Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как е зададен въпросът за референдума в община Добричка?



Община Добричка ще проведе местен референдум за или против изграждането на ветроенергийни паркове в земеделски земи на територията на общината. Решението е продиктувано от създаденото гражданско недоволство и неяснотата дали вятърните електроцентрали са вредни за хората и природата, като и дали трябва да се изграждат върху плодородни земеделски земи. Референдумът ще се проведе на 27 октомври, когато са извънредните парламентарни избори.

Въпросът, на който ще отговарят жителите на община Добричка, е: „Против ли сте определяне на територии за изграждане на ветроенергийни източници на енергия в община Добричка чрез разрешение за изменение и одобряване на устройствени планове от Общински съвет и кмет на общината?“

Даниела Божинова, изследовател на референдумите, политическите права и електоралната демокрация, обясни пред Радио Варна:

„Въпросът е доста дълъг, но е правилно зададен, тъй като има законодателна рамка, която трябва да се спази, т.е. трябва да се отговори с „да“, за да има смисъл референдумът. Затова въпросът е формулиран „против ли сте“. Ако въпросът е „искате ли да бъдат определени“ и хората кажат „не“, дори и да са 90% от всички, може да нямаме валиден референдум. Усложняването на въпроса идва от това, че трябва да е видно, че засяга компетентността на местните власти. Това е една от най-уязвимите области на местните референдуми. Много често те са подлагани на атака в съда от областни управители, поради това, че се смята, че не касаят компетентността на местните власти.“

За да имат хората достатъчно информация по въпросите, по които гласуват, в някои държави са въведени индекси за разбираемост. Според нашето законодателство въпросът за референдума трябва да е формулиран ясно, кратко и точно. Филологът и езиков редактор Павлина Върбанова коментира:

„Първото, което ме смущава във формулировката на въпроса е думата „против“, която стои в началото на изречението. Хората, които са срещу подобно изграждане, ще трябва да отговорят положително, а тези, които са „за“ ще трябва да отговорят отрицателно. Това е объркващо. Би трябвало предварително да се разясни на хората същността на въпроса - какво точно ги питат, защото те са далеч от всички тези сложни неща, които ги питаме, по-точно от сложния начин, по който ги питаме за прости неща. Дължината на въпроса също е притеснителна.“

Чуйте повече в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празникът във Варна /СНИМКИ/

Община Варна отбелязва 139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.  Съорганизатори на събитията са Военноморските сили на Република България и Варненската и Великопреславска света митрополия. Пред паметната плоча на княз Александър I Батенберг на пл. „Независимост“ бяха положени венци и цветя с военен ритуал...

публикувано на 06.09.24 в 10:41

Кои общински спортни бази работят във Варна на празника

Четири общински спортни бази във Варна ще работят на 6 септември – Съединението на Княжество България и Източна Румелия.  На разположение на жителите на града ще бъдат следните обекти: - Общински спортно-развлекателен комплекс „Младост“ – игрища и зала „Скуош“ от 9:00 ч. до 21:00 ч.; - Общински спортен комплекс „Морска градина“ – от 9:00 ч. до..

публикувано на 06.09.24 в 10:01

Историческа възстановка връща варненци към 6 септември 1885 година

В утрото на 6 септември 1885 г. княз Александър I Батенберг получава известие за установения контрол над Пловдив и арестуването на главния управител Гаврил Кръстевич от български войски.  По това време младият монарх се намира в летния дворец “Сандрово” – първообраз на морската резиденция "Евксиноград". Веднага се отправя към Варна, където от балкона..

обновено на 06.09.24 в 09:00

Варна отбелязва Съединението с празнична програма

Община Варна отбелязва 139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Съорганизатори на събитията са Военноморските сили на Република България и Варненската и Великопреславска света митрополия. В 10 часа пред паметната плоча на княз Александър I Батенберг на пл. „Независимост“ започва възпоменанието за 6 септември..

публикувано на 06.09.24 в 08:55

Отбелязваме 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

На 6 септември 1885 г.  България се съединява след военен преврат, който е подкрепен от Княз Александър I Батенберг.  Страната до този момент е разделена на Княжество България и Източна Румелия, която попада в границите на Османската империя, от Великите сили на Берлинския конгрес през юни 1878 г. Така, след подготовка, започнала през есента на 1885..

публикувано на 06.09.24 в 06:12
Дъждовно време

Слънце преди обяд, с възможни превалявания следобед

Днес над по-голямата част от района ще е предимно слънчево, но следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и главно над Североизточна България са възможни краткотрайни превалявания, придружени от гръмотевици. Вятърът ще е слаб до умерен, през деня над Североизточна България предимно умерен от север и североизток, следобед по крайбрежието..

публикувано на 06.09.24 в 05:59

Министърът на транспорта: Мастърпланът на пристанище Варна е вече в МОСВ

"Мастърпланът на пристанище Варна ще даде възможност за развитието на двата терминала. Той вече е в Министерството на околната среда и водите, където колегите ще направят оценка за въздействието върху околната среда". Това заяви в Девня министърът на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова, която присъства в Музея на мозайките в общината на..

публикувано на 05.09.24 в 18:35