"Съботна трапеза"

СнимкаВсяка събота от 12.30 до 15.00 часа

„Съботна трапеза” е музикално предаване с развлекатално-информационно-публицистичен характер с богата история, съградена от няколко поколения „домакини и гости”. Поставяйки началото от зрънце родолюбие и вярност към традицията, вече двадесет години предаването не спира да моделира автори и слушатели. Моменти, в които усещаме сладката сила на фолклорното изкуството. И тогава съзнаваме, че нещо се променя - времето хората, идеите, ситуациите. А с тях и музиката. 150 минути, в което поглеждаме „назад към бъдещето”. Признали че, обичаме звука свързан с традиционната ни култура, не спираме да следим как се трансформира. Кой и как обгрижва днес традицията и дали открива нови хоризонти. Не пропускаме да бъдем „тук и сега”, но и бързаме да очертаем контурите на бъдещето. Гостуват изпълнители, слушаме музика, коментираме, понякога сравняваме, търсим вещината на специалисти и разглеждаме в детайли музиката, за която вярваме, че търпи своето развитие. 

СнимкаАвтор и водещ: Кристиян Неделчев


От звукозаписното студио на Радио Варна: Павел Димитров с "Ново начало"

Младият акордеонист Павел Димитров реализира своя първи професионален запис в Радио Варна. Това беше наградата му от конкурса за млади изпълнители на класическа и популярна музика "Музикални бисери" - 2017 г., който се организира от СУ за..

публикувано на 16.01.18 в 14:48
Концерт-предаване

"Съботна трапеза" е номинацията на Радио Варна за наградите "Сирак Скитник"

"Съботна трапеза" , п редаването с 25-годишна история,  е тазгодишната номинация на Радио Варна за наградата "Сирак Скитник" в категория "Радиопредаване/ радио проект/ мултимедиен проект, музикален проект на БНР". М узикалното предаване..

публикувано на 16.01.18 в 13:10

Добруджанският певец Иван Георгиев - около него слънчице грее...

Винаги, когато съм го слушала, тогава и сега, си представям слънчице - красиво, меко, топло.  - думите са на народната певица Галина Дурмушлийска , с която разговарях в предаването "Съботна трапеза" . А повод за нашата радиосреща беше датата 29..

обновено на 12.12.17 в 23:06

"Съботна трапеза" - зрънце родолюбие и вярност към традицията вече четвърт век

В този час започва концертът по повод 25-т годишния юбилей на предаването на Радио Варна „Съботна трапеза“. На сцената на Концертното студио ще излязат музикантите от Народния оркестър с диригент Данчо Радулов, певците Величка Златева, Дафинка..

обновено на 09.12.17 в 13:13

„Съботна трапеза” - 150 минути с магията на фолклора 25 години

Има една магия като шарена черга, изтъкана от музика, танци, песни и традиции – нашият български фолклор. Там, където все се връщаме, когато търсим идентичността си. Магия преминала през вековете и завладяваща мало и голямо по целия свят...

обновено на 09.12.17 в 13:12

Кой седна първи на трапезата?

Водещите на предаването Съботна трапеза, чийто четвъртвековен юбилей отбелязваме днес, са 10 – ма. Някои са музиканти, други – журналисти. По-голямата част от тях днес са специални гости – събеседници на Кристиян Неделчев. Изключение правят само..

обновено на 09.12.17 в 13:05

Народната певица Недка Симеонова представи нови записи в ефира на Радио Варна

Ще се радвам ако песните се запеят,  това си пожела народната певица Недка Симеонова, когато представи в ефира на Радио Варна своите нови записи. В предаването "Съботна трапеза" за първи път прозвучаха „Бяла Станка добруджанка”, „В градинка до..

обновено на 10.11.17 в 19:04
Алексей Енчев и Недко Царев

"Сборник с гайдарски пиеси" е новата гордост на преподавателите Недко Царев и Алексей Енчев

От печат излезе "Сборник с гайдарски пиеси" с автори Алексей Енче в и Недко Царев - нова нотна литература, която да послужи на всички, които се обучат да свирят на гайда. Двамата преподаватели от Националното училище по изкуствата "Добри Христов"..

обновено на 05.11.17 в 12:04

Кавалджията Данчо Радулов: Не съм се насвирил и още не съм написал най-хубавата музика!

„Един младеж с много години” - така се определи кавалджията, аранжор и автор на музика Данчо Радулов, малко след като отпразнува своята 60-а годишнина на 1 октомври. Уважаваният музикант бе гост в предаването "Съботна трапеза" (излъчено на 7.10.2017..

обновено на 01.11.17 в 22:32

Петя Панева и Донко Марков - звездите на тазгодишния фестивал "Пирин Фолк"

Вече цяла България ги познава отлично. Радва се на таланта им, трудолюбието, успехите, младостта... Често може да чуем да ги наричат явление: „Такива деца се раждат веднъж на сто години!” , „Господ е сипал, сипал талант...”, „Изумителна са! и т...

публикувано на 04.10.17 в 16:50