Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Снимката на 11 май 2021 година

Снимка: Радио Видин

Две видински училища отбелязаха патронния си празник в деня на Светите братя Кирил и Методий. СУ "Цар Симеон Велики" отбелязва  патронния си  празник. Във фоайето се състоя тържествена церемония във връзка с празника. С кратка програма учениците от училището представиха своето училище. С концерт във видинското училище по изкуствата "Свети Свети Кирил и Методий" отбелязаха патронния са празник. Поднесeни бяха цветя пред скулптурите на Светите братя до  сградата на учебното заведениe. Училището има 136-годишна история и развива творческите заложби на учениците по изобразително изкуство, музика и хореография. 


Със свой указ президентът Румен Радев назначава от 12 май 2021 г. служебно правителство на Република България. Служебен премиер ще бъде Стефан Янев, съобщи прессекретариата на държавния глава. С друг указ държавният глава разпусна 45-ото Народно събрание и насрочи парламентарни избори. Утре от 9 часа на официална церемония на "Дондуков" 2 президентът Румен Радев ще представи структурата, състава и приоритетите на бъдещото служебно правителство.

Средната продължителност на живота на населението в градовете е с 2,9 години по-висока (75,5 години), отколкото на населението в селата (72,6 години), по данни на Националния статистически институт.  Спрямо 2010 г. за населението в градовете увеличението е с 1,5 години, а за населението в селата - с 0,3 години. Очакваната продължителност на живота варира от 71,8 години в област Видин до 76,7 години в област Кърджали, като общо в седем области тя е над средната за страната. Жените живеят по-дълго от мъжете във всички области на страната.

Новорегистрираните с COVID-19 в Северозапада за последното денонощие са 86, като 30 от тях са в област Видин, 11 в област Враца и 45 в Монтанско. 

Болницата в Берковица вече има "зелен коридор". Там ще се поставят ваксини "Пфайзер" и "Модерна" до изчерпване на количествата, уточняват от Регионалната здравна инспекция в Монтана. 

Успешно приключи данъчна кампания за физическите лица, отчитат от офиса на Националната агенция за приходите (НАП) във Видин. 4 910 данъчни декларации от граждани са подадени до 5 май, когато изтече срокът за деклариране на доходи от физическите лица.

На 11 май професионалния си празник отбелязват библиотекарите. Днешните библиотеки, въпреки, че доста се различават от своите предшественици, все пак имат и много общо - продължават да са хранителници на писаното слово, на човешката памет и култура. С промяната на библиотеките се променят и библиотекарите. 

От днес в Регионална библиотека "Христо Ботев"- Враца започват проявите в Националната кампания "Националната библиотечна седмица". 

Изложба на юридически книги от 19-ти и началото на 20-ти век под надслов "По силата на закона" бе открита в Съдебната палата в Монтана. Изявата, организирана от Окръжен съд-Монтана и библиотеката при читалище "Постоянство 1856" - Лом, бе посветена на 11 май - Деня на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий. 

Паметна плоча на проф. д-р Максим Младенов бе открита днес, 11 май, в Ново село. Тя бе вградена в паметника на народните просвещенци, намиращ се до читалището. 

На деня на Светите братя Кирил и Методий в храм "Св. Св. Кирил и Методий" в Долна Кремена отец Данаил Цинцарски отслужи водосвет. Преди това децата от Детската градина посетиха храма и рисуваха на площада пред читалището.      

Единадесетокласници от паралелката по туризъм от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин проведоха час по практика в базата на Клуба по воден туризъм "Воден свят" към Туристическо дружество "Бонония". С основните неща свързани с туристическите каяци ги запозна един от най-опитните водни туристи Чавдар Гергов. 

Два отбора на ПГ "Проф д-р Асен Златаров" Видин се класираха на първите места в Регионалния кръг на състезанието по приложна електроника "Мога и зная как"

Мини - благотворителен базар организираха деца в квартал "Калето" в град Видин.  Желанието им е да помогнат на 3-годишния Криси, на когото са му  необходими доста средства за операция 

Велопоход, посветен на Световния ден на предизвикателството организират във Видин. Спортната проява ще се проведе на 15 май, събота. Стартът ще бъде даден от 10:30 часа при крепостта "Баба Вида", а финалът ще е на Колодрума. 

Възстановяват организираните походи в Природен парк "Врачански Балкан" след едногодишно прекъсване. Тази година походите започват с разходка до най-високия непостоянен водопад на Балканския полуостров - Скакля.           

Днес Православната Църква чества паметта на Светите учители славянобългарски Кирил и Методий. 

Вижте още

Общинската програма за закрила на детето в Кула работи успешно

Програмата за 2021г.  на община Кула за закрила на детето е разработена въз основа на целите и принципите на Закона за закрила на детето и Правилникът за неговото прилагане , Конвенция на ООН за правата на детето, Стратегия на съвета на Европа за правата на детето 2016-2021г. Целта на програмата е на базата на утвърдените национални..

публикувано на 24.07.21 в 14:14

Възстановено е водоподаването на Лом

Строително-ремонтните дейности по пускане в експлоатация на новия напорен водопровод, който захранва Лом с питейна вода, приключиха. Водоподаването към града от помпената станция край село Добри дол е възстановено. Новият напорен водопровод ще елиминира предпоставките за авариите, които предизвикваха спиране на водоподаването, особено в..

публикувано на 24.07.21 в 12:00

Кампания за отпускане на помощи за първокласници и осмокласници

От началото на месец юли върви кампания за отпускане на помощ от 300 лв. за всички първокласници и осмокласници през новата учебна година. Единствения необходим документ е бележка от училището, че детето е записано за новата учебна година, обясни Маргарита Маркова, директор дирекция "Социално подпомагане" със седалище Видин и териториален обхват -..

публикувано на 24.07.21 в 11:50

Събор започва в село Генерал Мариново

С музикална програма ще бъде открит днес традиционния събор в село Генерал Мариново. Повече за празненството Борислав Борисов кмет на населеното място. "От 19:30 ч. ще бъде празненството. Оркестърът на Видин и ансамбъл "Дунав". След това ще ни свири Вени Петков. Това ще се случи на площада в село Генерал Мариново. Винаги покрай 22 юли сме го правили,..

публикувано на 24.07.21 в 11:00

Държавен куклен театър Видин изнася най-новото си представление днес

Най-новото представление на Държавен куклен театър Видин "Космически пакости" ще бъде представено за втори път на сцена във Видин след премиерата миналия месец. Повече за пиесата слушаме от нейният режисьор Краси Кирчев , който е и част от трупата на театъра. "В него участват 3-ма от артисти на куклен театър Видин. То е предназначено за деца, може би..

публикувано на 24.07.21 в 08:32

8 нови случая на COVID-19 в Северозапада

8 са новите случаи на COVID-19 в Северозапада. В област Враца са установени 5 случая на коронавирус, в Монтана 3, докато във Видин нито един. 135 са новите случаи на коронавирус в страната за последното денонощие при направени 18 419 теста. Оздравелите са 232-ма, 4 души са починали. В болница се лекуват 706 души, като 75 от тях са в интензивни..

публикувано на 24.07.21 в 07:57

Във Видин проведоха фестивал на общностите

Фестивал на общностите се проведе на сцената при Художествената галерия "Никола Петров" във Видин. Мотото на проявата бе "Познай различията, уважавай различията", а нейният старт даде заместник-кметът на Общината Борислава Борисова. По време на фестивала бяха организирани образователни игри за малки и големи и арт работилница "Шарено конче". В..

публикувано на 24.07.21 в 07:47