Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Снимката на 26 май 2022 година

Снимка: Радио ВИДИН

Национално външно оценяване за четвъртокласници с изпит по български език и литература се проведе днес. В област Видин се явиха 507 деца, от 544 по списък. По-късно Министерството на образованието публикува на интернет страницата си верните отговори на националното външно оценяване.  

Те се намират в секция "Общо образование" -  Национално външно оценяване за 4 клас, съобщиха от министерството. Утре е изпитът по математика. 


Нов извънреден орган ще защитава националната сигурност. Начело на Междуведомствения съвет, който ще брани държавата от рискове за икономическата и финансовата система, застава финансовият министър Асен Василев. Новият орган ще бъде конструиран чрез специален закон - за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата. В Междуведомствения съвет ще влизат заместник-министрите на правосъдието, външните и вътрешните работи, на икономиката и индустрията, зам.-директорите на НАП и ДАНС. Той ще бъде консултативен орган към Министерския съвет. Предвижда се да бъдат създадени национални списъци - на лицата и свързаните лица, за които има събрани данни, че  използват с престъпни цели високотехнологични продукти; извършват злоупотреби и измами в киберпространството или нерегламентирана дейност на инвестиционни посредници или пък се опитват да трансферират чрез български банки средства с неустановен произход, както и злоупотреби със средства на ЕС.


"Български пощи" възстановяват приемането на плащания за местни данъци и такси. Списък на пощенските станции, в които може да се извърши плащане, е наличен в сайта на дружеството - https://www.bgpost.bg/bg/150."Български пощи" продължават да работят усилено за възстановяване на всички предлагани услуги. 


71 години е продължителността на живота в България. Според официалната статистика живеем най-кратко сред страните от Европейския съюз. Оглавяваме и друг негативен показател- първи сме по застаряване. 


Амбициозната строителна програма на община Монтана този сезон е в разгара си. Работи се по 40 обекта, заяви кметът Златко Живков. Това провокира хората и към местната власт са отправени много искания за допълнителна работа. До  средата на годината програмата за 23-те села трябва да бъде изпълнена на 90%.


Инцидент с тръба за газ стана днес на светофарите на бул. "Васил Кънчов“, където често стават пътни инциденти. Очевидци твърдят, че е спукана тръба за газ, която се е възпламенила, а движението по маршрута бе напълно блокирано. 


Община Монтана отдава едно от общинските жилища на бежанци от Украйна. Марина Атанасова е подала молба до кмета на общината с искане да им бъде отпуснато жилище, в което да живеят три жени и две деца. Едно от децата ще посещава училище в Монтана. На редовната си сесия, днес, общинският съвет се очаква да одобри докладната записка, внесена от кмета Златко Живков.


Оръдие от Втората световна война предложи да дари за Украйна кметът на врачанското село Бели извор Кирил Илиев. 35-милиметровото зенитно оръдие е изложено на площада в селото. Нестандартното предложение е отправено и с доза ирония. Идеята на кмета идва след посещението на българската делегация в Украйна.


Със специализиран автомобил за нуждите на две нови социални услиги се сдоби община Мездра, съобщават от местната управа. Специализираното транспортно средство е адаптирано за хора с увреждания - автомобил за 6 пътници, водач и 2 места за инвалидни колички. Мултифункционалният ван ще бъде ползван за извършването на специализиран превоз на потребителите от Център за обществена подкрепа и Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства. Двата нови социални центъра са изградени с европейски средства и национално съфинансиране за над 1 милион и 700 хиляди лева. 


Правилните отговори на държавните зрелостни изпити по общообразователни предмети са публикувани на сайта на МОН в рубрика "Общо образование" - Държавни зрелостни изпити.Възстановяват трупата за Експериментален театър и художествено слово в Мездра. Школата към НЧ "Просвета 1925 Мездра" е прекъснала дейност по време на пандемията и е била разформирана. В момента се набират момчета и момичета, които да сформират нова трупа


Горски педагози от Дирекциите на Природен парк "Врачански Балкан", "Витоша" и от Държавно ловно стопанство "Воден-Ири Хисар" участваха в XVI Европейски конгрес на горските педагози в гр. Цюрих, Швейцария. В нея взеха участие над 140 експерти от Европа, които бяха обединени от темата на конгреса: "Как да учим сред и с природата по време на климатичните промени - Европейски перспективи и решения”.


Юбилейна изложба под надслов "Кръстосай дух с огнен меч- геометрия на новото време“ откри художничката Ивета Михайлова във Враца. Авторката беше представена от Христо Божков- уредник в Художествената галерия.  Експозицията включва 4 маслени платна, 8 глифа и 30 графични творби, създадени в периода 2018-2022 г.


В навечерието сме на най-паметната дата за Белоградчик - въстанието от 1850 летоЧестването ще започне на 27 май с панахида в храма "Свети Великомъченик Георги Победоносец" от 19:30 ч.. Панахидата е в памет на избитите ръководители и участници във въстанието през лето 1850-то, дръзнали да поведат поробеното население от Белоградчишко, Видинско, Ломско и Кулско. В знак на признателност към подвига и саможертвата на гробовете на инициаторите на въстанието ще се поднесат венци и цветя след службата. 


60-то издание на Националния рецитал-конкурс за изпълнение на Ботева поезия и проза ще се проведе в събота във Враца. Събитието е част от Ботеви дни 2022 и се организира от местната управа и Младежкия дом. 


Над 1300 души ще се включат в 74-ия Национален туристически поход "По пътя на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица", съобщи областният управител на Враца Стефан Красимиров. По думите му 1200 от тях са ученици, разпределени в 38 групи, както и техните ръководители. За всички участници в похода е осигурено изхранване, като всеки ден те ще получават закуска, обед и вечеря. Подсигурена е и вода. 


