"Съботна трапеза"

СнимкаВсяка събота от 12.30 до 15.00 часа

„Съботна трапеза” е музикално предаване с развлекатално-информационно-публицистичен характер с богата история, съградена от няколко поколения „домакини и гости”. Поставяйки началото от зрънце родолюбие и вярност към традицията, вече двадесет години предаването не спира да моделира автори и слушатели. Моменти, в които усещаме сладката сила на фолклорното изкуството. И тогава съзнаваме, че нещо се променя - времето хората, идеите, ситуациите. А с тях и музиката. 150 минути, в което поглеждаме „назад към бъдещето”. Признали че, обичаме звука свързан с традиционната ни култура, не спираме да следим как се трансформира. Кой и как обгрижва днес традицията и дали открива нови хоризонти. Не пропускаме да бъдем „тук и сега”, но и бързаме да очертаем контурите на бъдещето. Гостуват изпълнители, слушаме музика, коментираме, понякога сравняваме, търсим вещината на специалисти и разглеждаме в детайли музиката, за която вярваме, че търпи своето развитие. 

СнимкаАвтор и водещ: Кристиян Неделчев


Донко Марков и Петя Панева

Първата авторска песен на дуета Петя Панева и Донко Марков е факт!

Премиерата на първата авторска песен на дуета Петя Панева и Донко Марков бе в предаването "Съботна трапеза", което се излъчи на 30 юни в програмата на Радио Варна Мъри, Петрано, Петранке,  карагьоз моя султанке,  недей, Петрано, да ми са..

публикувано на 02.07.18 в 14:14

Да събудиш фараоните с гайди?

Моментът, в който застанаха пред едно от чудесата на света - Пирамидите, те извадиха гайдите, и там, в пустинята камилите сигурно за първи път чуха "Трите пъти", дори и сфинксът ми се стори, че  нададе ухо. Е, оказа се, че да събудиш фараоните с гайди..

обновено на 23.05.18 в 14:24
Гайдарски оркестър

Гайдарски оркестър „Диньо Маринов” заминава за Египет

Възпитаниците на изтъкнатия гайдар и педагог Диньо Маринов /1955-2005/ са поканени да участват в Международния фестивал за барабани и традиционни изкуства „Барабаните - диалог за мир“ , който се провежда в столицата на Египет - Кайро...

обновено на 14.04.18 в 12:08
Дарина Славчева

По Великден "сини, червени ботуши насам-натам тропкаха"

"Сини, червени ботуши насам-натам тропкаха, че къде, мъри, тропкаха пред Иринкяни дворове. Излезе Иринка с перцето - удари Георги в сърцето..." Това е една от великденските песни, които е записала тракийската певица..

публикувано на 07.04.18 в 16:36

Дует "Свирците" влизат в звукозаписното студио на Радио Варна

Дует "Свирците" - гъдуларите Симеон Илиев и Асен Станоев от НУФИ "Филип Кутев" - Котел са тазгодишните носители на специалната награда на Радио Варна в 24-тия Национален детски фолклорен конкурс "Диньо Маринов" - Варна, който се проведе от 30..

обновено на 04.04.18 в 17:32
Кристиян Ямболов

Петокласникът Кристиян Ямболов е най-добрият гайдар на конкурса "Диньо Маринов"

Над  280 участници от цялата страна взеха участие в 24-тото издание на Националния детски фолклорен конкурс “Диньо Маринов” – Варна , организиран от Общински детски комплекс Варна със съдействието на Община Варна, под патронажа на кмета Иван..

публикувано на 01.04.18 в 18:02
Част от Ансамбъла на БНР: Кремена Станчева, Анастасия Костова, Благой Благоев, Руска Недялкова, Ева Георгиева, Стоян Величков, Величка Стамболова, Костадин Варимезов, Василка Андонова, Цвятко Благоев, Надежда Хвойнева

Ансамбловата музика, която ни завеща Коста Колев

Творческият живот на композитора Коста Колев винаги е вълнувал и публика, и следовници, и специалисти в областта на българския фолклор. Интересен за проследяване е процесът на работа при него - от събираческата дейност до композиторската намеса...

обновено на 15.03.18 в 12:27
Мария Балтаджиева

Знаете ли историята на песента "Даньова мама"?

Едва ли има българин, който да не е чувал поне заглавието на тази песен. По стечение на различни обстоятелства обаче, широката публика не познава автора ѝ. Да, точно така, тази народна песен си има конкретен автор. При това незабравим..

обновено на 15.03.18 в 12:25
Катя Грекова, Елена Беделева, Ивелина Савова

От Добруджа до Тракия с Катя Грекова, Елена Беделева и Ивелина Савова

Сред най-новите записи на Оркестъра за народна музика на БНР са песни на  Катя Грекова, Ивелина Савова и  Елена Беделева . Първите две познавате като солистки на ПФА "Добруджа", също и от Формация "Умай", а името на Елена Беделева свързваме..

обновено на 27.02.18 в 12:41
Петя Панева

Петя Панева мечтае за албум в годината на своето пълнолетие

Талантливата певица Петя Панева изпрати една много успешна 2017-та година, която завърши с отговорното и участие в проекта "Музика в портрети" на Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов. Оказа се обаче, че новата година започна..

публикувано на 17.01.18 в 11:05