас по повод това строителство, а по наша информация не е подавана никъде документация, че започва строеж. Подозирам, че това ще е тераса към заведението, което се намира в същата сграда, но откъм улица. „Преслав“. Аз и други собственици сме входирали жалби до администрацията в Район „Одесос“, РДНСК, пожарната и Института за опазване на културното наследство“, каза Валентина Генчева.



Радио Варна се свърза със собственика на заведението, който изгражда дървеното съоръжение – Красимир Костов. Той обясни, че, по категоризация, имат разрешение за поставяне на маси във вътрешния двор. „Имаше жалба от същите хора, за това, че клиентите ни им пречат, когато излязат в двора да си говорят. За това от общината ни посъветваха да изградим навес с ветроопорни найлони и много растителност, който да обере шума. Това е временно съоръжение. Ние сме наели първия етаж на ул. „Преслав“ 12, където е заведението. На втория етаж е нашия апартамент, в който живеем. Имаме всички необходими разрешителни. Срещнали сме се с ръководството на район „Одесос“, както и със зам.-кмета Пламен Китипов. Не може един междусъседски спор да се превръща в тема за кметства и медии“, каза Красимир Костов.



От район „Одесос“ потвърдиха, че има постъпила жалба от Валентина Генчева, която е с дата 21 август.  Извършена е проверка на място. Предстои да се направи и проверка и по документи, тъй като казусът е сложен заради смесената собственост на двора. Срокът на проверката е един месец, каза за Радио Варна Мария Салабашева – началник на отдел „Обществен ред и контрол“ в районната администрация.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Докъде стигна проектът за новата сграда на МГ - Варна?

Проектът за новата сграда на МГ "Д-р Петър Берон" във Варна отново е върнат за финансиране в списъка с проектите по инвестиционната програма на Министерство на финансите (МФ). Това съобщи за Радио Варна зам.-кметът Диан Иванов. Крайният срок за това беше 30 август.  Новата сграда на МГ ще е училище от бъдещето Нова сграда на МГ Варна до две -..

обновено на 05.09.24 в 08:59

С историческа възстановка и богата празнична програма Варна отбелязва Съединението

Община Варна организира празничната програма за 6 септември, когато отбелязваме 139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия . Съорганизатори на събитията са Военноморските сили на Република България и Варненската и Великопреславска света митрополия. В 10:00 ч. пред паметната плоча на княз Александър I Батенберг на пл...

публикувано на 04.09.24 в 11:28

Изчезват ли пчеларите у нас?

Производители на мед в област Добрич тази година прибират по-малко продукция от кошерите си. Причината според тях основно е в неблагоприятните климатични условия през пролетта и лятото. Пчеларите се оплакват и от липсата на достатъчен контрол по отношение на пръскането с препарати в земеделските земи, както и от огромните количества на внос от други..

публикувано на 03.09.24 в 15:05

От 100 до 1000 лева в подготовката на ученик за училище

Припомняме, че до 15 октомври се подават заявленията за отпускане на еднократна помощ от 300 лв. за ученици, записани в първи и осми клас , също така за ученици, които продължават обучението си във втори, трети и четвърти клас . Средствата се изплащат на два пъти - 50 на сто от размера се предоставя след влизане в сила на заповедта за..

публикувано на 03.09.24 в 14:18
Мария Бакалова

Филмът “Tриумф” на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, с участието на Мария Бакалова, е българското предложение за Оскар

Филмът "Триумф" с участието на Мария Бакалова е българското предложение за награда „Оскар“. Решението е взето единодушно от петимата членове на комисията за избор на национална номинация, съобщават от Националния филмов център.  Филмът на Кристина Грозева и Петър Вълчанов е копродукция между България и Гърция. В актьорския състав са Мария Бакалова,..

публикувано на 03.09.24 в 13:56

Oрганизират празничен концерт с участието на представителния духов оркестър на ВМС

Община Варна организира празничен концерт с участието на представителния духов оркестър на Военноморските сили. Събитието ще се проведе днес - 3 септември, от 18 ч. на пл. „Антон Новак“ на входа на Морската градина.  Поводът е 145 години от създаването на Военноморските сили на Република България и 140 години от създаването на Представителния духов..

публикувано на 03.09.24 в 11:27

Във Варна ревю показва традиционни кимона и техники на обличане

Шест дами от Япония, специалисти по обличане на кимоно, ще изнесат лекция и ще ни въведат в света на кимоната във Варна. По време на събитието публиката ще има възможност не само да научи за историята на тази емблематична за Япония дреха, но и да наблюдава демонстрация на техниките на обличане . По време на модното ревю в края на събитието ще бъдат..

публикувано на 03.09.24 в 09:47