28 читалища и едно сдружение са се регистрирали за участие в регионалния етап на ХІI-ия Национален събор на народно творчество в Копривщица. На 28.05.2022 г./събота/ от 09:00 часа, на сцената на Художествена галерия "Никола Петров" във Видин  читалищните състави ще представят богатото фолклорно наследство на Видинска област, на нейните обичаи и традиции, като целта е това фолклорно наследство да бъде предадено на младото поколение. Водещ на проявата ще бъде Красимир Каменов, редактор в радио Видин БНР.

В навечерието на 2 юни, когато отбелязваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, във Видин ще бъде излъчена безплатна прожекция на филма "Ботев". Филмът проследява последните събития в живота на големия български поет и революционер Христо Ботев и показва неизвестни факти от биографията му. Част от сцените в продукцията са снимани в средновековната крепост "Баба Вида". На събитието ще присъстват режисьорът на лентата Максим Генчев, продуцентът и сценарист Десислава Ковачева и актьори, съобщават организаторите от община Видин. Прожекцията на филма "Ботев" ще се излъчи на 31-и май, от 18:00 ч. в киното до пазара.

"Лято с Библиотеката" 2022 г. ще бъде официално открито пред  БиблиоПощата във Видин в 10 часа на 1 юни, съобщават от регионалната библиотека във Видин. Организаторите са подготвили обособени кътове с различните клубове по интереси, част от лятната програма за работа с деца на Библиотеката. Предвидена е и изложба на тема „Любим приказен герой или приказка“ с рисунките от децата, които от библиотеката  са посетили по време на Маратона на четенето през април месец тази година. Пълната програма може да бъде открита на официалната страница в социалната мрежа и сайта на Библиотеката.

Премиерата на комедията-протест "Няма да платим! Няма да платим" по Дарио Фо очакваме на сцената на видинския театър на 1 юни. Фарс, който същевременно забавлява, но и казва много истини за живота ни днес. Режисьор на постановката е Минчо Събев, а сценограф - Богдан Гешев. Всички почитатели на театъра ще могат да видят комедийната пиеса "Няма да платим! Няма да платим" на 1-ви юни от 19 часа във видинския Драматичен театър "Владимир Трандафилов".

Вижте още

Музикалната школа в Лом приема ученици

Обединената школа по изкуствата "Проф. Йордан Гаврилов" в Лом започна да записва ученици за учебната 2022/2023 г.  Желаещите могат да се включат в класовете по пиано, акордеон, цигулка, китара, тромпет и балет. Наскоро се проведе традиционния годишен концерт на учениците на школата, състоял се в Народно читалище "Постоянство 1856", в който те..

публикувано на 07.07.22 в 08:21

Ограничава се движението на места в областите Видин и Монтана

От днес се ограничава движението на тежкотоварни камиони над 12 тона по третокласния път Добри дол- Дъбова махала- Монтана в областите Видин и Монтана. Целта е повишаване на пътната безопасност в населените места, през които преминава трасето, както и по пътя Дунавци- Цар Симеоново- Ботево- Арчар. Забраната няма да важи за преминаването на автобуси...

публикувано на 07.07.22 в 07:52

32 са новите случаи на заразени с COVID-19 в Северозапада

19 са новите случаи на заразени с COVID-19 пациенти в област Враца през последните 24 часа, сочат данните от Националния информационен портал. В област Видин новорегистрираните са 7, а 6 са в област Монтана. 643 са общо новите случаи за страната, при направени 3997 теста. 2-ма пациенти са починали от COVID-19 през изминалото денонощие. Поставени са 2269..

публикувано на 07.07.22 в 07:33
Мястото, на което се е намирала минералната баня в Сланотрън

Снимката на 6 юли 2022 година

Проектите за разработване на минералните извори във Видин и Сланотрън се разглеждат и чакат одобрение от Министерството на околната среда и водите. Проектирането на водовземни съоръжения за минерални води от находищата във Видин, Сланотрън и Градец е изготвено от специализирана фирма, която спечели обществената поръчка обявено от Община Видин...

публикувано на 06.07.22 в 18:05

Математическата гимназия във Видин с нов директор

Ивайло Милушев е назначен временно на длъжността директор на видинската Профилирана природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" .  Титулярният директор на учебното заведение Румяна Петрова се пенсионира . Тя ръководеше математическата гимназия от 2011 година досега.  Ивайло Милушев е педагогически съветник в училището и ще го управлява до..

публикувано на 06.07.22 в 16:48

Такса битови отпадъци във Видин е незаконосъобразна, реши съдът

Административният съд във Видин отмени като незаконосъобразно Решението на Общински съвет Видин, с което бе одобрена План-сметката за 2022 г. и определен размера на такса битови отпадъци /ТБО/. Според мотивите на съдийския състав Решение №1 , взето с протокол № 1/07.01.2022г., е прието в нарушение на административно-производствените правила,..

публикувано на 06.07.22 в 15:18

Кола блъсна на заден ход мъж във Видин

Видинчанин е с фрактура на ръката, след като е бил блъснат от автомобил, съобщават от местната полиция. Инцидентът е станал малко преди 17:30 часа на 5 юли. 44- годишен водач от Видин излизайки на заден ход от паркинг, пред жилищен блок  в ж.к. "Гео Милев", удря  електрическо превозно средство, управлявано от  39-годишен мъж. Пробите за алкохол и..

публикувано на 06.07.22 в 13:06