"Съботна трапеза"

СнимкаВсяка събота от 12.30 до 15.00 часа

„Съботна трапеза” е музикално предаване с развлекатално-информационно-публицистичен характер с богата история, съградена от няколко поколения „домакини и гости”. Поставяйки началото от зрънце родолюбие и вярност към традицията, вече двадесет години предаването не спира да моделира автори и слушатели. Моменти, в които усещаме сладката сила на фолклорното изкуството. И тогава съзнаваме, че нещо се променя - времето хората, идеите, ситуациите. А с тях и музиката. 150 минути, в което поглеждаме „назад към бъдещето”. Признали че, обичаме звука свързан с традиционната ни култура, не спираме да следим как се трансформира. Кой и как обгрижва днес традицията и дали открива нови хоризонти. Не пропускаме да бъдем „тук и сега”, но и бързаме да очертаем контурите на бъдещето. Гостуват изпълнители, слушаме музика, коментираме, понякога сравняваме, търсим вещината на специалисти и разглеждаме в детайли музиката, за която вярваме, че търпи своето развитие. 

СнимкаАвтор и водещ: Кристиян Неделчев


„Вокално-инструментални картини” и две премиери за началото на новия сезон на Оркестъра за народна музика на БНР

С програмата „Вокално-инструментални картини“ Оркестърът за народна музика на Българското национално радио  с диригент Димитър Христов ще открие новия концертен сезон на 6 октомври, петък, от 19.30 часа в зала „България“ в София. Концертът..

публикувано на 03.10.17 в 11:25

Наградата спечели гайдарджията Александър Тодоров, а Радио Варна я осъществи!

Вече 10 години Радио Варна присъжда специална награда в най-стария и престижен национален детски фолклорен конкурс на името на незабравимия гайдарджия и педагог Диньо Маринов. Наградата е професионален запис в Радио Варна. На 23-тото издание на..

обновено на 30.09.17 в 15:03

Да нарисуваме българските хора́!

„Сворнато”, „Арап”, „Ширто”, „Четворно хоро”, „Пайдушко хоро”, „Дунавско”... Чува ли сте тези хора́, нали? А как изглеждат стъпките им в графични изображения? Oрганизация „Таратанци“ ни отговорят с изложбата „Последвай стъпките“ , която се..

публикувано на 01.08.17 в 13:18
Любомир Гешковски

Гъдуларят Любо Гешковски с по един „Каприз” за всеки месец

„Caprice No.1” е първата пиеса от новите записи на виртуозният гъдулар Любомир Гешковски. Вечно търсещият в гъдулковото изкуство инструменталист е записал общо 12 авторски „каприза” - по един за всеки месец от годината.      При мен подтикът дойде..

публикувано на 22.07.17 в 15:51
В логото на фестивала е използван мотив от шевица на ръкав на женска риза от Тетово (раждащата богиня) ХIX век.

„Фестивал на шевицата” събира почитатели на везбата в Белослав

Събитието ще се проведе на 9 септември на площад „Възраждане“ в гр. Белослав Фестивалът ще предложи разнообразие от дейности - кратка тематична беседа с участието на видни етнографи, изложби, ревю на носии, работилница за шевици, концерт,..

публикувано на 09.07.17 в 20:49

Народният певец Георги Германов на 75: Радвам се, че българите обичат своята музика

75-годишнината на обичания народен певец Георги Германов ще бъде отбелязана с концерт на 3 юли от 18 часа в концертната зала на дом „Тракия” в Тракийско дружество "Капитан Петко войвода" - Варна. 75 години не са много, но не са и..

обновено на 03.07.17 в 15:18
Хор и оркестър на ПФА

Професионалните ансамбли „Добруджа” и „Пирин” за първи път с общ концерт

Концертът ще се състои на  2 юни от 18.30 часа в Летния театър в гр. Добрич Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов и Ансамбъл за народни песни и танци „Пирин“ с главен художествен..

обновено на 02.06.17 в 16:36

„И разгоря се огънят” с Детски танцов ансамбъл „Зорница”

С концерт  ще бъде отбелязана 30-ата годишнина от създаването на Детски танцов ансамбъл „Зорница“ при НЧ „Отец Паисий” - Варна. Празничното събитие е на  1 юни от 20:30 часа в Летен театър – Варна. В своя творчески път ансамбъл „Зорница” успя да..

публикувано на 27.05.17 в 15:04
Галя Петрова-Киркова и студенти от АМТИИ

Добруджанско турне със 101 автентични народни песни

Уникални събития, отразяващи духовността на нацията ни се състояха в три последователни дни предхождащи най-светлия празник – Възкресение Христово, в една запазила традициите и душевността на българина област - Добруджа. Домакин беше община Генерал..

публикувано на 20.04.17 в 20:03
Ева квартет

Не са бели лебеди, ни тежки снегове, а най са Ева квартет по Радио Варна

Провикна се малка мома, ой, Коледо, мой Коледо, що ми се бело белее, ой, Коледо, мой Коледо. Дали са бели лебеди, Ой, Коледо, мой Коледо, или са тежки снегове, ой, Коледо, мой Коледо. Не били бели лебеди, Ой, Коледо, мой Коледо, нито пък тежки..

публикувано на 17.12.16 в 15:31